Komfortabel på date

Hei Preben. Takk for fin blogg. Nå er det min tur til å be om litt hjelp. Jeg er nemlig en utrolig lite selvsikker jente som hater å gå på date. Det spiller ingen rolle hvor mye jeg liker fyren, det er bare så ubehagelig å ikke vite hva man skal si. Det har lett for å låse seg både når jeg skal svare, og når jeg skal spørre om noe jeg lurer på (det skjedde igjen i går). Det er så utrolig irriterende fordi jeg er egentlig veldig utadvendt og liker å prate og lytte til folk jeg kjenner. Problemet er bare å komme dit hvor jeg slapper av. Så det jeg trenger hjelp til har jeg tenkt at er noe veldig spesifikt. Hvordan kommer jeg gjennom den første daten uten å virke snål og stum?
Synne.

Hei Synne. En kjent problemstilling og ingen enkel kur. Men kanskje det finnes slags konkret løsning for deg likevel. Du blir nervøs og usikker foran ukjente menn. Akkurat det kan være vanskelig å endre. Men, det tar litt tid å bli kjent. Denne tiden bør da fylles med innhold som korter ned denne tiden, ikke sant? Usikkerhet er nok det som også skaper ubehaget. Det kjente er forutsigelig per definisjon. Vi mennesker liker ikke uforutsigelighet. Trygghet oppstår når vi vet hva som skjer, og hva som ikke skjer. Dit vil vil.

Å sitte og svare på uforutsigelige spørsmål fra en fremmed kan være plagsomt. Spesielt plagsomt blir det når man har lyst å svare «riktig» fordi man vil gjøre inntrykk. Det er lite man kan gjøre for å kontrollere dette, men jo mindre man prater selv, jo flere spørsmål får man. Og man kan faktisk gjøre ting litt tryggere og mer forutsigelig med å være mer aktiv i samtalen. Hvis du i tillegg har et sett med spørsmål som kan lede samtalen, og som du vet gir mening, kan kanskje dette være noe som hjelper deg?

Hele poenget med en date er å bli kjent. Så hva er det man kan spørre om, som ikke blir for invaderende, men heller ikke banalt og meningsløst? Det behøver ikke være originalt, og er ganske mye når man tenker etter. Hva om vi lager en liten smørbrødliste til deg her? Noen trygge temaer du kan notere ned på telefonen din, om du vil (PS det ser alltid rart ut når man ser slike spørsmål henge i løse luften. De må tilpasses dialogen og dagligtalen til den enkelte, så vær overbærende)

"Hvordan har dagen din vært?" Den tryggeste og greieste starten på enhver samtale. Vi dveler ikke mer ved dette.

«Så hva gjør du på fritiden din, når du ikke er ute og dater flotte jenter?»
Det kan være greit å vite hvordan en person fyller fritiden sin. Har han eller hun tid til deg? Har dere noen felles interesser? Det er en grei og ufarlig måte å få et inntrykk av hvor kompatible dere er.

«Har du noen søsken?» Er en fin åpning til å spørre videre om forholdet til familien. Familieforhold påvirker oppveksten til en person, og kan hinte til hvordan han eller hun forholder seg til sine nærmeste. Det er også en fin måte å vise interesse for dens andre liv på, og svarene kan gi glimt av en mulig fremtid sammen.

«Hvordan tilbringer du vanligvis feriene dine?» Igjen et trygt men meningsfullt spørsmål som både kan åpne for mange interessante fortellinger for daten din, men også gi indikatorer på kompatabilitet. Hvis han eller hun foretrekker å reise rundt om i verden, mens du liker å tilbringe vinteren i telt på Hardangervidda, kan jo det bli et fremtidig problem.

«Hvorfor valgte du å jobbe med akkurat det?» Akkurat hva hun eller han gjør, har du sannsynligvis blitt fortalt allerede, før dere møtes. Men kanskje ikke hele reisen som brakte personen dit. Folk har ulike forhold til jobben sin. For noen er det bare en kilde til inntekt, for andre er det en livsstil. Noen havnet dit tilfeldig, mens andre nærmest arvet profesjonen sin. Dette sier mye om personen, om hvordan livet sammen med ham eller henne vil være, og om ambisjoner.

«Hva slags filmer/tv programmer liker du» Jo, faktisk. Hvis man stiller spørsmålet på riktig sted kan dette si en hel del om den andre. Både om personens smak og i hvilken grad han eller hun bryr seg om «kultur» generelt (film er vel det alle har et forhold til), og om nivået på kulturinteressen. En kompis av meg avbrøt en date på stedet, etter at filmvalget til den andre falt noe uheldig. Det høres kanskje tåpelig ut, men det gir mening. Hotel Cæsar passer ikke med Tarkovski, for å sette det på spissen. Hvis den andre personen kan begrunne og forklare preferansen man har, kan man få like hva man vil. Men ulike folk vil mene at enkelte typer filmer trenger mer forklaring enn andre.

«Hva er det lengste forholdet du har vært i?» Alle som ikke er helt bortreist lukter agendaen lang vei. Men det er likevel interessant å høre svaret, og ikke minst, fortellingen som ofte kommer. Noen mener at man ikke skal snakke om tidligere forhold, men jeg mener at det er helt i orden. Jeg synes både det er interessant å høre om den andres erfaringer, og å vite at den andre er interessert nok i meg til å ville sjekke meg på dette. Ofte er det også slik at svaret og fortellingen sier veldig mye om personen som er foran deg. Sitter du med en jente som bare har vært med «psykopater», varsler det ille både om både dømmekraft og virkelighetsforståelse, for å si det slik. Andre tør å fortelle om nære ting, andre har mer problemer med dette. For noen åpnes ferske sår, for andre, bitre minner. Du kan lære mye om varme, raushet, selvbilde og tilpassningsevne innenfor dette temaet. Noen få lange forhold kommuniserer også noe annen en en lang serie av korte forhold, uten at dette trenger å være negativt.

«Hvem er et forbilde for deg?» Denne er litt på kanten, da mange nok kan bli litt stresset av dette spørsmålet. Men hvis den andre er pratsom og utadvendt kan det både være en inngang til en interessant og spennende samtale, og noe som avslører mye om den andre personen. De aller færreste er ute av stand å identifisere en person de beundrer om de ikke allerede var klar over det. Ofte kan spørsmålet også være til en oppdagelse for personen som blir spurt. Svaret kan dessuten gi indikatorer på ideologi, uten at man spør direkte om politikk.

Bare disse seks temaene bør være mer enn nok til å fylle en kaffedate. Jeg foreslår at du lager noen spørsmål selv også. Så kan du prøve å lære dem utenatt. Jeg vil bli forbauset om du ikke føler at du kjenner fyren en god del bedre etter at du har vært gjennom dem. Lykke til og snart God Jul!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

4 jan. 16 23:12

Som jente er det ganske enkelt - si fra om det på forhånd. Det er få gutter som vil se det som noe negativt.

Sukkerbruker

23 sep. 16 16:02

Jeg syns det er bra at du har tid til å snakke om dette

Sukkerbruker

23 sep. 16 16:02

Jeg syns det er bra at du har tid til å snakke om dette