Forelsket eller ikke...

Jeg har vært på sukker. Av og på i flere omganger. Hatt mange dater, fått noen nye venner og konkludert med at det er MYE rart på nettet. Så traff jeg drømmemannen for over ett år siden. Det merkes allerede på 1 møte. Det var gjensidig. Vi er blitt et par. Vi har det godt sammen. Han sier jeg er drømmekjæresten, at han har masse følelser, full av gode vibber, tenner på meg, planlegger fremtiden med meg, vil bli kjent med mine barn,  mine venner og min familie. Jeg har truffet hans folk, som første dame på mange år. MEN, han sier også at han ikke er forelsket. Eller det vil si, han sier han ikke lenger føler slik som han gjorde da han var yngre, det mange kaller forelskelse. 

Jeg er forelsket, og da han fortalte meg hvordan han følte det, var det som om alt det fine vi hadde bygget opp ble ødelagt. Jeg hørte bare at han ikke var forelsket. Det gjorde så vondt, for jeg hadde aldri klart å være sammen med en mann jeg ikke var forelsket i. Heldigvis gikk jeg noen runder med meg selv, og konkluderte med at vår definisjon av forelskelse var forskjellig. Jeg vet ennå ikke hva han legger i begrepet, tydeligvis noe annet enn meg.  For alt han sier og gjør tilsier at han er forelsket etter mine begreper. Men jeg må si jeg møtte meg selv i døren her, for jeg hadde aldri klart å være sammen med en mann som sa han ikke var forelsket i meg. Men det var før. Nå er jeg eldre og klokere. Man er hvem man er på grunn av sin historie, og også av samme grunn tolker man store ord som forelskelse forskjellig.

For meg er forelskelse det største. Så jeg lar det ligge. Det blir aldri som man har tenkt seg uansett. Jeg velger ham nå. Men jeg syns det er en interessant diskusjon. Hva legger man i ordene forelskelse og kjærlighet? Kanskje det kan inspirere deg til noe å skrive om. God kveld!

Vennlig hilsen Pia

Hei Pia. Så du fikk et lite sjokk av å høre dette fra ham. Men det er på mange måter forståelig. Man ønsker gjerne å se et element av kontrolltap hos den andre, slik at man også ser at personen er skikkelig forpliktet. Kanskje er dette spesielt viktig for kvinner. Helst skal fyren være helt gal etter deg, og tenåringsforelskelsen blir for alltid gullstandarden. Den første rusen man jager etter.

En teori om kjærlighet er nettopp at det er en følelse som har som funksjon å forplikte oss til andre mennesker, samtidig som at det er et signal om forpliktelse overfor den andre parten. Siden kvinner ofte kan være skeptiske til menns forpliktelse, har man spekulert i at mannen har utviklet evnen til å falle først, for slik å overbevise vise en mer skeptisk kvinne. En studie som undersøkte forholdet tok utgangspunkt i forsøkspersoner av varierende alder. Blant annet ville de sjekke om det virkelig var forskjeller i kvinner og menns ”forelskelsesevne”

Resultatene var blandet. Bare på noen mål registrerte at menn ble lettere forelsket. Men menn hadde lettere for å forelske seg hvis de hadde en tendens til å overvurdere hvor sexfiksert kvinnen var, og hvis de satte veldig stor pris på en kvinnes fysiske utseende. Kvinner hadde lettere for å forelske seg hvis de hadde en sterk kjønnsdrift.

Det finnes studier, mener jeg å huske, som også viser at det er vanskeligere å bli skikkelig forelsket etter hvert som man blir eldre. Alder har hvert fall innvirkning på kjønnsdriften. I begynnelsen av tjueårene har menn ti ganger så mye testosteron i kroppen, og etter det, synker det. For kvinner så topper kjønnsdriften i slutten av tyveårene og i begynnelsen av trettiårene. For mennenes del så betyr reduksjonen i testosteron at de blir mykere og mer omsorgsfulle. Etter hvert som en kvinnes østrogennivå synker, blir hun ”hardere” og mer selvsikker, da hennes relative testosteronnivå øker.

Alt dette spiller nok en rolle, for både kvinner og menn. Så finnes det selvsagt andre faktorer som spiller inn. I de bekymringsløse årene tidlig i livet så er det lettere å gi seg hen til følelser. Man har kanskje færre bekymringer og et mindre komplisert liv som distraherer og stresser oss. I tillegg til så har man ”vært der før”, og man skjønner at dette ikke nødvendigvis er den største og beste kjærligheten av alle. Man legger bånd på seg selv, kanskje selv uten å ville det. Man er desillusjonert, og ansvar gjør det også vanskeligere å slippe taket.

Noe annet man skal huske er at forelskelse aktiverer de samme hjernestrukturene som sentralnervestimulerende stoffer gjør, eksempelvis kokain. Både forelskelse og dop, frigjør dopamin. Så er det dessverre slik at vi mennesker er tilpassingsdyktige på godt og vondt. Habituering er en gradvis reduksjon av respons på stimuli. Det lar oss overleve i tøffe omgivelser, men også at vi går lei av ting, og nummes over tid. Kanskje du har hørt noen si: Jeg glemmer aldri førte gang jeg prøvde kokain”. Den første rusen kommer aldri tilbake, akkurat som den første forelskelsen ofte var den sterkeste.

toppen av dette så finnes det individuelle forskjeller. Det er selvsagt ikke godt å si hva typen din egentlig føler, men det er sannsynligvis riktig at han ikke føler seg like forelsket som i gamle dager. At han ikke er forelsket i deg er kanskje litt for sterkt. Eller kanskje du ikke hørte skikkelig etter i panikken din? Du modererte utsagnet hans til å bety, ”ikke like forelsket som før”. Jeg synes ikke at du skal henge deg opp i det. Det finnes en fordel med å ikke blir så hodestups på trynet forelsket også. Man ser den andre personen tydeligere. Det må da bety noe når man ønsker et langvarig forhold.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

1 des. 12 14:17

hei Preben,takk for fint svar. tenker mange av de samme tankene som deg.søkte egentlig ikke råd, men syntes det kunne være spennende å filosofere rundt temaet. hyggelig at det kom til nytte!en stund siden sist.og fortsatt blomstrer følelsene for begge to:-)så til alle dere som er ved å gi opp sukker. ikke gjør det. du kan blandt all kullet finner du kanskje din diamant!!
Pia

Sukkerbruker

2 des. 12 21:48

Dette var god lesning. Mange her på sukker oppgir at de må kjenne sommerfugler i magen for at det skal være noen vits i å bli sammen med noen. Siden dette kan forandre seg med alderen, er det kanskje mange som venter på sommerfuglene forgjeves! Man forventer at man skal føle slikt, men sannheten er at dette kanskje ikke kommer til å skje.......Det er kanskje en grunn til at mange forblir single, år etter år!

Sukkerbruker

4 des. 12 23:05

God lesning...
og håper inderlig mange leser dette!

Jeg har vært igjennom samme selv... at jeg har datet flere gutter, men på et tidspunkt kommer det som beskrives over.. "Har ikke forelskelsesfølelsen, men du er .... "

Når man blir eldre, mener jeg selv at det er viktig å tenke på andre ting.. jeg vil jo bli forelsket jeg også - men jeg må ærlig innrømme at jeg blir forelsket av hva som blir sagt og gjort - handlinger er viktige ting. Verdiene spiller også stor rolle på forelskelsesfølelse. Om man føler det er en person man har noe godt å bygge videre med.

hva er det med gutter - vil ikke ha Drama - men blir det for bra - nei, da vil de jo ikke ha det heller. Og er vi for bra - ja da vil de lage drama...

Nei, kjærligheten får vel bare komme når den kommer....

Sukkerbruker

11 des. 12 22:45

Veldig spennende tema som blir tatt opp her. Jeg syns det likevel er viktig å påpeke at folk faktisk BLIR SKIKKELIG FORELSKET, uansett alder.

Sukkerbruker

14 des. 12 09:17

Det er viktig å påpeke at det jeg skrev ikke handler om å være forelsket eller ikke,men hva man legger i begrepet.jeg tror det er flere måter å være forelsket på:-)

Sukkerbruker

20 des. 12 23:25

Forelskelse er vel noe merkelige greier.. Når man ser på ordet: "for-elskelse".. å elske noe på forhånd. Altså har man elsket noen på forhånd, ufortjent, uten at den man er forelsket i, har gjort noe for det. Hvilken nådegave ;-)

Sukkerbruker

30 des. 12 01:00

Forelskelse er ofte en følelse man har når man er usikker og redd for å miste. Og hvis man ikke er sammen med personen man er forelsket i så er det fordi personen virker uoppnåelig ; han/hun er en drøm. Og ofte så er dette riktig. Forelskelse KAN være en fin ting, men man skal ikke basere noe på denne følelsen. Bruk hodet når man går inn i forhold, da vil forholdet bli mye bedre på sikt enn et stormforelsket forhold som blir plagsomt etter 1 år når forelskelsen går over.