Trekant drama

Hei Preben. Jeg datet en fyr jeg møtte på sukker i 10 måneder. Det var en litt rar situasjon siden han fortsatt var gift og hadde barn, men han var ikke lykkelig gift. Det var han som initierte forholdet, og etter hvert så utviklet jeg følelser for ham. Vi hadde det fint sammen, men jeg må vel si at jeg også hadde det litt kjipt, siden jeg elsket ham og han var forpliktet til en annen kvinne. Han sa at vi heller burde se på relasjonen om et slags vennskap, selv om han samtidig sa at han elsket meg.

For å gjøre en lang historie kort, så ringte han en venninne av meg for noen dager siden, og ba henne forklare meg at han aldri hadde elsket meg på den måten. At vi bare hadde vært venner. Han fortalte henne også ting som liksom skulle bevise at det bare var jeg som hadde vært interessert på den måten. Ikke at det var gjensidig. Ikke nok med det. Han ville hun skulle hjelpe meg å finne noen slik at det skulle være lettere for meg å glemme ham.

Det er også ekstremt sårende at han ba henne om å ikke fortelle meg at han hadde pratet med henne. At han gikk bak ryggen min på den måten. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til dette dramaet, selv om jeg jo skjønner nå at det er over mellom oss. At det var en enorm feil å falle for en fyr som er gift, og som er en løgner. Jeg har bare så inderlig lyst å konfrontere ham og fortelle kona hans hva slags fyr han egentlig er. Hva bør jeg gjøre?

Anita.

Hei Anita. Jeg har liten erfaring med slike trekantdramaer. Men jeg har inntrykk av at det ikke er uvanlig. Faktisk så må jeg vel kunne si at jeg har merket meg at det ofte går den veien du beskriver. At det er fyren som er gift og som har en elskerinne. Sjelden får jeg høre om trekantdramaer der menn dumpes av gifte kvinner, etter lange og heite affærer, selv om det også forekommer, selvsagt.

Kvinner har en tendens til å resirkulere attraktive menn, fremfor å ta til takke med de mindre attraktive mennene. Attraktive menn får flere familier med kvinner som står klar til å kapre dem når de finner det betimelig å gå videre, fra sine tidligere koner. Flere kvinner får derfor barn enn menn. 25% av norske menn, sånn cirka, får aldri barn.

Dette er statistikken. Og det virker jo pen og pyntelig nok. Noen faller fra, mens nye kommer til. I tur og orden. Historien din viser derimot at i virkeligheten så er ikke denne «kjærlighetens kjøttkvern» like velsmurt og knirkefri. Noen kvinner vinner sin mann. Noen lykkes ikke i å dra ham bort fra familien. Noen finner ham nysingel. Andre venter ikke på at han skal bli singel, og gjør seg betingelsesløst tilgjengelige for ham.

Jeg vet at det er veldig gammeldags å være moraliserende. Spesielt i en kultur som setter følelser og sinnelag over fornuft og konsekvenser (min påstand). Av motiverende følelser er kjærlighet det edleste. Kronprinsen sa det: «Størst av alt er kjærligheten». Hvis vi går litt bort fra denne romantiske forestillingen om følelser som noe edelt og opphøyet, og inntar et mer realistisk og vitenskapelig syn, så vil man erkjenne at følelser, inklusiv kjærligheten er egoistisk. Ikke slik at du, subjektet, individet er egoistisk. Men organismen i deg. Følelser fasiliterer drifter.

Denne innsikten hadde vi lettere for å forholde oss til før sekstitallet, kulturelt sett. Mens i mange religioner, som blant annet har hatt som oppgave å regulere samfunn, har alltid hatt systemer for tøyle de fantastiske følelsene i oss, også av hensyn til barn og familier, må en kunne påstå. Før følelser kan også være farlige. Også i dag. Å innlede forhold med gifte menn og kvinner er kanskje ikke så farlig i Norge, men fremdeles potensielt dødelig andre steder.

Det meste av det norske samfunnet er gjennomregulert. Og Norge er ikke alene om det. Men ikke kjærligheten. Den skal være helt, helt fri. Heldigvis må vi vel nesten si, for norske holdningskampanjer vil gjerne påvirke hvordan vi tenker og hva gjør og skammer oss over på andre områder av livet. Når det kommer til kjærlighet og kropp og slikt, skal vi helst skamme oss minst mulig. Fri oss fra gamle fordommer. Men kanskje noen av disse gamle fordommene også kom med noe godt. Et krav om selvdisiplin og måtehold i lysten og kjærlighet. Er ikke det også litt fint da?

Før jeg blir en moraliserende gubbe her, la meg bare understreke at jeg har gjort mitt for å bryte opp forhold. «Det er ikke jeg som er utro», var unnskyldingen jeg brukte. Dette var ikke gifte kvinner i barnefamilier, men det var tilfeldig. Jeg vet ikke om det hadde gjort en forskjell. Jeg kan jo håpe at det hadde gjort det. Spesielt når jeg nå skal si hva jeg synes at du bør gjøre. Jeg mener nemlig at du ikke skal gjøre noen ting. Du valgte å innlede et forhold med en gift familiemann. Du gamblet og det gikk ikke din vei. Jeg mener absolutt at du ikke skal gå på noe hevntokt og ødelegge denne familien. Ikke av hensyn til ham, men av hensyn til henne, og barna. Noe annet ville jeg sett på som svært egoistisk, dessverre.

Hans nærmest desperate strategi for å fremstille situasjonen som ensidig fra din side, kan også være et resultat av dårlig samvittighet og et ønske om å holde på familien sin. En slags panikk. At han angrer, og prøver å rydde opp og minimere skaden som er gjort. Det går dessverre utover deg, det ser seg. Og det er kanskje ikke riktig av ham. Jeg går til og meg med på at det er skikkelig usselt. Men hva du føler om dette er ikke det viktigste nå. Vær sjenerøs. Tenk heller slik, at jo, han er en utro drittsekk. Men når det ikke ble dere to, la i det minste kone og barn ha en mann og far de kan respektere og fremdeles være glad i og trygg på. Du gjorde også galt i dette. Dine følelser gjøre det ikke mindre feil. Finn en singel fyr. Det er mange av dem her på sukker. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

3 okt. 15 19:40

I dette tilfellt vil jeg si at å inngå et forhold / et såkalt seksuellt forhold til en gift mann så ikke forvent deg annet enn det det er ,..
Et seksuellt forhold.
Du har selv valgt gå inn i dette til tross for at du vet han er gift.
Ta det for det det er,..
Lær av det og kom deg videre.
Lykk til med neste valg av partner.
Mvh
Cecilie

Sukkerbruker

20 okt. 15 21:51

Man skall ikke være utro........Puktum
Er man utro så skall man si fra til kjeresten sin så hun får ta valget om hun vil tilgi eller ikke så får han hun velge om kan kaste den andre part på dør .Puktum .Det går ikke ann og leve i en sån umoralsk verden .Er du i et forhold så eier man hverandre .Vis ikke så får man gjøre det slutt og først da kan man ta seg en ny kjæreste.Først da er det moralskt LOV.For Uvishet er noe dritt.