Tilbake til eksen?

Hei Preben. Takk for fin spalte. Tenkte det var på tide å stille deg et spørsmål. Det har seg nemlig slik at etter at etter skilsmissen min, for fire år siden, har jeg datet en god del. Jeg giftet meg nokså tidlig og var uerfaren på det tudspunktet, så etter skilsmissen prøvde jeg å ta litt igjen det jeg følte at jeg gikk glipp av. Jeg har lært meg selv mer å kjenne, og også fått mer forståelse både når det kommer til menn og forhold.

I de fire årene etter skilsmissen har jeg vært i to forhold. Store deler av denne tiden har selvsagt gått meg til å komme meg over det lange ekteskapet mitt, som varte fra jeg jeg i starten av tyveårene til midten av trettiårene. Jeg føler meg som en mer «hel» person i dag, men jeg føler også for å finne en partner jeg kan dele resten av livet med. Jeg kan vel ikke si at jeg har møtt så mange jeg tror kan fylle den rollen, og helt nylig kom også eksen min ut av et forhold. Han har tatt kontakt og vil gjerne ta meg med på en date. Bør jeg, eller bør jeg ikke det? Jeg er så utrolig redd for å åpne gamle sår og aldri komme meg videre. Hilsen S.

Hei S. Jeg tror mange har opplevd å være i samme situasjon. Man kommer ut av et langvarig forhold etter et smertefullt brudd. Så oppdager man sider ved seg selv man tidligere ikke hadde mulighet til å utforske ettersom tosomheten satte klare rammer for hverdagen. Smerten avtar og man nyter en ny frihet. Men så, etter en stund så savner man tosomheten igjen. Friheten blir kjedelig, og man begynner å måle de nye man møter etter den gamle standarden. Eksen. Å møte disse nye er ikke lenger så spennende. Det er vanskelig å finne noen man virkelig liker. Så da begynner man igjen å tenke på eksen. Men ikke fordi man har det vondt lenger. Jeg tenkte jeg like gjerne kunne lage en liste over dårlige grunner til å gå tilbake til eksen. Så hvis en av nedenstående punkter er grunnen til at du vurderer å gå tilbake, foreslår jeg at du i steder melder pass.

Grunner til å ikke gå tilbake til eksen:

Man er vant til å være to og har problemer med å omstille seg til å være bare en. Det kan være et savn etter «noen», snarere etter eksen. Du sier at du har utforsket en del og vært i to forhold siden det store bruddet. Har du i denne tiden noen gang vært komfortabel med å være alene? Klarte du å omstille deg?

Det er umulig å ikke sammeligne med eksen. Med mye felles opplevelser og minner, og det at man kjenner den andre veldig godt, kan fort gjøre at de nye man møter blekner ved urimelige sammenligninger. At du ikke finner noen du synes er bedre betyr ikke at ting vil fungere med eksen denne gang.

Over tid kan man glemme det som var vondt og feil, og fokusere for mye på positive minner. Det er selvsagt hyggelig å se tilbake på en lykkelig fortid. Men det kan svekke god dømmekraft hvis man ender opp med å sette eksen på en pidestall.

Man kan bli utmattet og egstelig bare ved tanken om å måtte gå igjennom hele «bli kjent»-fasen på nytt. Ikke bare det å måtte tilbringe tiden med den andre, men også at man må fortelle alle de samme historiene om seg selv, atter en gang. Latskap kan få oss til å vurdere eksen igjen. Han kjenner jo meg så godt!

Dette gjelder kanskje ikke i ditt tilfelle, men sjalusi kan være en faktor. Om man hører at eksen har begynt å date igjen, eller har sex med noen, kan dette virke utløsende i noen tilfeller.

I tilfelle det var du som gjorde det slutt: Han har omsider sluttet å kontakte deg. Du ser ham fremdeles på på Facebook, at han har det gøy, og har tydeligvis kommet over deg. Det er en litt kjip følelse, som du kan forveksle med ny forelskelse.

Igjen, hvis det var du som gjorde det slutt, men vennene dine fortsetter å mimre over hvor grei og kjekk kar han var. Da kan man lett begynne å angre på bruddet.

En stund etter at du ble dumpa legger han merke til at du omsider har kommet over ham. Det stresser ham. Han mister kontrollen han hadde over deg, og han forsøker å snike seg tilbake med komplimenter og tomme løfter.

Du har ingen single venner og det får deg lyst til å være i et forhold. Om så med eksen du gjorde det slutt med. Heller ingen god grunn.

Håper dette skaper litt sunn refleksjon. Men valget er selvsagt ditt. Lykke til!

 

 

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer