Forelska i kurslederen?

Hei Preben. Leser spalten din og setter veldig pris på den. Takk for at du finnes:) Om jeg tørr å spørre, jeg har hatt truffet hyggelig fyr på kurs. Ganske raskt kjente jeg mye oppmerksomhet: blikkontakten, små morsomheter, gjentatt bruk av navnet mitt (mer enn til andre deltakere) og måten han er hjelpsom på og står rett foran meg når vi alle snakker i pausene – så kjenner jeg er veldig sjarmert:)

Tillot meg selv å sende har et par meldinger av ren praktisk karakter og en med takk for fin kursdag. Dessverre følger han ikke opp annet en høflig kort svar tilbake. Vet at han er singel, fikk fortalt at han er kanskje litt sjenert (opplevde det ikke personlig, tvert imot), og vet at han har svært mange venner av begge kjønn - er altså veeeeldig godt likt. Vet også at det er ingen dame nå. Kan du hjelpe meg? Har jeg feiltolket og går her nå og dagdrømmer forgjeves? Nydelig morsom fyr....det blikket.. de hendene... han vil jeg så gjerne ha...Hva kan være lurt videre?

Nyskjerrig Småforelska

Hei Småforelska. Det virker jo som at det er muligheter i mosen. Du spør om du dagdrømmer, om han virkelig flørter med deg, og jeg synser gjerne litt rundt dette, men uansett hva jeg tenker og skriver, så bør du jo forfølge dette. Du liker jo fyren. Om han i utgangspunktet er interessert eller ikke nå, så hindrer ikke dette ham i å bli det litt senere, ikke sant? Så det korte svaret er: send ham en melding og be ham ut. Gjør det nå, så kan du lese dette mens du venter på svar. Deal?

Så, mens vi slår ihjel litt tid og venter på svar, la meg skravle med meg selv. Jeg lurer på et par ting. Det at han var så «hjelpsom», betyr det at han var en av kurslederne? Eller kurslederen? Siden du takker ham for kurset så kan jo mye tyde på det. I såfall så kan dette være et slags «forelska i lærern»-syndrom, hvor den kompetente, uoppnåelige, trygghetsskapende, tillitsfulle og vennlige autoritetspersonen vekker romantiske følelser i den usikre jenta.

En annen variant er damene som faller for den mannlige yogalæreren, eller den kjekke bartenderen (som ser normal ut), mens de ignorer alle andre, tilgjengelige karene i rommet. Og nettopp dette siste, at så mange menn blir ignorert, i skyggen av disse «uoppnåelige» karene (de er jo ikke det, da, egentlig), gjør at det er interessant å synse litt på eposten din, og ikke bare si, «kjør på, be ham på kaffe!»

Det mest underlige eksempelet, og som jeg har grublet lengst på (ikke så mye da), er attraksjonen den uoppnåelige bartenderen klarer å skape. Det krever ikke spesielt mye kompetanse å være bartender. Man tjener ikke sååå mye, og han trenger ikke være den kjekkeste karen i rommet heller. Hvorfor?

Grunnen tror jeg er at han har en legitim grunn til å være på stedet. De andre mennene er der jo for å sjekke opp damer, og alle vet jo at å være «på sjekkeren» er suspekt. De andre mennene i rommet devalueres i forhold til bartenderen som bare er på jobb, og dermed bevarer sin uskyld. Bartenderen som bare står der og overser damene i rommet, men likevel smiler litt kjekt. Den pirrende profesjonelle distansen. Og han holder seg edru og velstelt, hele kvelden, i motsetning til de andre, nedrige karene. Og når jeg tenker etter, han har innflytelse på stedet, og blir på sett og vis en autoritetsperson, han også. På en like meningsløs og primitiv, men akk så likefullt psykologisk effektiv måte som dørvakten blir det. Også en gruppe menn med legitim grunn til å være på stedet.

Er det så noe galt med å bli forelska i læreren, kurslederen, bartenderen, yogaintruktøren, eller dørvakten? Nei, selvsagt ikke. Men når jeg møter damer som igjen og igjen faller for slike «autoritetspersoner», lurer jeg på om det ofte nettopp er uoppnåeligheten som er attraksjonen. For deres autoritet er ofte svært begrenset av kontekst, og ikke noe som gir dem meningsfull status. Det virker heller som at disse karene fungerer som en grunn til å vrake alle de flotte, tilgjengelige mennene. Kvinner som aldri finner noen som er perfekt nok, og på sett og vis «gir opp» og heller foretrekker menn de kan sette pidestall, og dagdrømme om. Hverdagslige Justin Biebere, om du vil.

Alternativt kan den uoppnåelige karen fungere som en fantasi for en ellers lykkelig gift kvinne som holder seg i form i samvær med venninner på yoga timer. De har ikke lyst å være utro, eller tør ikke. Da blir de uoppnåelige mennene trygge fantasiobjekter. Yogaintruktøren til eksempel.

I ditt tilfelle så virker det som at autoritetspersonen – kurslederen - også kan være sosialt begavet. Han er ikke den introverte og interessante bartenderen som sier minst mulig. Tvert imot husker han navnet til folk han har møtt en gang, og prater på en måte som gjør at man føler seg sett og spesiell. Sagt på en annen måte: Fyren har karisma. At han har veldig mange venner, av begge kjønn, underbygger kanskje også antagelsen. Mange ganger er det også slik at kurslederen klarer å selge sine tjenester nettopp fordi han er karismatisk, akkurat som predikanten med sitt budskap. Ikke fordi det det faglige innholdet er så unikt. Han «inspirerer» rett og slett. Nå vet jeg ikke hva salgs kurs dette var. Om det var internt eller eksternt, en oppkvikker for de ansatte, eller saklig og relevant, men karismatiske mennesker inspirerer også varme følelser i andre. Sånn er det bare.

Svaret på spørsmålet er enkelt. Kjør på. Har du fått svar på meldingen du sendte? Hvis du ikke har gjort det allerede, send ham den meldingen og si at du synes han var sjarmerende. Be ham på kaffe. Det spiller mindre rolle hvordan dere ender opp i samme rom hvis han liker deg. Liker han deg ikke, så vil ikke tilnærmingen din endre så mye på det. Du har ingenting å tape. Et avslag tåler du uansett. Livet er for kort.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer