Myter og fakta om profilbilder

Det er ingen hemmelighet at utseende, og da profilbilder er svært viktig når det kommer til respons på nett. Det er faktisk det viktigste du har på profilen din. Det er ulike strategier for hvordan vi prøver å fange den andres oppmerksomhet, og noen er bedre enn andre, og noen er bedre for menn enn kvinner, vice versa. Vi har sikkert alle ulike teorier på hva som fungerer best. Noen tar av seg på overkroppen, noen viser utringing. Noen flørter med blikket, noen er alvorlige, noe smiler eller ler, noen ser inn i kamera, andre ser bort. Valgene speiler kanskje personligheten vår i noen grad, mens like mye sikkert handler om tilfeldigheter eller kanskje til og med misoppfatninger. Kanskje var det på tide at noen forsket litt på akkurat dette?

En studie undersøkte hvordan tre ulike faktorer påvirket responsen et profilbilde fikk på en nettdating-side. Disse tre var:

1 Ansiktsuttrykk: Smiler personen? Stirrer personen rett frem? Med eller uten trutmunn?

2. Bildekontekst: Vinglass i hånden? Et kjæledyr med i bildet? På en fjelltopp eller et  soverom?

3. Nakenhet: Hvor mye hud viser personen? Hvor mye ansikt? Hvor mye pupper eller magemuskler?

Etter å ha studert utallige bilder kom forskerne frem til at vi faktisk gjør mange antagelser om hva slags profilbilder som virker, som rett og slett er feil. En annen ting man fant ut var at kvinner og menn valgte ulikt når det kom til hva slags profilbilder de brukte. Kvinner smilte 50% mer en menn, og flørtet fire ganger så ofte. Man hører at man bør smile på bilder, men for kvinner så var ikke det det optimale. Det var mer effektivt å flørte rett inn i kamera og begrense smilingen. Det verste man kunne gjøre var derimot å flørte til side for kamera, hvor man ikke ser på personen som studerer bildet. Det ser altså ut som at reptilhjernen vår ikke helt klarer å skille mellom bilder og real life.

Menns profilbilder var mest effektive når personen verken ikke så inn i kamera eller smilte. Kanskje damer foretrekker litt mystikk? Hvem er det han ser på? Hva tenker han på?

Et morsomt fenomen er den såkalte ”MySpace vinkelen”, hvor jenta holder kamera eller mobiltelefonen over hodet sitt mens hun ser opp og inn i kamera med hodet litt på skakke. Helst med et uskyldig blikk. Det skal være favorittposeringen for de uattraktive, og gjerne med eksponeringen på fullt slik huden ikke vises. Dette får personen både til å se søtere, vakrere, og spesielt yngre ut enn hun egentlig er. ”MySpace vinkelen” er faktisk den mest effektive poseringen av alle for kvinner. De som gjennomførte undersøkelsen trodde først det var fordi man kunne se ned i BH,en, men selv når man tok ut slike bilder var dette det mest effektive profilbildet.

Noe annet interessant var bilder av menn som viste magemuskler. Eller i ”baris”. Det er en vanlig oppfatning at dette er det bare "idioter" som gjør, men det viste seg å være kanskje de mest effektive en mann kunne gjøre. Nå er det selvsagt slik at det gjerne er menn som har bra kropper og magemuskler å vise som tar slike profilbilder, og de får naturligvis bra respons. Det er ikke en strategi alle menn bør legge seg på, selvsagt. Nesten like effektivt var profilbilder av menn med et kjæledyr. Å ”gjøre noe morsomt med venner”  hadde moderat effekt, mens utendørsbilder, festebilder og reisebilder ga dårlig respons for gutta. En liten ting å merke seg. Etter hvert som mennene ble eldre, sank effekten av magemuskler-bildet. Kanskje det da blir oppfattet som litt harry? Når det komme til klær så er det ingen god idé å dresse seg opp for mye. Det kompenserer ikke for magemuskler. Det bør ikke være finere enn en enkel skjorte.

Å vise utringing er ekvivalenten til mannens ”baris” og magemuskler, og var forutsigelig nok effektivt når det kom til å få oppmerksomhet fra menn. Nærmere bestemt 49% mer oppmerksomhet. Akkurat som for ”baris” og magemuskler sank effekten etter hvert som eieren av utringingen ble eldre. Men dette henger selvsagt sammen med at kvinner får generelt færre meldinger etter hvert som de eldes. Utringing bremset faktisk denne aldringsfaktoren noe. Generelt, jo eldre en kvinne var, jo mer var det å hente på å vise kropp, inkludert utringing.

Noe som var svært overraskende var at det ikke var strengt nødvendig at ansiktet viste. Man måtte derimot kompensere med noe uvanlig sexy eller interessant på profilbildet. Fellesnevneren var at bildet måtte pirre nysgjerrigheten til den som ser på.

Nå er det bare å sette i gang med å fikse profilbilder folkens. Tallene har talt.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

8 mars 13 13:29

OK, da er det fram med puppe og rumpebilder igjen!! Men ja, syns det er helt flott at menn viser sin sixpack! Og at sukker.no faktisk ikke sensurerer alt bare litt undertøy synes.

Sukkerbruker

12 mars 13 21:46

Spørsmålet her er vel også respons fra HVEM! Og hvilket inntrykk du gir av deg selv til de som ser profilen din. Å stille meg opp med bilder av utringning hadde sikkert økt responsen, men det hadde også garantert endret hvilken type menn jeg fikk mailer fra, og hva som hadde stått i de mailene. Og ikke til det bedre...

Sukkerbruker

14 mars 13 18:32

"En studie undersøkte"? Det var svak referanse.... Hvilket land? hvor stor studie? Var den utført av et universtitet eller KK? "EN studie"?? Det sier jo ingenting, selv om det står at tallene har talt som konklusjon. Forventer noe bedre kildekritikk av en akademiker...

Sukkerbruker

15 mars 13 01:19

“En studie undersøkte”? Det var svak referanse…. Hvilket land? hvor stor studie? Var den utført av et universtitet eller KK? “EN studie”?? Det sier jo ingenting, selv om det står at tallene har talt som konklusjon. Forventer noe bedre kildekritikk av en akademiker…

Fint å gjenta den, hehe. Utført av et universitet eller KK?

Sukkerbruker

16 mars 13 06:36

Hei anonym. Det er en rimelig påpekning. Desverre så er ikke akademia særlig interessert i å studere problemstillingene som ofte oppstår hos nett-datere, og som gjerne er utgangspunket for mange av spørsmålene jeg får. Kanskje det er "lavstatus", eller det blir oppfattet som uviktig av akademikere som søker å skape seg et navn som forskere, eller har ambisjoner om å gjøre verden til et bedre sted, etc. Derimot så finnes det private aktører som kan bestille undersøkelser, og som bruker det blant annet i reklame, eller for å forbedre sitt eget produkt, og så videre. Det går an å se om disse er gjennomført på en bra eller dårlig måte. I alle tilfeller bør det tas forbehold. Dette var en privat finansiert amerikansk undersøkelse som tok for seg flere tusen profilbilder. Jeg kunne selvsagt påpekt at eventuelle kulturforskjeller vil kunne virke inn på resultatenes overføringsverdi. Du får også unnskylde at jeg ikke klarte å oppdrive de store metastudiene på dette temaet, og den kanskje noe folkelige formuleringen, "tallene har talt". Skepsis er alltid sunt. Preben.

Sukkerbruker

31 mars 13 05:33

Må bare nevne; greit sixpack kan være greit å se på, men for min del er sjansene mindre for at jeg kontakter menn med slike bilder enn de uten :)

Sukkerbruker

31 mars 13 23:37

Skulle også vært nevnt at det ikke alltid er så populært å ha profilbiler eller andre bilder tilgjengelig med en venn av det motsatte kjønn der en sitter på fanget, eller at den ene kysser den andre på kinnet etc.
Man lurer på om det er en ex-kjæreste eller en veldig god "venn".
Tenkte det skulle vært nevnt :)

Sukkerbruker

3 april 13 22:48

An..an..an..anonym :)

Sukkerbruker

16 april 13 22:16

Jøss, og jeg som trodde bilder i aktivitet osv ville virke interresant ut for jentene, ikke rart jeg har dårlig respons. Så nå er det bare å shape six packen litt ekstra en måneds tid så skal jeg faen meg teste.