Alenefest

Hei Preben. Har vært singel nå i over ett år, og merker at panikken begynner å komme. Tok meg selv i å ville sende melding til karer jeg allerede har datet. Altså karer jeg allerede har sjekket ut, både på Sukker og andre steder, og ikke vært fornøyd med. Er det derfor at jeg aldri finner noen? At jeg bare virrer rundt til jeg blir så desperat at jeg firer på krava? At jeg ikke holder ut lenge nok? Tanken slo meg. At jeg ikke finner noen bedre, bare de samme typene, som sirkler rundt meg som haier inntil jeg blir desperat nok til å gi etter. Hva skal jeg gjøre? Hilsen Vivi.

Hei Vivi. Mørke greier du kommer med, men det er nok noe i det du beskriver. Jo lengre man er singel, jo kjipere er det. Noen takler å være alene bedre en andre, og en enkelt persons utholdenhet vil variere ut ifra situasjonen han eller hun befinner seg i. Har man det bra med venner og karriere, et ceterea, så har man et mentalt overskudd som insulerer en fra negative tanker. Møter man en krise, vil man gjerne ha noen der. Går man singel, dag ut dag inn, tærer det på selvfølelsen og man blir mer ydmyk. Problemet er selvsagt at man før eller siden føler seg bra igjen. Enten fordi andre ting i livet ordner seg, eller fordi personen man tok til takke med, over tid har klart å booste egoet såpass at man blir kravstor igjen. Så vil man ut av forholdet igjen. 

Det er kanskje en kjip sirkel å være i. Og i alle kjærlighetsforhold ligger det vel en slags egoisme til grunn. Man vil ha noen som kan tilfredstille ens behov. Som kan være der i tykt og tynt og som man kan møte livets utfordringer sammen med. Men i dette tilfelle virker det mer som en salgs bruk og kast-sirkel. Mennene du beskriver som sirklende haier er jo personer som i likhet med deg drømmer om å finne noen som de kan slå seg til ro med. Personer som blir såret etter at de blir dumpet når du blir psykisk sterk nok til å bli kresen igjen. Men jeg skal ikke moralisere, for jeg er nok ikke bedre selv. Alle har vi «brukt» personer for å tilfredsstille emosjonelle behov fra tid til annen.

Det er forhåpentligvis en visdom å hente ut av dette. Nemlig at hvis man blir sammen med en person i en periode av livet hvor man har det veldig bra, så er sannsynligheten større for at man forblir sammen, all den tid man bare får et større behov for nærhet i andre situasjoner. Hvis man blir sammen med en person i en usedvanlig kjip periode, så vet man ikke helt hva som skjer når man kommer på topp igjen. Kan det virkelig være slik?

Så til spørsmålet ditt om hva du skal gjøre. Hva skal man si? Hadde det vært slik at du bare hadde vært singel i noen måneder, så kunne du jo ha vært en av disse personene som ikke klarer å være alene. Et råd kunne jo da vært at du burde ta deg sammen og heller være litt tålmodig. Men nå har du vært singel i over et år. Da stiller det seg litt annerledes. Er du litt lat når det kommer til å treffe nye mennesker? Lener du deg for mye på nettdatingen? Mange blir litt usosiale når de blir eldre. Kanskje er problemet at du ikke møter mange nok nye mennesker, og derfor blir fristet til å resirkulere gamle bekjentskaper.

For å holde ut så er det flere ting man kan gjøre. Det åpenbare er å sørge for å dra ut og møte nye, potensielle dates. Ikke len deg på nettdatingen. Når var sist gang du befant deg i et rom sammen med en ukjent person du synes virket spennende? At man legger til rette for at ting kan skje, er jo en forutsetning for at det skal være mulig å treffe noen. Hvis man bare går i den samme løypa, skjer jo ingenting. Da er det jo heller ikke rart at ting oppleves som håpløst. Føler man derimot at noe kan skje rundt neste sving, ser ting lysere ut. En date er noe å se frem til. Det andre kan være å øke det generelle velværet på andre områder en datingen, for slik å være mer robust i singeltilværelsen. Panikk er ikke et bra utgangspunkt samme hva man prøver å få til. Tren, mye. Trening hjelp både på kroppen og psyken. Vær sosial og ta initiativ til å møte venner. Hvis alle dine venner er i forhold, finn flere, nye single venner. Single venner hjelper både på fokuset og på alenefølelsen. Lykke til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

16 jan. 15 23:56

Mye bra å ta tak i der