Fokus på date

Vi får titt og ofte høre at vi skal fokusere på det positive, og ikke det negative. Leter man etter en kjæreste, gjelder det å være konstruktiv og optimistisk, og sant er vel det. Ny forskning viser at det kanskje er en større utfordring enn man tidligere har trodd. Det er ikke slik at vi tenker negativt om hverandre, eller tolker i verste mening. Men det viser seg at vi er mer opptatt av å unngå negative personlighetstrekk og egenskaper hos en potensiell partner, enn å identifisere attraktive ting. Forskjellen er ikke triviell for den som skal på date.

Studien ble publisert i 2015 av et kobbel av forskere ved Western Sydney University. Utgangspunktet var at forskningen på partnervalg (såkalt «mate selection») hittil hadde fokusert mye på hva vi leter etter hos en potensiell partner - såkalte «dealmakers». Svært lite av forskningen hadde derimot fokusert på såkalte «dealbreakers» - egenskaper og personlighetstrekk vi ikke liker. Vi forsøker tross alt ikke bare å maksimere ting vil vil ha, verken hos en potensiell kjæreste eller ellers i livet. Vi forsøker like ofte å unngå det vi ikke liker, så godt vi kan.

Det oppsiktsvekkende var at folk som leter etter en langsiktig partner er mer opptatt av dealbreakers enn dealmakers. Spesielt kvinner. Men dette kan være et nokså positivt budskap for single. Kanskje spesielt for menn, som lett kan føle at de skal «opptre» og være den aktive initiativtageren. At man ikke nødvendigvis trenger å jobbe så iherdig for å skille seg ut. Man skal bare ikke drite seg ut. Mennesker som leter etter en kjæreste vil i utgangspunktet ha noe «normalt».

At kvinner er mer på vakt enn menn, forklarer forskerne med at kvinner også risikerer mer, både sosialt og biologisk, når det kommer til romantiske og seksuelle forhold. At de vokter seg vel og bruker mer tid på å vurdere, er derfor bare sunn fornuft.

Man tok for seg 6500 forsøkspersoner. Ved hjelp av disse så kartla man såkalte dealbreakers. Når det kom til langsiktige forhold, var noen av de vanligste dealbreakerne at personen:

Er aggressiv eller voldelig.
Dater flere samtidig.
Ikke er til å stole på.
Er i forhold, eller er gift.
Er usunn, har kjønnssykdommer.
Har rusproblemer.
Er distansert og ikke bryr seg.
Har dårlig hygiene.
Er ufin mot andre.

Når det kom til kortsiktige forhold, var de vanligste dealbreakerne at personen:

Har helseproblemer eller kjønnssykdommer.
Lukter vont.
Har dårlig hygiene.
Er allerede i forhold, er gift.
Er voldelig eller aggressiv.
Er dårlig i senga.
Ikke er attraktiv.
Dater flere samtidig.
Ikke tar godt vare på seg selv.

Disse dealbreakerne kan virke nokså alvorlige. Dessuten, i denne studien delte man ikke opp egenskaper og personlighetstrekk etter kjønn. Derfor fulgte forskerne opp med en ny studie som kontrollerte for dette. Man fant 17 dealbreakers denne gangen, og de ble også rangert etter alvorlighetsgrad.

«Et ustelt og urent utseende» - 63% av mennene og 71% av kvinnene.
«Latskap» - 60% av mennene og 72% av kvinnene.
«Needy, desperat» - 57% av mennene og 69% av kvinnene.
«Har ikke humor» - 50% av mennene og 58% av kvinnene.
«Bor mer enn 3 timer unna» - 51% av mennene og 58% av kvinnene.
«Dårlig i senga» - 44% av mennene og 50% av kvinnene.
«Lav selvtillit» - 33% av mennene og 47% av kvinnene..
«For mye dataspilling» - 25% av mennene og 41%.
«Liten sexlyst» - 39% av mennene og 27% av kvinnene.
«Er sta» - 32% av mennene og 34% av kvinnene.
«Prater for mye» - 26% av mennene og 20% av kvinnene.
«Prater for lite» - 11% av mennene og 17% av kvinnene.
«For direkte» - 11% av mennene og 17% av kvinnene.
«Vil ikke har barn» - 13% av mennene og 15% av kvinnene.
«Har barn» - 14% av mennene og 12% av kvinnene.
«For sportslig» - 7% av mennene og 10% av kvinnene.
«Er ikke pratsom nok» - 7% av mennene og 6% av kvinnene.

Det er selvsagt grenser for hvor nyttige slike smørbrødlister er. De gir oss likevel noen nokså klare indikatorer på hva mennesker tenker om potensielle partnere. Men de er ikke nøyaktige når det kommer til vi faktisk gjør i virkeligheten. «Speed dating»- eksperimenter har vist at hva i tror vi navigerer etter, og hva vi faktisk navigerer etter når vi sitter der med en annen person, ofte ikke er det samme.

For å oppsummere å kan vi vel si at å dra på date handler mer om å leve opp til noen «normale» forventinger, enn å opptre på en scene for et forventningsfullt publikum. At det kan være bedre å ta det med ro og gjøre noe man er trygg på, enn å begi seg ut på glattisen i forsøk på å imponere. Vi leter ikke nødvendigvis etter en person som skal imponere, men etter en som passer inn i livet vårt. Og føler man seg i risikosonen på noen av dealbreakerne som forsøkspersonene listet opp, kan det være en idé å også fikse litt på det. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

19 mars 16 12:21

HUSK VI VIL BESKYTTE SEG SELV.
MEN DET ER FEIL Å GJØRE SÅNN.