Første melding

Jeg har fått en rekke henvendelser fra folk, stort sett menn, som lurer på om meldingene de sender til damer er bra nok. Sannsynligvis er de ikke helt fornøyd med responsen. Jeg er selvsagt ingen ekspert på hvordan man skal prøve å gjøre inntrykk i en førstemelding til en annen person, selv om det er lett å se, ut fra de meldingene som ligger vedlagt, at det finnes mye forbedringspotensiale på alle måter. Og selvsagt, en melding er jo en invitasjon til å se på profilen man har, og hvis man faller gjennom der, så er det jo heller ingen vits i å svare på meldingen. Så er det atter det et trist faktum at nettdatingen kan passivisere kvinner, fordi mennene ofte drukner de samme damene i meldinger. Likevel så må det vel finnes noen regler for hva man skal gjøre eller ikke gjøre når man sender første melding?

Jeg kan gladelig meddele at det har blitt gjennomført et eksperiment hvor man analyserte en halv million førstemeldinger. Man kartla ulike nøkkelord og fraser og så hvordan dette påvirket responsraten, og hvilke trender som var statistisk signifikante. Resultatet ble så noen regler for hva man bør og ikke bør skrive i en melding der du introduserer deg selv overfor det motsatte kjønn.

Regel nummer 1: Vær nøye med språket.

Skrivefeil, dårlige formuleringer og internettslang og sms-forkortelser som ”MEH, ”d”, ”c u”, ”OMG” et cetera, gir et svært dårlig førsteinntrykk om man skal tro på resultatene i undersøkelsen. Unntakene var forkortelser og slang knyttet til humor.. som ”hahaha” og ”LOL”. At dette var unntatt regelen kan tyde på at humor generelt funker veldig bra, og at dette er troverdige måter å formidle at man både er avslappet og humørfylt. Noe litt artig var at ”hehe” ikke var positivt, kanskje fordi det høres litt ondt eller ironisk ut. For å oppsummere: Med unntak av latter så skal man skrive så grammatisk riktig som mulig.

Regel nummer 2: unngå komplimenter som går på fysisk utseende.

Selv om dataen viste at dette ikke fungerte særlig bra, verken rettet mot kvinner eller menn, var slike komplimenter fra menn rettet mot kvinner verst.  Man skulle kanskje tro at ord som ”vakker”, ”skjønn”, og ”sexy” er positivt, men det ser ut som at ingen egentlig har lyst å høre dette når man ”sjekkes opp”. Så er det selvsagt en mulighet for at når du sier til en dame at hun er fin, så tror hun at du ikke er det. Generelle komplimenter fungerte derimot temmelig bra.

Regel nummer 3: bruk en uvanlig hilsen.

Hilsen gir første inntrykk av førsteinntrykket, kan man vel si. Å starte med ”Hei” eller ”Heisan” fungerte ikke særlig bra. ”Hva skjer”, ”Hvordan går det” eller ”Hoppla” fungerte faktisk bedre. Altså, det som kanskje er de to mest vanlige åpningene ikke er særlig gode. Faktisk så viste eksperimentet at det beste var å unngå vanlige hilsener i det hele tatt. Kanskje er den bakenforliggende årsaken til dette at vi foretrekker en uformell, humoristisk, men likevel grammatisk korrekt ”tone” når noen henvender seg til oss på nett?

Regel nummer 4: ta tak i spesifikke interesser.

Det er tilsynelatende effektivt å prate om sine interesser på en veldig spesifikk måte. Det vil si.. liker å ta meg et glass vin.. turer og skog i mark.. hjemmekos.. bla bla bla, ikke duger. Hva gjør du på, spesifikt! Liker du musikk, så hva slags musikk? Black metal eller Hellbillies? Hva gjør du på når du ”slapper av hjemme”? Spiller PS3? Ja så si det. Minst like effektivt var det hvis man tar tak i den andres spesifikke interesser. Det viser dessuten at man har lest profilen skikkelig.

Regel nummer 5: Hvis du er mann, ikke vær selvhøytidelig eller brautende.

Det var tydelig at å være ydmyk og beskjeden ga positive utslag. Det samme gjelder hvis man er nyansert og ikke uttaler seg skråsikkert. Dette kan virke paradoksalt, all den tid mange ”datingeksperter” oppfordrer menn til å være selvsikre på date. På den annen side så kan det vøre slik at menn som har et behov for å hevde seg, skryte av seg selv, eller virke veldig sikre på seg selv, faktisk ikke fremstår som så veldig selvsikre, og heller som at de forsøker å kompensere. Det kan også være at dynamikken rett og slett er annerledes når man skriver til en person, versus det å møte noen fysisk. Det å virke litt sårbar kan også muligens få en til å fremstå som litt mindre ”farlig”, da kvinner med god grunn kan være litt forsiktige da de ”møter” fremmede på nett. Men her skal man gå en balansegang. Hvis man virker desperat er man ferdig. Å si ”vær så snill” ga veldig dårlig uttelling, forståelig nok, kanskje.

Regel nummer 6: hvis du er religiøs, vurder å bli ateist.

Å nevne at man var troende ga ikke dårlige resultater, nødvendigvis. Men det var mye, mye bedre om man nevnte at man var ikke-troende. Damer har altså ikke veldig sansen for religiøse menn.

Håper dere får en fin uke. På fredag kommer jeg med ny bok, så følg med i avisene og på TV. Kanskje jeg skriver en liten sak om det her inne også.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

26 april 13 11:40

Gratulerer med ny bokutgivelse :)

Kan du skrive litt om din nye bok? Jeg har faktisk "pen søker trygg" :)

Hva handler den nye boka om?

mvh AL

Sukkerbruker

28 april 13 18:19

Jeg "likte" mye av det du skrev her, men det så si at det er mer attraktivt å være ateist, det blir veldig feil for min del. Jeg er selv personlig kristen, og hvis jeg må lyve eller endre tro for å finne en fremtidig kjæreste, så kan ikke den personen være riktig for meg. Et menneske må respektere sin partner for den personen er, ikke endre dem. Nei, jeg synes det blir for dumt!

Forskning viser kanskje at det er attraktivt å være ateist, men du trenger ikke oppfordre folk til å bli ikke-troende bare for å få seg en kjæreste. Da vil jeg si håpet er ute allerede.

Sukkerbruker

29 april 13 17:41

At man skal unngå komplimenter som går på utseende skjønner jeg ikke... Jeg synes det er veldig hyggelig hvis noen synes jeg er søt, nydelig , vakker etc. Det er jo utsende man legger merke til først. Så håper jeg selvfølgelig det er ande ting som også er verd å sette pris på etterhvert :)

Sukkerbruker

16 mai 13 08:07

Du kan skrive hva som helst. Om jenten er interessert så komme hun til å svare. Det finnes ingen fasit. Sånn er det bare.

Sukkerbruker

22 mai 13 13:42

"Jeg er selv personlig kristen, og hvis jeg må lyve eller endre tro for å finne en fremtidig kjæreste, så kan ikke den personen være riktig for meg. Et menneske må respektere sin partner for den personen er, ikke endre dem. Nei, jeg synes det blir for dumt!Forskning viser kanskje at det er attraktivt å være ateist, men du trenger ikke oppfordre folk til å bli ikke-troende bare for å få seg en kjæreste. Da vil jeg si håpet er ute allerede."

Kunne ikke vært mer enig!

Sukkerbruker

5 juni 13 12:50

Still et spørsmål! Jeg blir sprø av menn som bare skriver "Hei" i første melding, og gidder overhodet ikke å svare på det. Med et spørsmål får du vist at du er oppriktig nysgjerrig, og at du har brukt mer en to sekunder på å bestemme deg for å ta kontakt. Tør å vise at du faktisk er nysgjerrig på meg som person, og ikke bare fisker vilkårlig rundt etter kontakt med hvem som helst. Og pls ikke send de ferdiglagde "festlige" redegjørelsene om deg selv og alt du kan "tilby" (som jeg vet du sender til ørten andre jenter også). Det kan du legge inn i profilen. Ta deg tid til å velge ut noen du er genuint nysgjerrig på, og prøv å bli kjent!