Avslørt: De som ikke vil noe mer

Jeg har flerer ganger blir konfrontert med kvinners frustrasjoner her på sukkerbloggen. En av disse er at de møter mange menn som tilsynelatende bare vil ha sex. De vil ikke noe mer. Noen ganger er mennene ærlige på det, andre ganger finner man de det bare ut med tiden, og da med påfølgende emosjonell slitasje. Hadde det ikke vært greit om man klarte å identifisere disse uærlige sjekkerne, slik at man kan fouserer på de som vil noe mer. Det er selvsagt ikke lett, for menn lærer fort at om man bare er ute etter sex, eller virkelig er interessert, så bør man oppføre seg like pent om man skal få napp hos kvinner.

Det finnes en gruppe menn som kjennetegnes av at de ikke er interessert i å forplikte seg. La oss kalle dem bruk og kast-sjekkerne. De kan være veldig flinke på å sjekke, da de nødvendigvis får mye trening. Sjekking får ofte positive konnotasjoner i media, og det skal ikke mye til før man lager en ”gladsak”. Sannheten er vel den at det er mye tårer og tenners gnissel i virkeligheten.

Det finnes miljøer som produserer en slags form for kunskap om hvordan man sjekker. Dette er kunnskapsproduksjon utenfor akademia, og jeg snakker da hovesaklig om såkalte pickup artist-miljøer. Forskningen (les: prøving og feiling) har gjerne et mål for øye. Nå har også akademia vist litt interesse, og man har forsket på hva slags taktikker som brukes av bruk og kast-sjekkerne. Man har også forsøkt å identifisere – til en viss grad – hvilke psykologiske kjennetegn de har.

I kort så kjennetegnes bruk og kast-sjekkerne av at de er villige til å manipulere en partner som egentlig bare er interessert i et gjensidig forpliktende og langvarig forhold, til sengs. Taktikkene er for så vidt nokså tradisjonelle, hvor man forsøker å overtale den andre parten ved å påvirke holdninger. I neste omgang skal holdningsendringer føre til en bestemt type atferd. I kort – man er villig til å hoppe til køys.

Bruk og kast-sjekkerens mål er å påvirke en person de aldri har møtt før, til å ligge med dem nesten med en gang, da de ikke er villige til å investere særlig mye. De forsøker å gjøre et svært godt førsteinntrykk ved å fremstå som sjarmerende, attraktive og vellykkede. I motseting til en seriøs sjekker som virkerlig er interessert, trenger bruk og kast-sjekkeren bare fremstå som om han leter etter ekte kjærlighet. Han er manipulativ, selvsentrert, og løgnaktig, som tilfeldigvis også er den såkalte ”mørke triaden” som kjennetegner psykapater.

Peter Jonason ved University of Western Sydney, har i samarbeid med (min favortittforsker) David Buss, ved University of Texas psychologist (2012) undersøkt hva de kaller “short-term mating strategies”, som i kort er strategiene til bruk og kast-sjekkeren. ”Short-term mating strategies” definerer de som oppgaven å få den andre parten til å være med på sex, samtidig som at man unngår gjensidig forpliktelse. Relasjonen skal holdes i ”sex-sonen”, og ute av ”relasjonssonen”.

Ut ifra ideen om at den mørke triaden av personlighetskarakteristikker (manipulativ, selvsentrert, og løgnaktig) er mer fremtredende hos bruk og kast-sjekkerne, gjennomførte de først en undersøkelse av tilfeldig guppe personer. Man spurte 102 deltagere hvor 2/3 deler var kvinner – om de kunne beskrive deres erfaringer med mennesker som bare var ute etter uforpliktende sex.

Beskrivelsene de fikk gikk fra verbal og fysisk voldelighet til ignorering (av forsøk på kontakt). Mellom disse to ekstreme endene så fantes mange ulike beskrivelser av strategier for å unngå intimitet (bortsett fra sex). I alt 71 strategier ble beskrevet. For eksempel: Man ungikk å klemme, man holdt samtalene overfladiske, man introduserte ikke personen til venner og familie, og man kunne mer eller mindre ærlig på at man bare var ute etter sex.

Disse beskrivelsene av atferd ble gjort om til en skala man graderte en annen gruppe forsøkspersoner på. Denne gangen brukte forkerne en gruppe deltagere med 50/50% kvinner og menn. De ble spurt i hvilken grad de selv oppførte seg på denne måten overfor andre, hva slags holdninger de hadde til uforpliktende sex, og i hvilken grad de vurderte seg selv som en god partner. I tillegg så ble de spurt om å gi en generell vurdering av seg selv som person, og de ble målt på en 12 punkts skala som graderte dem på den ”mørke triaden”.

Siden de vurderte seg selv så er det selvsagt vanskelig å avgjøre hvorvidt de var ærlige overfor forskerne. Styrken var at man brukte både kvinnelige og mannlige deltagere. Det virker likevel ikke som at forsøkspersonene vare særlig sjenerte når det kom til åpenhet rundt temaet.

De 71 strategiene kunne grovt sett deles i to hovedkategorier:

Den ene gruppen av strategier hadde som hensikt å sørge for at relasjonen ikke eksalerte og ble forpliktende.

Den andre gruppen av strategier hadde som hensikt å sørge for at relasjonen ikke ble emosjonell.

Både kvinnelige og mannlige bruk og kast-sjekkere brukte disse taktikkene, men det fantes noen kjønnsforskjeller. Menn hadde lettere for å bruke aggresjon, mens kvinner hadde lettere for å bare si at det bare var sex de var ute etter.

Bruk og kast-sjekkerne lignet hverandre i den forstand at de hadde asosiale personlighetstrekk. Som forventet kunne de oftere være narsissistiske. Igjen var det kjønnsforskjeller. Kvinner som var ærlige og sa at det bare var sex de var ute etter, scoret høyere på psykopati.

Kvinner som ungikk å integerere sexpartneren i andre deler av livet sitt var også de mest emosjonelt ustabile.

Resultatene antyder også at det finnes nok av bruk og kast- sjekkere rundt forbi, og at disse menneskene også har noen bestemte perosnlighetstrekk.

For å avsløre one night stand-sjekkeren kan man se etter følgende kjennetegn:

Atferdsmessige kjennetegn:

Ufin verbal eller fysisk oppførsel. Unnvikelse av ikke-seksuell intimitet Vil ikke introdusere partner til sine nærmeste Flørter med andre åpenlyst Uforutsigelig tilstedeværelse. Vanskelig å oppretholde kontakt.

Psykologiske kjennetegn:

For menn: Egoisme, ser ut som om han bare er interessert i hva du kan gjøre for ham. For kvinner: Upålitelighet, gir blaffen i avtaler og hva andre forventer av dem. Tilsynelatende ustabile, bekymrede, engstelige og usikre på seg selv. For både menn og kvinner: Svært opptatt av eget utseende, åpent egoistiske, og føler at de fortjener særbehandling. Manglende hensyn til andre menneskers følelser, ikke bare dine, utviser liten anger for handlinger som sårer andre.

Dette blir ikke en helt utømmende liste over personlighetstrekkene til bruk og kast-sjekkerne, men med litt kunnskap kan det være lettere å gardere seg litt. Det henger tydeligvis litt i hop. Er han en drittsekk så er oddsen for at han ikke er typen som forplikter seg nokså stor, og at han ikke går avveien for å bruke deg.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

31 juli 14 04:36

Denne " forskningen" er ekstremt dømmende.
Selv trives jeg som singel og kan ha et sted mellom 5-10 nye sexpartnere i året. Jeg er helt ærlig om at jeg ikke er intrisert i noe mer enn sex og at jeg er en livsnyter. De som da godtar dette blir elskere, de andre kan som voksne mennesker velge selv hvordan de ønsker å ta det. At noen i mindre grad knytter seg til andre trenger slettes ikke bety at mann er en iskald psykopat. Nå er jeg mann og jeg tror også at noe av grunnen til at jeg har langt flere partnere enn andre menn er faktisk pga at jeg ikke dømmer de jeg har sex med. Enten de er gifte eller single kvinner. Jeg aksepterer at kvinner kan ønske å ligge med mange andre menn å dømmer dem ikke som psykopater eller som moralsk fordervede av den grunn. Jeg skjønner også at de som kanskje er i et annet forhold bare har behov for litt ekstra oppmerksomhet og spenning fra noen som ikke legger noe mer i det enn bare sexen. Jeg skjønner jo at mitt syn på dette er kontroversielt så jeg kjenner meg igjen i den masken du har som bildet på tråden. Den må mann gå med rett å slett fordi at andre er dømmende og hatende ovenfor folk som er mer sexuelle enn dem eller som har andre tanker.

Sukkerbruker

2 aug. 14 12:01

@ikaros
Her var det vel snakk om de som skjuler sin agenda, og spiller på andres følelser, for å oppnå det de vil. De som bevisst prøver å få andre til å tro på det de sier om kjærlighet, osv for egen vinning.
Jeg oppfattet ikke forskningen som at den tar med de som er åpne om hva de vil. :-)

Sukkerbruker

3 aug. 14 22:14

Dette høres kjent ut! En som spiller på andres følelser for å få det de vil, og manipulerer den andre, selv om de vet at den andre har følelser og ønsker noe mer enn et seksuelt forhold. De holder hele tiden muligheten åpen, slik at det dannes et håp om at det kan bli noe mer, selv om de sier at de ikke vil ha noe forhold. Et meget komplekst opplegg, der den andre kanskje forstår hva den andre driver med, samtidig som følelser for personen gjør det vanskelig å motstå utnytteren når han kommer tilbake igjen og igjen med gode ord, komplimenter og unnskyldninger...

Sukkerbruker

5 aug. 14 10:35

Er enig med overnevnte innlegg.

Folk har tydeligvis ulike hensikter i forhold til hva de vil. Selv håper jeg at jeg ikke kommer borti noen av dem som er nevnt her som ser på kvinner som noe de kan bruke og kaste. Dem som ikke vil forplikte seg, dem er det heller ikke verdt å satse på.

Sukkerbruker

9 aug. 14 00:44

Jeg er helt enig med Soleie. :-) Mvh Meg….

Sukkerbruker

12 aug. 14 22:51

Jeg er veldig enig med Kresna!
Føler meg å bli spillt på følelsene mine av en gutt. Veldig dumt når den andre werken slipper deg eller vil utvikle 2 års flørt til et forholdt.........
Vanskelig når kaldt hodet sier "stopp" og hjertet fortsatt håper for noe mer.....

Sukkerbruker

1 nov. 14 16:25

Av alle program jeg har snappet opp en viktig lærdom fra; The Millionare Matchmaker, som sier "no sex before monogami". Tror helt klart det ligger noe i dette; vent med sex til du skjønner at det er en gjensidighet i kontakt og interesse til å bli kjent utenom soverommet. Vil tro at de som kun er ute etter uforplitende sex forsvinner rimelig fort; ikke mange ukene de vil investere i noen om sex ikke skjer med det første.