Gull i kommentarfeltet

Det er artig med aha-opplevelser. Jeg fikk nettopp det av å ha lest kommentaren til et kvinnelig sukkermedlem på forrige artikkel om det å havne i «vennesonen». Den var verdt å skrive et eget innlegg rundt. I kommentaren forklarer hun blant annet hvordan kvinner kan bidra til å sette seg selv i vennesonen, ved å «skru av» flørtingen fordi man har blitt (eller alltid har vært) usikker på seg selv. I stedet oppfører hun seg ofte kompis-aktig. Nærmet ubevisst fordi man er redd for et nytt avslag.

Jeg tror det samme kan gjelde for mange menn. At man i stedet for å være klar og tydelig på at man er interessert, heller inntar en mer venninne-aktig rolle, og prøver å smyge seg inn ved hjelp av høfligheter og koseprat, fordi man innerst inne tror at hvis man er klar og tydelig på hva man vil, vil man bli avvist.

Det er lurt å være klar over denne dynamikken hvis man leter etter en kjæreste. Både når vi har en tendens til å ende opp i vennesonen ubevisst fordi vi er feige, eller når vi prøver å komme innpå en en jente som forvirrer oss, og virker uinteressert og oppfører seg kompis-aktig. Det er lett å se for seg en herlig runddans hvor en fyr som møter en vakker, men usikker dame, feiltolker hennes kompis-aktige atferd som avvisende, når den rett og slett kommer av at hun er usikker. Det tror jeg kan ha skjedd meg noen ganger, faktisk.

Den forrige artikkelen handlet om et mannlig medlem som ofte havnet i vennesonen. Ett av forslagene mine var at han burde ta en vurdering på hvilke kvinner han gikk etter. Man kan nemlig bli satt i vennesonen både fordi man er for pågående, og for lite pågående, alt etter hvilke erfaringer og preferanser en kvinne har. Vi er så forskjellige. I kommentaren til det kvinnelige medlemmet bekreftes også dette. Hun oppfordrer ham sågar å ta kontakt med henne. Siden hun er usikker, foretrekker hun menn som er varsomme og gode på å lage en trygg og vennlig atmosfære, fremfor den maskuline og feminine katt og mus-leken. Kanskje enda viktigere, en mann som ikke oppfører seg som super selvsikker, gjør det lettere for henne å tre ut av den trygge kompis-rollen. Hans usikkerhet, gjør henne tryggere på sin egen feminine tiltrekningskraft.

Det er også et perspektiv som snus på hodet her, som jeg synes er interessant. I mye av argumentasjonen innenfor kjønnsmaktsperspektivet, sies det at kvinner seksualiserer sitt eget utseende og egen oppførsel for å tilpasse og innfinne seg i en type femininitet som blir tredd ned over hodet deres. Seksualisert femininitet blir slik sett et resultat av manglende selvsikkerhet forårsaket av maskulin dominans. Hun gjør seg feminin fordi hun ikke klarer å hevde seg på andre måter. Men i kommentaren til det kvinnelige sukkermedlemmet blir hun tvert imot en av gutta fordi hun hun ikke føler seg selvsikker nok til hevde sin feminine seksualitet.

Dette perspektivet, hvor tradisjonell femininitet blir sett på en som en form for kvinnelig makt, har sine egne intellektuelle stjerner, som for eksempel Camille Paglia og Catherine Hakim. På samme måte som at det krever sin mann å være skikkelig maskulin, ser det ut til at det kan kreve sin kvinne å være skikkelig feminin. Det kan også se ut som at de fleste av oss, roter et sted mellom disse størrelsene.

Kommentaren:

Hei, bare å ta kontakt med damer som meg;) Blir usikker og trekker meg tilbake om det blir for mye motstand. Jobben og livet ellers byr på nok utfordringer. Tenner på trygghet og trenger ikke at livet med kjæresten skal være et spill. Som du sikkert skjønner, havner jeg ofte i vennesonen selv. Dette skjer jo også for kvinner som også ser flotte ut og har fine personligheter. Etter gjentatte avslag mister man også noe av den seksuelle selvtilliten, og da kommer man inn i en ond sirkel, hvor man fort inntar kompis rollen om man blir usikker. Selvtilliten må bygges opp igjen. Og i en slik fase skal man kanskje være mer opptatt av å finne "noen" enn å finne den rette. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

18 nov. 15 17:28

Flott skrevet Møller!
Jeg skal virkelig ta dette med meg videre for jeg har opplevet endel menn som oppfører seg underlig defensive i situasjoner selv om settingen skulle tilsi at alt er "perfekt"....pluss at de selv også sier alt er fint. Det går utover min selvtillit til slutt. Og det selv om jeg ikke er usikker eller har dårlig selvtillit personlig. Jeg har sjelden problemer med å oppnå kontakt....men så er det videre vettu ,)
Nyttige tips og godt beskrevet psykologi bak.
Tusen takk ,)