Mensen

OK, det er snålt tema, men jeg klarte ikke la være. Saken er den at jeg nettopp ble gjenfortalt at damer som bor sammen, etter en liten stund, begynner å menstruere sammen. Det er altså ikke første gang jeg har hørt det. Den gang tok jeg det for god fisk uten å sjekke om det faktisk stemmer. Denne gangen gjorde jeg det, og oppdaget også andre rare greier som damer sansynligvis heller ikke visste om, om damer.

Fenomenet kalles synkron menstruasjon (gutter, se for dere blåfargen i reklamen så blir det mer utholdelig), og det har blitt observert blant kvinnelige arbeidskollegaer, i jentekollektiver, og blant mødre og døtre som bor sammen (stakkars fedre). En studie av usynkrone kvinnelige badevakter, viste at de ble synkrone etter å ha jobbet sammen i 3 måneder. Variasjonen var da bare på 4 dager. Samme skjedde i en studie av 135 kvinnelige studenter som bodde sammen på campus. Synkroniseringen startet som oftest innen tre måneder, og være ferdig etter syv. Altså, det var ikke alle 135 som ble synkrone, men venner og samboere innad denne gruppen. Noen var klar over at det skjedde, andre var ikke det.

Så begynner det å bli interessant. Forskning har mer enn antydet at det er lukt vi avgir som setter i gang synkroniseringen, eller såkalte ”feromoner”. Dette fikk forskerne til å undesøke kvinnene som satte tempoet i synkroniseringen litt nærmere. Dette var damer som ikke endret sin syklus, men som tvert imot andre damer til slutt begynte å følge. Ekkelt nok så fikk de disse ”alfa-damene” til å gå med bomullsdotter under armene. Disse tok så forskerne å klinte under nesa på fem andre kvinner som bodde for seg selv, tre ganger i uka (man kan lure hva de fikk for å være med på dette). Innen fire måneder så hadde fire av fem synkronisert med ”donoren”.

Også menn virker inn på kvinners syklus. Damer som som tilbringer mye tid sammen med menn får en kortere syklus, men menstruerer samtidig i kortere perioder. Man gjennomførte et nytt bomullsdott-under-armen-eksperiment – denne gang på menn, og smurte det under nesa på damene. Mannlige feromoner var katalysator. Men har en kvinne sex med en mann minst en gang i uken, skjer det samme. Mens-syklus blir kortere, mens hun samtidig menstruerer i en kortere periode.

Så er det store spøsmålet, HVORFOR synkroniseres damene? Vel, det ser foreløpig ut til å være et mysterium, men det finnes en teori.

Først, det er interessant å merke seg at i motsetning til de fleste andre pattedyr, så er det menneskelige hannkjønnet uvitende når det kommer til individuelle hunners frukbahetssyklus (ikke alle er enige her). Man spekulerer i om dette har oppstått som en evolusjonær tilpasning til barnedrap av rivaliserende hanner. Det er godt kjent at hanner i dyreriket dreper avkommet til andre hanner. Både for å få hunner drektige igjen, og fordi de ikke vil ha konkurrenter til eget avkom. Men hvis hannen ikke vet når kvinnen er fruktbar, vil han heller ikke vite om barnet er hans eget eller en annens. Slik kan kvinner hoppe litt rundt, mens et kollektiv av hanner – om de ikke passer på barnet – så dreper de det ikke heller.

Så til synkroniseringsteorien: Den forutsetter at kvinner avgir et feromon som signaliserer når de er en spesielt fruktbar fase, men ikke slik at de blir indentifiserbart ”drektige”. Dert er snakk om en vagere variant, som ikke kan knyttes til et individ. Snarere svever feromonet rundt i luften og gjør menn opphisset. Siden de ikke kan identifisere hvem de kommer fra, men bare at ”noen” er fruktbare, er det lett for dem å bomme hvis de holder seg sammen med en liten gruppe av kvinner (som da denne teorien forutsetter). Han kan gå på en kvinne som er i en lite fruktbar fase i syklusen. Hvis alle damene derimot er synkronisert, kan han ikke velge ”feil” dame. Alle er på sitt mest fruktbare samtidig.

Altså har synkroniseringen kanskje oppstått for å kompensere for menneskehannens uvitenhet om individuelle hunners fruktbarhetssyklus.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer