"Incel", hva er det?

Jeg var inne på YouTube her om dagen og så på en dokumentar om Elliot Rodger, også kalt Jomfrumorderen (The Virgin Killer). Elliot likte ikke damer noe særlig, fordi damer ikke likte ham. Han var jomfru. Koblet sammen med Elliot Rodgers narsisisstiske personlighetsfortyrrelse gikk det riktig så galt. Derav kallenavnet. I dokumentaren om Elliot Rodger ble jeg kjent med et nytt begrep: Nemlig «Incel». Eller, å være «Incel». Begrepet er forkortelsen av «Involuntary Celibacy», direkte oversatt ufrivillig sølibat. Elliot var en «Incel», og han er langt fra alene. Det finnes en hel underskog, med tilhørende støttegrupper og fora på internett. Jeg tok derfor en raskt titt.

Elliot Rodger gir Incels et skremmende ansikt. Han er ikke representativ for gruppen, la oss slå det fast. Men det er kjent at på diverse fora på nett så kan Incel og en dose kvinneforakt gå hånd i hånd som følge av avvisningen Incels er nødt til å leve med. Forståelig nok er det vanskelig rent psykologisk å utvikle og opprettholde varme følelser overfor en part man blir systematisk devaluert og avvist av. La oss likevel ikke skjære hele denne gruppen, som ofte er menn, over en kamm. Selve definisjonen på Incels er at de er ellers friske og relativt veltipassede mennesker, om enn ikke så vellykkede på kjønnsmarkedet. Jeg ble dessuten nysgjerrig på hvordan Incels forstår seg selv, og verden de lever i.

Det største møtestedet for Incels er kanskje Love-shy dottcom. Her finner man også en god del informasjon, og en definisjon på Incel spesifikt, som begrenses til den ytre aferden: Man er Incel hvis man er ute av stand til å finne en seksualpartner i løpet av seks måneder, samme hva grunnen er.

I tillegg så kan Incels ha følgende kjennetegn:

Man har ekstremt vanskelig for å finne en partner, i den grad at man kan være ute av stand til å finne en partner i det hele tatt.
Man er sjenert og engstelig i situasjoner som kan lede til et partnerskap i den grad at man blir tilnærmet handlingslammet.
Man har gjerne sosial angst som hemmer en i å utvikle seg som en sosial person.
Man mangler venner, eller en mindre gruppe av venner, og har problemer med å etablere vennskapsforhold.
Man mangler interesse i å etablere vennskapsforhold eller sosiale settinger generelt, og hvor ens eneste motivasjon for å gjøre dette er å finne en partner.
Man har en følelse av å være utestengt og fremmedgjort fra samfunnet, og andre mennesker generelt.

Man har estimert at 1,5% av alle amerikanske menn sliter med ett eller flere av disse kjennetegnene, og det er vel ingen grunn til å tro at det skal være annerledes i Norge.

Vi er alle klar over at noen har vanskeligere for å finne noen enn andre, og at noen sliter skikkelig. Vi har andre begreper for det. Et omforent begrep som Incel kan være stigmatiserende, men det kan også ha noen postive effekter på sikt. Incels lider av et problem som ikke anerkjennes som en «ordentlig» lidelse. Man forsker heller ikke på problemet, og statistikk finnes nesten ikke. Kanskje vi foretrekker å se en naturens orden i dette, men det er ikke den vanlige måten vi som samfunn forholder oss til lidelser som kan føre til alvorlig depresjon, selvskading og selvmord. Er man ikke Incel, så bryr man seg tilsynelatende ikke noe om problemet. Men et omforent begrep som Incel kan kanskje løfte problemet ut av privatsfæren slik at man kan få belyst fenoment, og skape interesse hos andre en bare de som rammes. Det var jo det som skjedde i mitt tilfelle. «Incel», hva er det?

Årsakene til Incel er naturligvis varierte og sammensatt. I mangel på profesjonell hjelp har mange Incels søkt hjelp i pick up-artist, eller PUA-miljøer. I følge Love-shy har det ikke disse metodene hjulpet Incels som er sjenerte noe særlig. Love-shy er derfor skeptiske til PUA-tilnærmingen, både fordi de ikke liker enkelte spekter ved metodene, og fordi de positive effektene ofte har uteblitt for gruppen av mennesker de representerer. Dette til tross for at de kan ha brukt titusenvis av kroner på diverse PUA-kurs.

Incels lever forståelig nok med en god del frustrasjon. Ikke minst fordi de i mange tilfeller ikke forstår hvorfor de er utestengt i et samfunn som ellers er seksualiberalt. Man tilhører ikke en bestemt, feil klasse, feil rase, eller feil familie. Incels kan i prinsippet gå og gjøre nøyaktig det alle andre gjør. Men likevel er de utenfor. Ofte oppleves situasjonen også som håpløs og utenfor deres kontroll. Man er tross alt avhengig av en annen villig partner. Selv om man gjør alt «riktig», så betyr heller ikke dette at man lykkes.

For mange Incels så er heller ikke prostitusjon noen løsning. Tvert imot så er mange Incels ikke villige til å betale for sex, da dette ikke er et ekte forhold. Det er nærheten, varmen og det å være en kjæreste som er det største savnet.

For de som er interesserte i finne ut mer så er Love-shy dottcom er greit sted å begynne å nøste.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer