Førti, fresh og freidig

Rundt regnet så er det en kvart norske menn som ikke får barn, og som dermed blir utestengt fra famililivet. Sunn fornuft tilsier at disse mennene også er taperne på kjønnsmarkedet. Kvinner vil heller stifte familie med menn som har familie fra før. Slik reproduseres menn, mens noen systematisk vrakes. Er man mann og barnløs, eller familieløs over en viss alder, så eksponerer man seg for det samme stigmaet som aldrene kvinner opplever. Man feiler noe, man er ikke vellykket, og så videre.

Så finnes det også de som bare ikke vil. Jeg tenker da spesielt på noen menn. Ressursstekre menn som rett og slett ikke vil. Som sier nei til barn og samliv. Hva kjennetegner disse mennene? Spørsmålet er kanskje spesielt relevant for kvinner som vil etablere familie på sikt, og som risikerer å forplikte seg til en blindgate. Det er tross alt lettere å måle og skille menn etter suksess. Forpliktelsesangst, hvordan ser man det?

I boken How to be a happy human (Spurr, 2010) får vi vite litt. Ressursterke menn som ikke liker å forplikte seg skal visstnok være svært opptatt av å ha kontroll over samlivet sitt. Det er et uttrykk for kontollen de har for øvrig både når det gjelder arbeid, fritid og venner. Alt er nøye faktorert inn. Kanskje er dette også med på å gjøre dem attraktive. Han alt på stell. Klart at dette må ha som hensikt å skape trygger rammer for familie, eller?

Kan du fiske ut informasjon om eksen, eller eksene? Det virker kanskje innlysende, men dette er viktig informasjon som ofte blir oversett. Man vil jo nødig grave. Ressurssterke menn som ikke vil forplikte seg har forståelig nok mange flotte ekser det ikke er noe galt med. Hva var så grunnen til bruddet? Han vil jo alltid finne noe galt hvis du spør. Men kan du hente ut informasjon på egenhånd?

Alder har også noe så si, selvsagt. Single menn i førtiårene blir mistenkeliggjort, tidvis med god grunn. De fremtår gjerne både som attraktive og gode i senga, hevder forfatteren. De har da også hatt mye trening, og nysingle kvinner som har kommet ut av lengre forhold blir lett bytte.

Attraktive menn som ikke vil forplikte seg er gjerne selvsentrerte. Verden dreier seg om dem. De virker sterke og uavhengige, og dette bidrar til deres sjarm. Offeret filtrerer gjerne bort egoismen hun ser, og hekter seg heller på den positive oppmerksomheten hun får i ny og ne. Kvinner som ikke vil ha balanse i forholdet, eller som ikke klarer å vurdere balansen, blir ekstra sårbare.

Hør på hva han sier. Ofte er disse mennene ærlige og sier at de ikke er interessert i noe seriøst forpliktende forhold, og hvertfall ikke barn. I stedet for å tro at man skal bli kvinnen som endrer dette, så kan man ta ham på alvor or forlate ham, om det er forpliktelse og familie man er ute etter. Ikke ta det som en utfordring, er Spurrs oppfordring.

Hvis han har blitt ekstremt såret i et tidligere forhold så kan dette også være avgjørende. Det samme gjhelder hvilken tilknytning han har til foreldrene sine, og hva slags farsrolle han har observert i sin far. Noen menn synes damer rett og slett er kjedelige, og orker ikke tilbringe lengre tid med dem. Det vil si, de elsker dating, spenning og sex. Men kjeder seg fort. Finner man flere av disse kjennetegnene i ham, og det er barn og familie man er ute etter, kan det være lurt å stake ut en ny kurs.

Til slutt. Det har aldri vært en generasjon som oss på jordkloden før. Hva som er normalt endrer seg. Greit å ha i minne, synes jeg. Det er en oppfordring til Spurr, som etter min mening går litt langt i å avviksdefinere disse mennene.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer