Satt i "vennesonen"

Hei Preben. Jeg har et problem som har fulgt meg gjennom hele voksenlivet. Jeg har en bra utdannelse, en fin jobb, har stil og sett mye av verden. Når jeg treffer en dame jeg liker ender vi nesten alltid opp i «vennesonen». Det er ingenting galt med utseende mitt og jeg vinner fort tillit hos det andre kjønn som en troverdig, veldig sosial og ryddig person. Jeg er flink på kommunikasjon og å lytte. Samtidig mener jeg at jeg er maskulin nok og har bra selvtillit slik at jeg ikke blir sett på som en myk mann. Flere venner av meg har sagt at man skal være litt kjeltring for å få frem gnisten mellom mann og kvinne, men å spille teater og ta rollen som skurk eller bli kynisk som andre anbefaler, er ikke meg. Jeg er ganske lei situasjonen og lurer på hva jeg kan endre hos meg selv for å komme ut av denne «vennefellen».

Hilsen C.E.

Hei C.E. Ja, den beryktede «vennesonen». Den har vi vel alle vært i, og den er vanskelig å komme seg ut av. La meg først bare si at vennesonen ikke er noe som følger en person, selv om noen har lettere enn andre for å havne dit. Vennesonen er riktig nok et avslag. Når du ikke har gjort noe galt, men heller ikke har gjort noe riktig. Men det er flere veier dit.

Det er vanlig å anta, slik du også gjør, at man lett havner i vennesonen om man ikke er «badboy» nok. Den bakenforliggende forklaringen er gjerne at man ikke tenner damer seksuelt. Siden man er så hyggelig og myk, blir man i stedet en slags mannlig venninne. Og hvem liker det. Ingen selvsagt. Men jeg har nylig vært vitne til en ganske annen dynamikk. En av mine venner ble nemlig satt i vennesonen, til fordel for en myk mann med både lav selvtillit og lav kroppshøyde.

Min venn er «badboy», yoga instruktør, og frustrert. Han er også flink til å prate og skape intimitet ved hjelp av alt det der alternative greiene som kommer med yogaen, og som kvinner av en eller annen grunn er svake for. Ikke alle selvsagt, men mange. Men han er også en fyr som har en stor appetitt på kvinner, og som har trening i å sjekke dem opp. Det at han er badboy yoga instruktør, høres ut som en rar kobinasjon, men han var altså litt småkriminell, før yogaen «balanserte» ham.

Så møtte han altså denne drømmedama han ikke klarer å få ut av hodet sitt. Han har vært "venninna" hennes i lang tid. Han forklarer vennesonen motsatt av av deg. Dama har hatt dårlige erfaringer og blitt såret. Sansynligvis i den grad at hun enten har fått helt avsmak på "selvsikre" menn, eller fordi hun rett og slett ikke tør gi seg ut på glattisen med en mann hun ikke har en slags kontroll over. Hun vil være den sterke. Kjæresten hun nå har, vil aldri forlate henne, sier kompisen min. Han sier også at hun ikke er like glad i den kjæresten som hun er i ham, Kompisen min henger rundt henne og er en slags «bestekompis» for henne, og gjør dagene mer interessante, samtidig som hun er trygg i forholdet med kjæresten sin.

Jeg er ikke så sikker på at hun ikke er mer glad i denne kjæresten hun har enn kompisen min. Kanskje det er noe han sier for å holde håpet om at det skal bli ham en dag, levende. Kjæresten hennes er sikkert også en flott kar, og han er DJ, noe som damer også setter stor pris på. Det er min erfaring. Situasjonen er hvertfall at den spennende, og fysisk overlegne badboyen er satt i vennesonen, mens den spinkle, lave og sjenerte fyren kommer hjem til sin superheite kjæreste hver kveld.

Hvorfor? Fordi damer er forskjellige og har ulike behov, utifra ulike erfaringer og personligheter. Hvis du hele tiden blir satt i vennesonen, er det like sannsynlig at du bidrar til dette ved hvilke damer du jager etter, som at det er noe galt med deg.

Før vi gjør deg til en «avviker», tenk heller litt hvorvidt du velger en type kvinner som ikke passer stilen din. Jeg tar deg nemlig på ordet når du sier at:

«Det er ingenting galt med utseende mitt og jeg vinner fort tillit hos det andre kjønn som en troverdig, veldig sosial og ryddig person. Jeg er flink på kommunikasjon og å lytte. Samtidig mener jeg at jeg er maskulin nok og har bra selvtillit slik at jeg ikke blir sett på som en myk mann».

For meg så betyr dette at det finnes mange kvinner som ville vært heldige med deg som kjæreste.

Hvis jeg ikke skal ta deg på ordet, så finnes det også måter du kan opptre på som dreper spenningen mellom deg og en kvinne. I tillegg finnes faktorer som gjør at du vil diskvalifisere som en potensiell kjæreste umiddelbart. Dette gjelder ting som angår fysisk utseende og sosioøkonomisk status. Men la oss bare si at dette ikke gjelder deg. Men hva det det andre. Din opptreden i møte med kvinner? Det er noen menn som er så «flinke på kommunikasjon» at de gir kvinner en slags avsmak.

Jeg tipper rett og slett at de kan oppfattes som kvinnelig å ha det for mye i kjeften. At man skal prate seg ut av det, eller prate det til seg, er ikke veldig maskulint. Det er heller ikke slik at den som prater mest alltid er den mest følsomme eller empatiske eller intelligente. Og prater man veldig mye, så kan man oppfattes som usikker, selv om man ikke er det. Er du en av dem som er for flink til å skape nærhet med pratet, kan det også være at hun kommer for nær deg for fort, og spenningen som kommer med usikkerheten uteblir. Du kan godt kan la henne projisere litt av sine fantasier og forventinger over på deg, før du gir henne all den "korrekte" informasjonen om deg.

Virkeligheten er alltid mer kjedelig, og seksuell tiltrekning er stort sett en taus affære. Ikke forsøk å skap tiltrekning bare med prat. Dessuten, når vennene dine sier at du skal være litt mer «skurk og kjeltring» så kan det nok være at de prøver å si noe til deg på en delikat måte. De kjenner deg og kan sikkert gå inn i detaljer om du ber dem til å gjøre det. Press det ut av dem. Men som jeg nevnte tidligere, det kan godt være at du konsekvent går etter kvinner som ikke passer deg. Gjør en vurdering på det. Lykke til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

15 nov. 15 10:06

Hei, bare å ta kontakt med damer som meg;) Blir usikker og trekker meg tilbake om det blir for mye motstand. Jobben og livet ellers byr på nok utfordringer. Tenner på trygghet og trenger ikke at livet med kjæresten skal være et spill. Som du sikkert skjønner, havner jeg ofte i vennesonen selv. Dette skjer jo også for kvinner som også ser flotte ut og har fine personligheter. Etter gjentatte avslag mister man også noe av den sexuelle selvtilliten, og da kommer man inn i en ond sirkel, hvor man fort inntar kompisrollen om man blir usikker. Selvtilliten må bygges opp igjen. Og i en slik fase skal man kanskje være mer opptatt av å finne "noen" enn å finne den rette. Lykke til!

Sukkerbruker

15 nov. 15 10:07

Hei, bare å ta kontakt med damer som meg;) Blir usikker og trekker meg tilbake om det blir for mye motstand. Jobben og livet ellers byr på nok utfordringer. Tenner på trygghet og trenger ikke at livet med kjæresten skal være et spill. Som du sikkert skjønner, havner jeg ofte i vennesonen selv. Dette skjer jo også for kvinner som også ser flotte ut og har fine personligheter. Etter gjentatte avslag mister man også noe av den sexuelle selvtilliten, og da kommer man inn i en ond sirkel, hvor man fort inntar kompisrollen om man blir usikker. Selvtilliten må bygges opp igjen. Og i en slik fase skal man kanskje være mer opptatt av å finne "noen" enn å finne den rette. Lykke til!