Det som gjør menn lykkelige

Et nyere episk forskningsprosjekt er ferdig etter at man har fulgt en gruppe menn i hele 75 år. Hensikten var å forsøke å belyse hva menn trenger for å leve lykkelige liv. Prosjektet er ekte ”mannsforskning” på menns premisser, intet mindre. Men resultatene er kanskje ikke så overraskende.

I 1938 begynte forskere på Harvard å følge 268 unge studenter. Slik startet den lengste utviklingsstudien i akademisk historie. Hensikten var å avdekke hvilke faktorer som bidro sterkest til å realisere menns lykkepotensiale. Det blir selvsagt umulig å gå gjennom det som er en fantastisk imponerende mengde materiale, men la oss ta for oss noe.

En hyggelig ting som angikk aldring, var at menn fortsatte å utvikle seg, og gjerne hadde noen av sine mest givende år godt inn i alderdommen. Det er jo fint med tanke på at vi i dag lever så lenge. Livet slutter faktisk ikke når man er 60, så man trenger ikke grue seg. Man fant også ut at det faktisk er mulig å komme over en dårlig barndom, selv om en lykkelig barndom var en kilde til styrke gjennom hele livet.

Det som viste seg å være den mest signifikant negative faktoren var alkoholisme. Den var den sterkeste årsaken til skilsmisser, og hadde dessuten klare og sterke koblinger til både depresjon og andre nerveproblemer. Etter sigaretter var det også alkohol som sto for flest dødsfall blant menn. Nå det kom til inntekt så var det ingen klare forskjeller mellom menn med IQ rundt 110-115 og de med IQ rundt 150. Å være supersmart hadde dermed lite å si for lommeboka, for menns del. Det kan også lønne seg å være litt liberal. Liberale menn hadde nemlig adskillig mer sex i sine eldre år enn konservative menn. Sistnevnte hadde en tendens til å ha gjennomført sitt siste ligg innen fylte 68 år. Liberale hold på til over 80 år.

Det som kanskje er mer relevant for denne bloggen, gjaldt det som handlet menns relasjoner og menns relasjonsstil. Det var en gjennomgående sterk sammenheng mellom menns livskvalitet og helse i de senere årene av livet, og grad av varme i relasjonene de hadde opparbeidet seg. Varme vennskapsbånd og kjærestebånd. Dette var også mennene som tjente mest i de mest innbringende årene (mellom 55-60 år).

Jeg har hørt det før, og det bekreftes også i denne studien: Menns relasjon til egen mor har en klar innvirkning på hele deres liv. Også på uventede måter: For eksempel, menn som hadde en varm og god relasjon til sin egen mor tjente mye mer penger enn menn som ikke hadde hatt det under oppveksten. Disse mennene hadde også høyere sannsynlighet for å utvikel demens. Menns relasjon med egen mor – ikke far – hadde dessuten innvirkning på hvor effektive de var på arbeidsplassen. Å ha hatt en varm relasjon til egen far under oppveksten var derimot angstforebyggende, sørget for at man koste seg mer på ferier, og var mer fornøyd med livet når man var 75 år.

Studien som helhet konkluderte med at et gjennomgående funn for menns livskvalitet var at det i stor grad kom an på deres tilgang på kjærlighet. Både gjennom oppveksten og senere i livet. Selv om man kanskje ikke kan gjøre så mye med oppveksten man har hatt, så er lærdommen at vi menn bør man ta vare på vennskapene vi har opparbeidet seg. Og hvertfall ikke gi opp jakten på kjærligheten. Kjærlighet er det som gjør oss lykkelige.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer