Min siste bok

I kommentarfeltet ble jeg spurt om å fortelle litt om hva den nye boken handler om. Det gjør jeg gjerne. Nå har jeg vært i en del intervjuer allerede, og selv om det alltid er en del slark i møte med journalister som sitter med blokka si, gir de, i kombinasjon med den ene kronikken jeg skrev for VG, en grei skissering av deler av innholdet. Noen deler av boken var det ikke plass til å prate om i lanseringen av boken, da man helst skal ha et strømlinjeformet og enkelt budskap. Boken er nokså omfattende, og har tatt meg tre år å skrive. Hittil har anmeldelsene vært svært gode, men hvem vet. I den ene anmeldelsen spådde skribenten at boken ville bli dømt nord og ned, fordi den var viktig.  Kanskje venter det noen ubehageligheter.

Boken heter Kampen om voldtekt. Ekte voldtektsmenn og hvem som helst, og endte opp på 320 sider. Den er delt i tre, og hver del svarer på et spørsmål. Den første delen stiller spørsmålet: Hvorfor vet vi så lite om voldtektsmennene? Den andre delen stiller spørsmålet: Hvem er voldtektsmennene? Den tredje og siste delen tar for seg forebygging av voldtekt og forsøker å svare på spørsmålet: Hvordan kan vi stoppe dem?

Hittil så har media vært mest fokusert på den første delen av boken: Hvorfor vet vi så lite om voldtektsmenn? I den argumenterer jeg for at det ikke kunnskapsmangel, men en slags form for kunnskapsnekt, eller manglende nysgjerrighet som er årsak, som følge av at voldtekter, og også vold mot kvinner, blir misbrukt av ulike miljøer for å få gjennomslag for egen politikk. Misbrukt i den forstand at de går på bekostning av morgendagens voldtektsofre.

Disse to fløyene kan beskrives som høyrepopulister og venstrepopulister, og til felles har de at de politiserer voldtekt og vold mot kvinner ved hjelp av en kulturforklaring. I all enkelhet at det er kvinnefiendtlige holdninger som er årsaken til at norske kvinner blir voldtatt og slått. Høyrepopulistene vil ha oppmerksomheten på overfallsvoldtekter og fremmedkultur, venstrepopulistene vil ha oppmerksomheten over på norsk mannskultur, ”gråsoner ”og ”mørketall”. Ved hjelp av denne kulturforklaringen kan da fremmedkulturelle menn som overfaller norske kvinner representere fremmedkultur, mens norske voldtektsmenn kan representere norsk mannskultur. Strengere innvandringspolitikk og strengere likestillingspolitikk blir da løsninger som foreslås. Andre forklaringer og perspektiver; sosiale, økonomiske, psykologiske, forsvinner i bråket. Slik ofrer man en realistisk forebyggingsstrategi, i kampen om å vinne frem med partipolitiske målsetninger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er redaktøren min, Edvard Thorup, like etter at boken har kommet fra trykkeriet. Han sjekker kvaliteten mens jeg ser på og er fornøyd.

Som sagt, dette er bare første del av boken, og de som er interesserte kan lese videre selv. Personlig så håper jeg at boken både kan bidra til at Norge får en realistisk plan for å forebygge voldtekt og vold mot kvinner. Men også at jeg har gitt vanlige folk tilgang til et mikrokosmos som kan overføres på andre samfunnsområder, som viser hvordan politikk, ideologi og virkelighetsproduksjon er sammenvevd, og hvordan dette kan øve vold på demokratiet, all den tid vanlige folk føres bak lyset.

Jeg kommer ikke til å debattere boken min noe særlig denne gangen, uansett hva som skjer. Jeg føler ikke at jeg har så mye fight i meg lengre. Dessuten så mener jeg at andre nå kan ta ansvar og ta dette videre. Det har vært en stor glede å bli ferdig med boken. Selv om dette prosjektet har tært på min personlige økonomi, og ikke sjelden også mitt humør, vil jeg alltid ha noe jeg kan se tilbake på og være stolt. Jeg har laget en KampenOmVoldtekt – side på Facebook hvis dere vil følge prosjektet videre. http://www.facebook.com/KampenOmVoldtekt

Her legger jeg ved noen linker til boken i media i den rekkefølge de ble publisert. Anmelelsen i Dagens Næringsliv er ikke med.

Aftenposten

http://www.aftenposten.no/kultur/Voldtektsmyten-slar-sprekker-7185803.html#.UYewyOA_unl

Klassekampen

http://www.klassekampen.no/61437/article/item/null/oppgjor-om-voldtekt

NRK

http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.10996599

Aftenposten

http://www.aftenposten.no/nyheter/--Venstresiden-har-sviktet-voldtektsofrene-7185166.html#.UYew_eA_unl

VG

http://pluss.vg.no/2013/05/01/1207/1207_20364113

Stavanger Aftenblad

http://www.aftenbladet.no/kultur/Hjernevask-om-valdtekt-3170412.html#.UYTh6-A_unl

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

11 mai 13 01:00

Hei Preben,
Jeg vil takke deg for at du har skrevet denne særdeles viktige boka om et høy-aktuelt tema. Det er altfor lite fokus på spørsmål om hvem menn som voldtar er, hvorfor de gjør det (utover det at de vil oppnå seksuell tilfredsstillelse) og psykisk helse hos både den som voldtar, og ofre i etterkant av voldtekten. Mange menn er traumatiserte og sliter selv. Jeg er utdannet samfunnsviter, med fag i bl.a. sosiologi. Selv har jeg lurt på om enkelte menn med innvandrerbakgrunn bruker seksualisert vold mot kvinner som et våpen. Et mentalt våpen mot samfunnet, eller mot kvinner. Tematiikken er kompleks og jeg skal lese boka di, men har du noen tanker rundt dette? Om noen menn kanskje bruker voldtekt som et mentalt våpen? Uansett årsak er det viktig å se menn som voldtar som vanlige mennesker, med en forstyrret bakgrunn/erfaringer.

Sukkerbruker

11 mai 13 17:38

Gratulerer med publikasjonen og tilbakemeldinger som tydelig viser at du har truffet noen der det gjør litt vondt ;) Jeg har ikke lest den og vet ikke om jeg kommer til å være enig i alt du sier, men mistenker at jeg nok får perspektiver på dette jeg ikke har. Så jeg kommer til å kjøpe den og lese den. Jeg liker forfattere som prøver å holde fokus utenfor begge disse fløyene av selvhøytidelige premissleverandører for hvordan man skal forklare vold mot kvinner.

Sukkerbruker

15 mai 13 12:20

Gratulerer her fra oss i Sukker også :-)

Sukkerbruker

29 mai 13 00:26

Tillykke med bogen, jeg håber den bidrager til debatten.
Jeg ville dog have håbet at du ikke havde bidraget så meget til yderligere at stigmatisere mænd i voldtægts og mishandlingsrollen. Kvinder voldtager også, kvinder mishandler også, husbond vold eksisterer også og netop her er det snak om faktiske og substantielle mørketal.

Jeg siger bare, det havde været fint med oplysning af begge sider af samme mønt.

Igen, tillykke med bogen.