"Selfies" og personlighet

Tenkte det var på tide med noe nytt fra forskningsfronten, og denne gangen vil det kanskje føre til at noen av føler dere nødt til å redigere bildene på profilen. Jeg beklager å være til bry på denne måten, men det er interessant med «Selfie»-forskning. For de som ikke vet det, er en «selfie» et bilde man tar av seg selv, gjerne med kamera på mobiltelefonen. Så poster man det ofte på ett eller flere sosiale medier. Inkludert Sukker. Nå har forskere funnet sammenhenger mellom selfies og (asosial) personlighet.

Studien ble gjennomført av Jesse Fox og Margereth Rooney ved Ohio State Univeristy. De tok utgangspunkt i 800 menn som postet selfies på sosiale medier av typen Facebook og Intstagram. Etter å ha fylt ut diverse spørreskjemaer og tester, fant Fox og Rooney at menn som postet mange selfies scoret høyere både på narsisissme og psykopati. I tillegg så scoret menn som ofte «fikset» på selfiene høyere på både narsisissme og «selv-objektivering». Sistnevnte er tendensen til å se og vurdere seg selv utenfra, gjennom det man tror er andres blikk på en selv. Og så tilpasse seg etter det. Man har et overfladisk og utseendefokusert selvbilde. Det henger selvsagt også sammen med hvor «jålete» personen er. Å fikse på selfiene hang ikke sammen med psykopati, noe forskerne mente var forutsigelig, da psykopati også gjerne består av en god del impulsivitet.

Det er kanskje ingen bombe at mennesker - i dette tilfellet menn - som poster en masse (retusjerte) selfies scorer høyere på narsisissme, og psykopati, men Fox og Rooney sier at dette er første gang man har fått det bekreftet i en studie. De understreker likevel at selv om man finner en profil med mange selfies, så betyr ikke dette at fyren nødvendigivs er en psykopat og/eller narsisisst. Mennene i studien lå alle innenfor normalen, men de lå over gjennomsnittet når det kom til slike antisosiale personlighetstrekk.

Generelt kan man si at mennesker med narsisisstiske personlighetstrekk tror de er smartere, mer attraktive og bedre enn andre. Men de har gjerne også en underliggende usikkerhet i seg. Psykopati kommer til uttrykk gjennom manglende empati og evne til å ta hensyn til andre. Slike personer er også gjerne impulsive. De kjeder seg lett, og foretrekker som oftest flere seksualpartnere. De knytter seg ikke så lett til andre mennesker.

Noe jeg har lagt merke til er at det ofte er den småpsykopatiske narsisissten som innehar rollen som «kjekkasen» på film. De fremstår som selvsikre og kompentente, fordi de ikke bryr seg om hva andre tenker om dem, og fordi de har et oppblåst selvbilde. Ikke fordi de faktisk er flinke. Men vi kan lett bli lurt. Den emosjonelle distansen og selvsikkerheten blir også gjerne oppfattet som «uoppnåelighet» og dermed også attraktivitet hos kvinner. Hyperseksualitet og promiskuøsitet gjør også at de har mye erfaring med det motsatte kjønn, både i og utenfor senga. Men følelsen av at de «forstår» en så godt, kommer rett og slett av at de har hatt mye erfaring med andre mennesker en deg. «Deg» er ikke viktig i det hele tatt.

Jeg har hørt at selvsikre damer er mye mer immune mot slike menn enn det usikre jenter er. Sistnevnte kan tvert imot være svært sårbare, all den tid de forveksser slike menns emosjonelle og kognitive mangler med en styrke og uavhengighet de gjerne søker i en partner. Skal man ta konsekvensen av studien så er selfie-gutta ikke det man ser etter, hvis det man søker er en trofast partner man kan bygge et harmonisk og stabilt samliv med.

Fox og Rooney gjorde seg også noen interessante tanker omkring menns selv-objektivering. Vi vet at kvinner har hatt en tendens til å gjøre dette i større grad enn menn, men også kanskje av litt andre grunner. Vi vet også at det har hatt en rekke negative konsevenser, som for eksempel spiseforstyrrelse og depresjon, sier Fox. Men hun sier også et med utbredelsen av sosiale medier så blir alle mer opptatt av sitt eget utseende. For menn så kan selv-objektivering være et voksende problem, Ja, kanskje det.

Selv om denne studien ikke inluderte kvinner, så er Fox & Co i gang med en oppfølgingsstudie der det foreløpige resultatene viser det samme. Kvinner som poster masse selfies scorer også høyere på narsisissme og psykopati. Men selv-objektivisering spiller en enda større rolle hos dem, som også var å forvente, sier Fox. Hun sier også at sosiale medier kan virke selvforsterkende, på den måten at man gjerne får bekreftelse på ens narsisisstiske tendenser gjennom en rekke kommentarer og «likes». Dette fører så til flere selfies, og så videre. At det derfor lett kan «ta av». Kanksje dette forklarer noe av selfie-galskapen?

Summa summarum. Vi er alle opptatt av hvordan vi blir oppfattet gjennom våre digitale indentiteter. Måten vi velger å presentere oss selv på, sier nødvendigivs også noe om vår personlighet. Er man så på jakt etter kjærlighet, er kanskje ikke selfie-kongen det beste valget, selv om han både virker morsom og kjekk.

Artikkelen:

Fox, Jesse & Rooney, Margaret. «The Dark Triad and trait self-objectification as predictors of men’s use and self-presentation behaviors on social networking sites». Personality and Individual Differences Volume 76, April 2015, sider 161–165.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer