To datingtips som avslører ham

Hei Preben. Jeg digger bloggen din, og håper det er greit at jeg sender inn et spørsmål. Tipper det ikke er første gang du har fått det heller. Jeg har nettopp kommet ut av et lengre forhold. Bruddet var nokså kjipt, og jeg har også vært deprimert en liten stund. Men så lysnet hverdagen, og jeg har vært nokså aktiv på dating fronten i det siste. En stund var jeg bekymret hvordan sjekkemarkedet ville se ut for en jente over tretti, men der har jeg ikke opplevd noe særlig negativt. Problemet er likevel at jeg synes det er vanskelig å vurdere om en fyr er seriøs eller ikke. Jeg høres kanskje ut som en tenåringsjente nå, men jeg synes det er vanskelig. Kan hende radaren min har blitt sløv all den tiden jeg var i forhold (7 år). Før brydde jeg meg mindre, men nå har jeg lyst til å finne meg en ny kjæreste, og ikke kaste bort tid på dem som bare er ute etter eventyr. Hvordan skiller jeg seriøse menn fra de som ikke er det? Hjertelig hilsen, Turid.

Hei Turid, så fint at du har overlevd og nå trives etter samlivsbrudd. Etter en omstillingsperiode vil du etablere deg igjen, og det er vel både naturlig og forståelig. Da oppstår kanskje også problemet med å finne en partner som er likesinnet. Jo du har rett du at jeg har fått spørsmålet før, men det er en god stund siden. Så la oss gå gjennom noen momenter.

Det er to ting å tenke på når det kommer til det å skille en seriøs kar, fra en useriøs kar. Det ene er at vanligvis så forventes det at han skal oppføre seg som at han virkelig er sikker i sin sak, selv om han fremdeles bare vurderer kvinnen han drar ut på date med. Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik, men det har vel noe å gjøre med at det er mannen som skal være den aktive parten og initiere datingen, selv om han ikke har noe mer grunnlag å vurdere henne på, enn hun har å vurdere ham på. Det virker litt som en logisk felle. «Ja, du spurte meg ut på date, det må vel bety at du er interessert, ikke sant?» Kvinnen - som oftere er den passive parten, i den forstand at hun gjerne kan invitere passivt, men det er kan som krysser rommet, eller sender invitasjonen - kan lene seg mer tilbake og tillate seg å «vurdere» ham og tilnærmelsene han kommer med.

Denne snåle logikken åpenbarer seg når menn som dater flere samtidig blir «fersket». Det spiller ingen rolle om det bare har blitt med en enkelt date, og ingen sex. Hvis en jente har en venninne som vet at fyren hun dater har chattet med en annen jente, eller gud forby har vært på date med en en annen jente samtidig, er dette en fail. Han er en playboy, eller han er «useriøs». Samtidig kan gjerne hun chatte med 10 karer på sosiale medier samtidig, og til og med date flere av dem. Hennes passive rolle, hvor enn meningsløst denne passiviteten uttrykker seg, tildeler hennes atferd en helt annen logikk og mening.

Menn er nødt til å vurdere kvinner, slik kvinner er nødt til å vurdere menn, for å kunne være sikre på om det er verdt å investere i et forhold, men menn er bør late som at de er sikre i sin sak hele veien. Dette skuespillet er menn nødt til å mestre, og det bidrar nok til usikkerheten du opplever. Vi kunne jo selvsagt prøvd å endre dette spillet, men hvem blir første fyren som sier at «Hei, jeg kunne tenke meg å ta en kaffe med deg en gang for å se om jeg er interessert i deg eller ikke». Han blir nok heller valgt bort, tenker jeg.

Den andre tingen å tenke på når man skal skille seriøse karer fra useriøse, er at i mange tilfeller så er den sikreste formelen for en mann som vil ha en kvinne til sengs, den sammen som den som leder til alteret. Det er også slik at menn har en lavere terskel for å gå til sengs med en kvinne han ikke er videre interessert i, enn for kvinner den motsatte veien. Sagt på en annen måte, for de få kvinnene som enda ikke har oppdaget det, så er menn oftere mer motivert for uforpliktet sex. Lista liggere lavere for dem.

For menn så betyr dette at det å si at man bare vil ha sex, og ikke et seriøst forhold med jenta, innebærer risiko for å bli avvist. Det tryggere å bare fortsette datingen på nøyaktig samme vis, etter at man innerst inne vet at hun nå allerede har diskvalifisert som noe mer enn sengekos. Ikke før han verken vil ha sex med henne eller være kjæreste med henne, endrer han atferden sin nevneverdig. For kvinner kan denne kjønnsforskjellen være forvirrende, men en måte kvinner før eller siden legger merke til dette på, er at de kan ligge med menn som de finner en god del mer attraktive enn menn de kan få som kjærester. Jenter kan få sex når de vil, vil enkelte menn hevde, men det betyr ikke at det nødvendigvis er lettere for dem å finne seg en kjæreste de er fornøyd med. Det kan nok også være smertefullt for noen av dem å omstille seg fra «sexmarkedet» til «kjærestemarkedet».

Så til hva du kan gjøre. Vel, det er stort sett bare en sikker indikator å skille sexmarkedet fra kjæreste markedet for en kvinne, og det er at tålmodigheten og langsiktigheten til mennene er svært forskjellig. En mann kan si at han er svært motivert, men han kan ikke oppføre seg svært motivert hvis han ikke er det. Da vil han føle at han kaster bort for mye tid og avsløre seg, hvis kvinnen spiller kortene sine riktig, da.

Det finnes to våpen en kvinne kan benytte seg av. Det ene er tilbakeholdelse av sex, det andre er å ikke gå med på spontane dates. En mann som bare er ute etter sex, er ofte ikke villig til å investere flere uker i prosjektet. Jo, han kan gjerne tilbringe tilfeldig og spontan tid med en en kvinne i ny og ne over en lengre periode, med i løpet av dette tidsstrekket vil han ofte avsløre seg ved å bryte avtaler eller utelate å svare på meldinger raskt nok, fordi han er opptatt med det han vurderer som seriøse prosjekter.

Å ikke gå med på spontane dates gjør det umulig for ham å bruke deg som en back-up date mellom de seriøse prosjektene. I de fleste tilfeller er en 3 dagers forsinkelse nok til å gjøre det så vanskelig at han avslører seg. For deg er det enkelt. Når han foreslår å møtes, sier du at det ikke passer da, men du har tid tre dager senere. Han vil sikkert takke ja til tilbudet, men oddsene er at det ikke vil ta mange tredagers dates før han begynner å avlyse i ny og ne. Han kommer med unnskyldninger, men faktum er at de seriøse prosjektene hans prioriteres, og han tilpasser tiden sin til disse.

Hvis en fyr består disse testene, møter opp til avtalte dates og er tilstede når du melder ham, er sannsynligheten stor for at du har fast fisk. Skitt fiske!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

15 jan. 16 20:33

Mange gode betraktninger Preben, men noen av påstandene dine om hvordan vi menn er finner jeg ganske så oppsiktsvekkende. Som for eksempel at hvis vi ikke fortsetter å følge opp en dame som sender gjentatte signaler om liten interesse, så er vi noen useriøse karer som bare er ute etter sex. Og du skal fortelle damene hvordan du skal avsløre de fæle mennen. Jeg synes det er trist når jeg leser fagpersoner formidler slike holdninger til ett kjønn, og spesielt på en slik arena som dette.Tviler på om dette er påstander som lar seg dokumentere og får stå for din og sukkers regning.
Selv så er jeg av den holdningen viser ikke damen interesse så respekterer jeg det og trekker meg bort. Jeg er ikke interessert i å presse meg på noen som tydeligvis ikke har tid - liten interesse. Er det ikke gjensidig interesse, så er det heller ikke noe å bruke tid på. Leit at du/sukker da formidler at slike som meg er useriøse og bare er ute etter sex.

Sukkerbruker

17 jan. 16 00:25

Jeg sliter litt med å knekke disse kodene. Etter å ha blitt singel etter et lengre ekteskap, så er jeg egentlig mest klar for et mer uforpliktende forhold. Problemet mitt er det motsatte av mange kvinners. Jeg klarer ikke å finne min vei inn på dette "sexmarkedet". Havner bestandig på kjærestemarkedet uten selv å ønske det. Jeg hadde ikke sagt nei takk til en attraktiv elsker akkurat nå, også om jeg aldri ville vært aktuell som hans kjæreste. Men meldinger fra dønn seriøse menn på utkikk etter noe langvarig får jeg til stadighet.

Hvorfor blir noen kvinner vurdert som sexobjekt, og andre (som jeg) tilsynelatende bare som seriøs kjæreste. Og om det virkelig er sånn, hvordan skal man da gå fram for å få seg en elsker?

Sukkerbruker

17 jan. 16 12:14

Er artikkelen og kommentarene nylige - altså av januar 2016?

Om så kan sukker formidle kontakt mellom "Undrende" som skrev etter elsker 17. jan 2016 og meg. Er vi en noenlunde match innenfor fornuftig avstand bør vi kunne få orden på dette :)

Sukkerbruker

18 jan. 16 12:22

Hvis en dame skal følge ditt råd om å utsette datene 3 dager for å fastslå om han er useriøs eller ei, det vil jeg ikke kalle for et godt råd.

Kanskje hun mister de useriøse, men hun vil også stå i fare for å skyve fra seg de seriøse.
Hun vil også stille seg i en situasjon der hennes handlinger vil bli analysert, med dertil fare for å bli overanalysert.

Hvis jeg hadde opplevd at alle mine forslag måtte skje 3 dager senere, så hadde jeg tenkt:
Hun mangler spontanitet
Hun har for mange tilbud, og er for travelt opptatt med dating
Hun har for mange baller i luften, og ikke tid til noen kjæreste.
Hun er ikke interessert nok
Hun leker katt og mus. Sorry, den leken er jeg for gammel til.....

Så jeg hadde nok takket høflig for meg etter forholdsvis kort tid.


Sukkerbruker

3 feb. 16 09:47

@Budda 18 jan.
Jeg signerer dine 5 punkter..... !


Sukkerbruker

27 feb. 16 11:18

'

Sukkerbruker

20 mars 16 00:09

Uintresserte damer dumper man uansett, sex eller seriøst.