Følg med på øynene

En av forskjellene mellom menn og kvinner (på gruppenivå), er at menn har en lavere terskel for å gå til sengs enn det en kvinne har. Denne lille forskjellen gir en rekke utslag i dynamikken mellom kjønnene. En av dem er at spennet mellom hvem kvinner kan få som sexpartnere og hvem de kan få som kjæreste, er en god del større en for menn. Hvis en kvinne er villig til å gå til sengs, så er ofte også den emosjonelle investeringen større. Ikke alltid, selvsagt.

Den større emosjonelle investeringen hos kvinner gjør også at den emosjonlle slitasjen er større, som er en god grunn til at kvinner i større grad unngår «one night stands», og iverksetter ulike filtreringsstrategier for å finne ut om en kurtiserende fyr er «seriøs» eller ikke. For mennenes del, innebærer den lille forskjellen at man stå i fare for å "bedra" kvinner i kurtisen. Man fremstår gjerne som seriøs, enten man er det eller ikke. Om hun ikke kvalifiserer som kjæreste, kvalifiserer hun som sexpartner, og veien til sengs er den samme. Kvinner er selvsagt klar over at menn "juger" for å få seg, og iverksetter som mottiltak en god del testing for å separere de «seriøse» fra de «useriøse». Den sannsynligivs vanligste måten er tilbakeholdelse av sex, slik at mannen må investere mer av sin tid. En annen god test, er å se om han er villig til å bruke penger på kurtisen. Begge vil jeg tro er effektive i å skille "skit fra kanel".

Det finnes selvsagt en god del andre forklaringer, og på ulike nivåer, på hvorfor kvinner er mer tilbakeholdne. Svakere seksualdrift. Kvinner kan frykte å bli stemplet som «horete» and andre konkurrerende kvinner. Eller av mannlige slektninger som helst vil at underlivet hennes skal tjene familiens sosiale ambisjoner. Det kan forklares kulturelt, eller evolusjonspsykolgisk, hvor hennes mye større fysiologiske belastning ved graviditet, gjør det viktigere for henne å parre seg best mulig, ikke med flest mulig. Og så videre.

Hva det nå enn er som er grunnen, så er det uansett slik at hun vil forsøke å presist vurdere hvorvidt hun skal ta hans tilnærmelser som uttrykk for en genuin vilje til å investere i henne, eller om han bare er ute etter seksuell tilfredsstillelse. Hennes ulike måter å vurdere dette på, er til tider paranoide, upresise, emosjonelle og irrasjonelle, de gangene de ikke er effektive. Til eksempel så er det ikke bare slik at mannen vil kunne "bedra" henne, og oppføre seg mer eller mindre likt, enten han bare vil ligge med henne, eller vil være kjæreste. Hun vil kunne kreve av en fyr som i første omgang bare ønsker å finne ut om han liker henne, at han oppfører seg som om hun var den eneste kvinnen i hans liv.

Et eksempel fra virkeligheten: Selv om de bare har tatt en kopp kaffe sammen, vil han lett kunne bli avskrevet som en «player» hvis hun får vite av en venninne at han tok en kopp kaffe med en annen kvinne dagen etter. Hvordan våger han å være så useriøs? Irrasjonelt, ja. For han må jo få lov til å bli litt kjent før han erklærer sin trofasthet. Men playerparanoia er også en rasjonell konsekvens av bedraget i kurtisen. Er man seriøs får man i det minste anstrenge seg for å late som at hun er den eneste. Resultatet er at fyren må late som om han er «forelsket», enten han er forelsket, gjerne vil være forelsket, eller bare vil ha sex.

Det er sannelig et kaos. Men grunnen til at jeg repeterer dette – som jeg er nødt til å ha nevnt i en tidligere artikkel – er at ny forskning viser at man faktisk kan avløre hvorvidt personen man er på date med er seriøs eller ikke, ut ifra blikket (hans eller hennes).

I eksperimentene skilte man mellom det man kalte for «romantiske følelser» og «seksuell lyst». Følelsene korresponderer med ulike hjernesentre man kan observere det elektriske reaksjonsmønsteret til. Man kan også observere bevegelsesmønstret til øynene. Grupper av menn og kvinner ble bedt om å studere bilder av potensielle partnere, og av par av kvinner og menn. Det man ville finne ut av, var om man kunne observere forskjeller i blikket til mennesker som fikk følelser av seksuell lyst ("player"), og romantiske følelser ("seriøs"). Ingen av bildene viste avkledde personer.

Det var ingen forskjell med hensyn til hvor lang tid det tok for hjernen å «bestemme seg» den ene eller andre veien. Hjernen foretok både vurderingen av avgjørelsen veldig fort. Men observasjonsmønsteret endret seg også når hjernen først hadde gjort det. Generelt så fokuserte forsøkspersoner på ansiktet, men forsøkspersoner som opplevde romantiske følelser hadde en klar, forsterket tendens til dette. Altså, en klar tendens til å «møte blikket» i bildet. Forsøkspersoner som opplevde seksuell lyst beveget derimot øynene fra ansiktet til resten av kroppen. De "glodde". og dette var tydelig både for mannlige og kvinnelige forsøkspersoner.

Kunnkap om slike «biomarkører» - i dette tilfellet observasjonsmønsteret - kan brukes til en rekke ting. Også av pene jenter som er ute på date. Karikaturen er fyren som bare stirrer på puppene, men det finnes kanskje også mer subtile observasjoner som kan gjøres: Nemlig observasjonsmønster hos den andre parten. Et interessant aspekt med biomarkører er at de avgir sigal uten at personen er klar over det. Følg med på øynene neste gang. Kanksje de røper mer enn han skulle ønske. Og samme hva blikket hans lander på, ta det som et kompliment.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

30 mars 15 09:28

Hmm... Hvis det nå forholder seg slik at kvinner i større grad unngår "one night stands", så må jo det innebære at menn blir nødt til å dele på en gruppe kvinner som synes "one night stands" er greit.... Og på den måten står til tjeneste for flere? Ellers går jo ikke ekvasjonen opp.... ;-)
Eller hva, Preben?

Sukkerbruker

14 april 15 00:06

Det er første gangen jeg hører at kvinner har generelt svakere sexsualdrift :))
Kvinner tar en større sosial risk ved å fremstå som promiskuøs, og foretrekker derfor å tilfredsstille sitt behov for sex utenfor sitt sosiale miljø. Klassikeren er den omreisende spellemannen, rockeren eller lignende. Dette reflekteres også på statistikk, som viser at kvinner generelt har en lavere toleranse for hvor lang tid de kan gå uten sex. Dvs: Noen menn har sex med mange kvinner. Mens flere menn er seksuelt frustrerte.
På en gjennomsnittlig første date, har mannen antagelig gått betydelig lenger uten sex en kvinnen. Hun har tryggheten i at sex er lett tilgjengelig, dersom driften blir for stor. Mannen i større grad må jakte for å få seg noe.
Dersom en "vanlig" og ellers hyggelig mann ønsker å tilfredsstille sitt sexuelle behov på byen, er han nødt til å fremstå som en player. Når markedet går varmt, gir det seg utslag i at menn forsøker å overgå hverandre med playeradferd som egentlig ikke passer deres personlighet.
Dersom kvinnen ønsker et fastere forhold, forsøker hun å unngå playere, og misforstår da manns sexuelle begjær som et tegn på at han kommer til å være utro, og så er kaoset komplett :)))))))))

Lykke til videre ;)