No country for old men

Hei Preben. Temaet i seg selv har vært oppe så mange ganger at det er vel ikke så mye mer å si om saken, men en ting forundrer meg noe. Så godt som alle menn syns det er helt topp om en eldre mann 45+, kan få hatt seg med en ung jente, gjerne helt ned til under 20 år. Menn bare klapper hverandre på skulderen og syns at dette er toppers, og syns at alle som ser ned på dette er sure, bitre, gamle, kjerringer.

På den annen side. Så godt som alle menn får lyst til å finne frem hagla om deres datter, helt ned til under 20, kommer hjem med en mann på 45+. Så det som forundrer meg da; hvorfor er det så galt at gamle griser har seg med deres døtre, når det er så flott at gamle griser har seg med andres døtre?

Hilsen Line.

Hei Line, ja det kan du si. Kanskje er det halve spørsmålet ditt som gir mest mening: Hvorfor er fedre så imot at den tjue år gamle dattera skal komme hjem med en mann i midten av førtiårene?

At menn liker unge kvinner er naturlig, og følger en evolusjonistisk forståelse av seksualiteten til punkt og prikke. Det er heller ikke bare fedre som er skeptiske på datteras vegne. Også en mor vil rynke på nesa. Og så finnes selvsagt unntak. Det kommer an på hvem denne 45 åringen som jager dattera er.

En far vil sannsynligvis være redd for at denne eldre forføreren er ferdig med den reproduktive fasen av livet, og ikke er villig til å sørge for datterens reproduktive interesser. Kanskje han allerede har barn fra et tidligere forhold som tapper han for ressurser som helst skulle blitt kanalisert utelukkende til datteren og hennes barn. Og hva hvis han blir så gammel at han ikke lenger er i stand til å sørge for henne? Skal datteren da måtte gå igjennom livet alene, nesten halve livet?

Både far og mor er fullstendig klar over at tyveårene er tiden hvor datterens erotiske kapital er størst. Det er da man får mest ”på markedet”, og hvor man bør signere kontrakten. Velger hun å bruke ti, femten år på denne 45 åringen, vil hun ikke få en like god deal senere i livet.

I gamle dager hadde man debutantball. En formell tilstelning hvor familien inviterte gjester, inkludert potensielle beilere for å starte budrunden. Slik ble døtrene ført ut på kjønnsmarkedet. Man fryktet forelskelsen, for den kunne føre til irrasjonell atferd som forspilte datterens verdi på kjønnsmarkedet. Tragedien kunne inntreffe i form av en ung men fattig gutt som datteren forelsket seg i, eller en eldre mann som allerede hadde forpliktelser overfor en annen kvinne, men også drevet av lyst. Ble hun gravid var løpet kjørt.

I dag stenger vi ikke døtrene inne, men frykten for at datterens irrasjonelle følelsesliv skal forspille henne muligheter på kjønnsmarkedet er likevel til stede. Du fremstiller det som at det er inkonsistent av en mann å frykte den eldre mannen som går etter datteren hans, samtidig som at han er villig til å være denne eldre mannen i andre tilfeller. Det stemmer ikke. Tvert imot er det naturlig. Når det gjelder datteren så er han opptatt av at hennes barn, og da hans egne gener skal bli ivaretatt. I det andre tilfellet, hvor han går etter den yngre kvinnen, gjør han det samme. Det er hun som kan få flest barn, og de sunneste barna.

Men la oss si at denne 45 åringen er oppriktig, og ressurssterk. Han ønsker barn, og å gifte seg med denne unge kvinnen. Han er fra før av barnløs, og har en god nok unnskyldning til ikke å ha ordnet seg en familie fra før av. Hans ressurser sikrer datterens, inkludert barnas fremtid, uansett hva som skulle skje med ham, og vitner om hans genetiske kapital i samme slengen. Ville far og mor da være imot forholdet? Jeg er ganske sikker på at i mange tilfeller så ville det vært helt i orden. Og drar man utenfor den lille hermetisk lukkede verdenen vår i nord så er det heller regelen enn unntaket.

Forakten for ”gamle griser” er også en del av den kulturelle overbygningen i Norge. I kulturradikalismen er eldre, hvite, heterofile menn plassert på toppen i et undertrykkelseshierarki av kjønn, klasse og etnisitet. De representerer makta som undertrykker homofile, kvinner og minoriteter. Følgelig er det like mye sunn politisk virksomhet å undergrave denne makta med ”grisestempling” som det er dårlige mannsholdninger. Hvorfor er disse mennene griser? Hvorfor oppstår et behov for å avviksdefinere når de bare følger sin natur? Ressursjagende kvinner følger også sin natur. Ekvivalenten er menn som horestempler dem fordi de selv kommer til kort, akkurat som eldre kvinner kommer til kort. Må det ikke handle om bitterhet begge veier? Dårlige kvinneholdninger har vi derimot et veldig avklart forhold til. Norge er ”No country for old men” - for å halv-sitere en kjent forfatter.

Noen ganger holder yngre kvinner seg med eldre menn som både mentorer, døråpnere og elskere, og som er helt klare på at det ikke kan bli noe mer. At han ikke ønsker flere barn, og så videre. Hun besøker ham i hemmelighet, gjerne mens hun treffer yngre menn samtidig. Slik utnytter de hverandre i gjensidig forelskelse. Han er mannen som alle de yngre mennene hun møter blir målt mot, og i mange tilfeller ikke klarer å leve opp til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

5 nov. 12 23:31

Et minst like stort problem for fedrene som opplever at en mann på hans egen alder ligger med datteren hans, er at han må forholde seg til:

a) sin datter som en seksuelt aktiv kvinne som har sex med menn som ham selv

b) faren må forholde seg til at ubehaget med å bli minnet om at de følelsene/fantasiene han selv har om yngre kvinner faktisk er om unge kvinner akkurat slik som hans datter. Dette gjør gjerne at han både føler at sine egne tanker om andre unge kvinner blir skitne samtidig som han føler det er skittent/ubehagelig at andre menn på hans alder er seksuelt aktiv med hans datter.

Jeg forstår ikke helt hvorfor det for kvinner etter en viss alder skal være så naturlig å gå etter gamle menn i steden for de på sin egen alder eller yngre. Det er en kjent sak at mange av de kvinnene som før i tiden giftet seg oppover (dvs som regel med en mye eldre mann som kunne forsørge henne godt) ganske raskt tok seg yngre elskere. Det var til og med nærmest godkjent at man kunne ha elskere etter at man bare hadde produsert en mannlig arving til slekten. Jeg tror ikke menn har enerett i å søke nedover. Etter en viss alder hos kvinnen bør faktisk instinktene tre inn og søke yngre menn enn henne selv, dette fordi yngre menn kan gi friskere barn, samt at det er større sjanse for at hun slipper å leve mange år som enke.

Sukkerbruker

11 nov. 12 03:47

Hvorfor ble jeg ikke overrasket over svaret ditt! Hjælpes!