Hvor greit er det å bli singel som voksen?

Av Morten Gulliksen, CEO og gründer av Sukker

Å være mann er relativt forutsigbart. Fra 40 til 70 år ligger andelen aleneboende stabilt på 20%. For kvinner varierer det mye mer og de møter i større grad forskjellige faser som single. Fra fylte 27 år, kommer flere og flere i forhold og ved 42 år er det kun 8 % av kvinnene som er aleneboende. Barn, eller ønsket om å få barn kan forklare hvorfor over dobbelt så mange kvinner som menn er i forhold tidlig i 40 årene. Det overraskende er at allerede 10 år senere har antall single kvinner doblet seg. Med så mange voksne single er det relevant å spørre seg hvordan de har det. Er det store forskjeller i hvordan unge og godt voksne oppfatter singeltilværelsen? Vi tok et dypdykk i noen hundre tusen profiler på Sukker.no for å finne svaret.

Sex og romantikk - bildet dreier
Det er mange faktorer som er viktig for å skyte gullfuglen som singel. Et stort antall ting skal klaffe før man kjenner at man vil dele livet med noen - og ikke minst at det er gjensidig. Sukkers statistikk viser at selvoppfattelsen endrer seg med alderen. Sett bort i fra toppen i tenårene, blir de single mer emosjonelle og romantiske, men også klokere og mer besluttsomme med alderen. Seksuelt ser også ting ut til å forandre seg. De single går fra å være effektive og målorienterte i ung alder, der det å oppnå orgasme raskt er viktigst, til å bli mer nytelsesorienterte hvor de setter av god tid til sex.

Soverom-preferanser til 700.000 single
Grad av seksuell lekenhet er et annet spørsmål om sex som er utformet av sexolog Gro Isachsen og besvart av over 700.000 nordmenn i Sukker sin relasjonsprofil. Lekenheten er personavhengig, men i snitt oppgis den å øke med alderen. For kvinner stiger den sakte men sikkert hele veien fra 22 til 60 år, og ved 50 år er lekenheten lik mellom kjønnene.

Skyter ikke med løskrutt
Menn mellom 25 of 35 er minst seksuelt lekne. De mener alvor og er ikke der for å ha det moro! Statistikken viser da også at match på seksuell lekenhet vurderes som viktigere med alderen. Menn vurderer seg generelt som kåtere enn kvinner fra 25 år, men begge kjønn oppgir å ha en stabil viril periode, hvor de vil ha ofte sex, godt opp i 50 årene. Spørsmålene om sex utgjør bare noen få av 70 temaer matchingsystemet til Sukker tar hensyn til når tjenesten individuelt tilpasser lister av titusener av kandidater. Så hva mer finner vi?

Det stormer for 30-åringene
Flere egenskaper topper seg ved 30 år. Dette er alderen da single er minst forsiktige og mest dømmende. De har, i følge dem selv, størst aksept for porno og drikker mest. Statistikk fra SSB forteller at høyt utdannede i byene med godt betalte jobber er de som drikker mest, og denne gruppen er også på Sukker. 30-åringene har dessuten størst ambisjoner, og oppgir at de trener mest. De vurderer også sitt eget kunnskapsnivå til å ha kommet opp på like høyt nivå som de eldre mener de besitter.

40-årene er bra!
Etter fylte 40 år oppgir de single at de blir litt mer forsiktige. Kanskje er det i denne alderen mange blir flinkere til å fokusere på andre enn seg selv? Det kan se ut som det følger en overraskende selvaksept med: Det er faktisk 40 åringene som anser seg selv som de mest attraktive. Kvinnene har en tydeligere topp i den alderen, enn mennene som også på dette spørsmålet er mer jevne. Ved 40 har sjalusien har også lagt seg på bunnnivå etter å ha vært på topp mellom 20 og 30. Det virker altså som det er godt å være singel og 40.

Forbruk til besvær
Singellivet koster, og penger vil alltid begrense hvor mye man får vært med på. Noen klarer å legge seg opp penger, men å skru ned forbruket mens man er singel er ikke lett. Gjennomsnittlig oppgir de at forbruket deres er høyt helt til de er 45 år, og dette sammenfaller med at de roer seg litt ned. Litt morsomt er det da at det er først er ti år senere, ved 55 års alder, at de fleste mener de har fått god økonomi. Et langt løp med andre ord - og det er i dagens økonomiske situasjon.

Som singel har man det økonomiske ansvaret selv, men i et forhold vil forskjellige holdninger til penger føre til frustrasjon. Både kapital og gjeld kan bygge seg opp, men hva som skal deles på er ikke gitt. Etter fylte 30 år oppgir mange at det er veldig viktig å ha likt pengeforbruk. Erfaringer fra samboerskap og etablering i eiendomsmarkedet kan være grunner til at økt økonomisk bevissthet kommer på dagsorden såpass sent.

At like leker best er noe alle vet, så husk i den sammenheng på at kvinner og menn blir likere med alderen. I den sammenheng kan det være verdt å nevne at Sukker vokser betraktelig i alderen 50 og oppover, og at dette er en gruppe som vil ha vel så stor glede av matchingsystemet som de yngre.

Hvis du ikke er en av de 700.000 som har blitt hjulpet av Sukker, så kan du, i løpet av kort tid, finne ut hvem som passer deg best i kongeriket ved å regsitrere en profil her.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer