Hva feiler henne?

Hei. Jeg har et problem. Jeg har en funksjonshemming, som jeg må opplyse om. Jeg ser veldig ung ut for alderen samt ser veldig frisk ut, så ingen menn kan se ut ifra bilder av meg at jeg har en funksjonsnedsettelse. Jeg skriver mellom linjene at jeg har motoriske begrensninger... Alikevel var det mange som ikke leste min profil nøye nok, og ikke skjønte at.... Da måtte jeg opplyse om det, når vi var nærmere date tidspunkt.

Jeg datet en jeg traff på Sukker. Jeg hadde ikke sagt i klar tekst hvilke problemer jeg har. Jeg sa at jeg har vondt i foten og har dermed dårlig balanse..... Dessuten sa jeg også at jeg hadde vært innblandet i en alvorlig motorsykkel ulykke for 28 år siden...

Jeg fikk kjeft av daten for at jeg ikke hadde fortalt alt...( Jeg har en halvsidig delvis lammelse pga en hodeskade, og har også en kognitiv svikt). Jeg tipset han også om at han kunne google mitt navn, hvor han ville finne en reportasje om meg og den delen av livet mitt. Det ble en lite hyggelig date. Jeg hadde kjørt 4 timer for å komme til daten.

Så jeg spør: Hvor mye skal en brette ut av seg selv i en profil og evt under chat? Jeg har alltid tenkt slik at hvis jeg skriver alt i min profil, eller opplyser om det før kontakt er ordentlig etablert, så er det ingen som vil vurdere meg. Jeg tenker slik at om jeg snakker mye mellom linjene, så vil alikevel en mann som vil ha problemer å takle funksjons begrensninger, vil spør mer om det.

Dette ble langt og kronglete skrevet. Jeg tenker at det er jo ingen mann som opplyser om at de har liten penis (som kan være et handikap for kvinnen), med mindre ikke de blir spurt om det. En kvinne som ikke takler for liten penis, ville spurt om det?

Jeg vet ikke om jeg får fram det jeg egentlig lurer på hva er riktig å gjøre.....
Vh. A.F

Hei A.F. Takk for epost. Jeg forstår godt spørsmålet ditt, og problemstillingen. Hvordan være ærlig nok til at man ikke misleder, samtidig som at man ikke er så direkte at man mister alle muligheter. Her kan vi hvertfall være så direkte at vi er inforstått med at «funksjonshemming» ikke er noe man gladelig leser i en profil tekst. Jeg ser også utifra teksten ovenfor at du prøver å navigere denne utfordringen på en litt klønete måte. Man vil så gjerne formidle at dette ikke betyr noe. Men samtig så skriver du lite om hva dette faktisk betyr for den andre.

Hva betyr din «funksjonsbegrensning», «funksjonsnedsettelse», «motoriske begrensing», «lammelse», «kognitive svikt», «hodeskade», ditt «handikapp» for den andre? Hva vil det bety i praksis? Hvilke begrensninger vil dette bety for den andre og forholdet deres? Vil dere være et normalt par? Vil det bli verre?

Det er vanlig at pasienter adopterer et klinisk etter å ha vært i kontakt med et profesjonelt behandlingsapparat. Akkurat som kriminelle lett blir juridiske i språket etter endt rettsak, når de skal forklare saken sin, for å ta en analogi. Klinisk språk distanserer og man får "readymade" begreper for ting man før aldri trengte å sette ord på. For deg så gir begrepene mening, all den tid du har sittet med leger og terapeuter gud vet hvor lenge. Begrepene både meningsfulle og trygge for deg. De er ufarlige. For en uteforstående er de hverken meningsfulle eller trygge. De er skremmende. Og etter å selv ha lest alle disse skremmende ordene, skjønner jeg heller ikke hva de betyr i praksis.

Hva betyr alt dette for en potensiell kjæreste? Det er det han lurer på. Ikke avisartikkelen fra ulykken. Før man blir forelsket velger man på bakgrunn av egeninteresse. Det er en egoistisk handling å gå på date. «Kognintiv svikt»? Betyr det at du er dum i hodet? Kan du begynne å skrike ukontrollert hvis vi er ute og spiser blant folk? «Motorisk begrensing»? Betyr det at du går rart? Vi folk se på oss når vi går i gata? Kan du gå i gata? Vil de bli verre? Kan du ende opp i rullestol? Dette er spørsmålene som dukker opp i hodet hos en som møter slike begreper. Kliniske begreper gjør at man antar det verste. Og man vil jo helst ikke spørre.

Jeg tror det kan være lurt å bare vaske bort alle disse kliniske begrepene. Det gjør bare profilen uhyggelig. Skriv heller hva problemet ditt faktisk er, på grunn av en motorsykkel, og hva dette betyr for forholdet, og den andre parten. Jeg antar at det har konsekvenser, siden det er noe du ikke kommer utenom. Ikke prøv å minimer det heller, for det virker bare mer avskrekkende. Vær direkte og kort. Profilen skal tross alt handle om deg. Ikke sykejournalen din. Kort kan man også være når man er direkte. Så kan den andre heller spørre. Når du går rundt grøten, og bruker fjerne begreper, så virker det ikke bare som at det blir kjempevanskelig for den andre, det virker også som at du har vanskelig for å forholde deg til dette selv.

Så. Ikke skriv noe som helst mellom linjene. Skriv det heller tydelig i en linje. Så kan resten handle om alt det du faktisk KAN og LIKER og VIL i livet.

PS: Du er sikkert heller ikke den eneste «funksjonsbegrensede» med «kognitiv svikt» som leter etter noen?

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

13 mai 15 10:30

Ingen mennesker er perferkte.

Noen har en medfødt funksjonshemning/funksjonsnedsettelse, andre får det senere i livet.

Man må huske på at det er ulike typer funksjonshemninger/funksjonsnedsettelser og grader av dette.

Man lærer også å leve med den og mange mennesker lever i dag helt normale liv til tross for at de har en funksjonshemning/funksjonsnedsettelse.

Om det har noe å si for fremtidig forhold kommer an på hvor åpen man selv er og hvordan den andre parten takler det. I starten kan det være sårt å snakke om det da man er redd for å bli avvist. Men, blir man avvist så er det i hvert fall ikke en person man vil eller bør satse videre på.