"Uforståelig" femininitet

Hei Preben. Takk for interessant blogging. La meg stille deg et spørsmål: Hva gjør man når man dater en person man liker, men som holder på å drive deg gal med å sende meldinger? Er det meg det er noe galt med? Jenta jeg dater virker fantastisk på alle måter. Vi klikker utrolig bra når vi er sammen. Hun er kul og selvsikker, typisk en sånn jente jeg liker. Når vi ikke er sammen er det som om hun forandrer seg. Hun sender meldinger hele tiden, som er søte, men også som sjekker hvor jeg er og hva jeg gjør. Tror jeg får fem seks meldinger hver dag vi ikke er sammen, og jeg begynner å gå tom for interessante og hyggelige ting å svare. Jeg vil jo ikke virke avvisende eller kort. Hvordan kommer jeg meg ut av dette meldingshelvete uten å miste dama? Hilsen Nansen

Hei Nansen. Ja, hvordan kommer man ut av meldingshelvetet? Jeg vet ikke om alle har vært der, men jeg tror jeg har hatt en lignende følelse. Søte meldinger på tomgang. Slik kan jenter være ut ifra et gutteperspektiv. Men «uforståelige» femininiteten er både deilig og plagsomt synes jeg. Litt samme følelse som når man kommer inn på badet hennes første gangen, og man overveldes av alle tulleproduktene. Når hun begynner å sette igjen ting hos deg, og badet gradvis transformeres til en slags deilig pøl av uvitenskapelig skjønnhetsmagi. Hudkrem laget av sjokoladebønner. Agurk sjampo.. og så videre.

Denne «uforståelige» femininiteten møter vi menn selvsagt også i samhandling med kvinner. Via meldinger, til eksempel. Noen sier at «maset» henger sammen med varierende selvsikkerhet. Er man litt mer engstelig så har man også større behov for å knytte tette bånd med mennesker rundt seg, og å få bekreftet disse tette båndene. Kvinner kan til tider virke mer engstelige enn menn, it ifra et mannsperspektiv. De har en tendens til å se seg selv utenfra i større grad enn menn, og å bry seg mer om hva andre tenker om dem, sett utenfra. På samme vis kan de også være flinkere til å holde på venner, enn menn. Det henger også sammen med testosteron. Alfahanner kan ende opp ensomme etter hvert som årene blir mange.

Dette er også en god innsikt å trekke frem hvis man irriterer seg. For eksempel, over den konstante klagingen på «skjønnhetstyranniet» i offentligheten, og behovet for å dytte førtiårige kvinnelige sofakropper i ansiktet på deg, enten som kvinnefrigjøring eller antifotoshoppingkunst, eller begge deler. Jeg irriterte meg, men så skjønner jeg at for en person som er mindre selvsikker, eller et kjønn som er det, statistisk sett, så er det også mer slitsomt å bli utsatt for idealer man ikke klarer leve opp til, fordi man navigerer i større grad etter signalene man får utenfra, enn en person, eller et kjønn, statistisk sett, som bryr seg mindre. Menn bryr seg mindre. Menn kan ha et oppblåst selvbilde. Det er en kjønnsforskjell på godt og vondt.

La meg bare gå med på premisset ditt om at dama du dater sender plagsomt mange meldinger. Så er det en av to ting som foregår. Enten så har hun behov for å bekrefte at alt er bra mellom dere og hun vil gjerne forsikre seg om at du fremdeles liker henne. Typisk «jentemas». Alternativt så handler det om manglende tillit, og hun vil sjekke hvor du er fordi hun ikke stoler på deg. Og siden hun ikke kjenner deg, så er denne mistilliten sannsynligvis også generalisert mot menn. Kanskje hun har hatt noen kjipe erfaringer. Og det finnes nok av menn som sliter med det samme, og som søker kontroll over sine kvinnelige partnere, bare så det er sagt.

Den første varianten kan være et utrykk for at hun egentlig ikke er så selvsikker som du tror eller hadde håpet at hun er. Jeg liker også selvsikre kvinner, men sånn er det gjerne. Ekte selvsikkerhet kan være mangelvare. Både hos kvinner og menn da. Det kan også hende at hun egentlig er nokså selvsikker generelt, men bare at det svikter litt på samlivsfronten? Dårlige erfaringer, og alt det der. Og når hun bare blir trygg på deg, så passer dette med resten av den selvsikre personligheten hennes igjen. Du sa jo at hun virket selvsikker og kul når dere var sammen, ikke sant? La oss si at dette er greia. For å være helt ærlig så må jeg si at du i såfall har et luksusproblem, og at du bare må manne deg opp. Svar på disse meldingene nå i starten mens dere ikke er så trygge på hverandre. Jeg er sikker på at det vil roe seg etter hvert. Som hennes fremtidige kjæreste så må du bare støtte henne emosjonelt. It's what men do.

Den andre mulige forklaringen er litt kjedeligere, synes jeg da. Hvis hun er mistroisk og kontrollerende allerede før dere har blitt kjent, er det jo mulig at dette er noe som kommer til å prege henne og forholdet deres senere også. Du har jo tross alt ikke gjort noe «galt». Kanskje bør du derfor prøve å komme til bunns i dette. Sjalusi kan være positivt for et forhold, og tvinger frem følelser. Manglende tillit og mistroiskhet er derimot gift. Du vil finne ut om det er det ene eller det andre, før eller siden. Hvis du tror det er kontroll hun er ute etter, og ikke bare at hun er usikker og vil bekrefte relasjonen deres, er det greit å stille henne et spørsmål på en avvæpnende måte, allerede nå. Noe sånt som: Du spør meg hele tiden hvor jeg er. Tror du at jeg dater noen andre eller? Så smiler du hyggelig og klemmer henne i hånden. Så nøster du bare i reaksjonsmønstret hennes. Er alt i orden så vil hun endre atferden også, mest sannsynlig. Lykke til, og håper det ordner seg.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

27 juli 15 21:10

Samtidig kan det være stikk motsatt, helt fritt for selvtillit eller ikke, at hun ved å sende og få svar virkelig føler på svarene, ordbruken, varmen som er der eller ikke er der - hvordan det virker på henne, hvordan liker jeg meg sammen med den sms teksten..... Kommer litt an på hvor ofte dere møtes. Det er noe med å holde følelser brennende..eller hva vet jeg.. Det som kommer nærmest sannheten er kommunikasjon med hverandre. Ps.sms er egentlig livsfarlig kommunikasjonsmiddel.