Snobbete profilbilder

Online dating kan være overfladisk, og med datingapper med kun bildesveiping har det blitt enda verre. Det enorme profilbilde-eksperimentet som dating er, kan også gi oss ny innsikt i hvordan ulike profilbilder virker på oss. Jeg, og sikker mange av dere, har tenkt at raske avgjørelser utelukkende basert på profilbilder gjør at vi fokuserer enda mer på ytre skjønnhet. Men så enkelt er det ikke. Tvert imot kan mye tyde på at det handler like mye om det som ligger rundt ansiktet til personen på bildet. Nærmere bestemt om klassetilhørighet, skal vi tro et nylig gjennomført eksperiment.

Mennesker anvender fordommer til å navigere i en uendelig kompleks hverdag. Det er rett og slett for mye informasjon tilgjengelig. Vi bruker i stedet «tommelfinger regler» (les: fordommer), basert på enkle signaler vi trekker ut av omgivelsene våre. Også når det gjelder profilbilder. Prisen vi betaler, er at vi kan ta feil. Men det fungerer også, til en viss grad.

«Semiotikk» er studiet av symboler. Hvordan de oppstår og hvordan de symboliserer noe større, ut over seg selv. Hvordan vi tolker mye ut av lite. Symboler endrer også mening ut ifra kontekst. En mann i militærjakke kan for eksempel symbolisere at han er en soldat, jeger eller pønker. En jente med et barbert hode, kan ha vært gjennom kreftbehandling, eller hun kan være «raddis», eller «alternativ». Poenget er, at ut over vårt rent fysiske ytre, så kommuniserer vi bevisst og ubevisst med symboler på profilbildene våre, og det har tydeligvis stor betydning for hvor attraktive vi er.

La oss si du sitter og hører på en venn eller venninne gå gjennom en dating-økt. Hun eller han har blitt bedt om å begrunne avgjørelsene som blir tatt. Og det går fort i svingene. Noen ganger gir begrunnelsene mening fordi de er konkrete, som for eksempel, «..for gammel, ..for kort, ..for skallet, ..for tykk» et cetera. Men andre ganger er gjerne begrunnelsene mye vagere, selv om avgjørelsene tas like raskt. «..for harry, ..for hipster-aktig, ..for nerdete, ..æsj, ..feil type, ..DIGG! ..feil skjegg» et cetera. Slike vage begrunnelser vil ofte være vage fordi de maskerer den egentlige grunnen til at vi forkaster profilbildet. Vi vet jo at utdannelsesnivå, religion, økonomi, «rase» er ting som vi vektlegger i stor grad. Men det er sjelden noen faktisk sier dette rett ut i en konkret vurdering. I stedet sier vi ting som ..passer sikkert ikke sammen, ..ville ikke likt meg, og så videre. Det er sikkert sant, men det er ikke hele sannheten.

På profilbildene kommuniserer vi med symboler som markerer ulik klasse og kultur-tilhørighet. Det handler i stor grad om smak. Hvordan vi velger å fremstå, ut over det rent fysiske. En studie som lot deltagerne være anonyme, forsøkte å komme litt nærmere sannheten om hva vi vektlegger når vi benytter det vage språket. Studien var også veldig interessert i «rase», men det virket likevel som at det å være «velutdannet» og «middelklasse» var det viktigste. Kommuniserte man gjennom detaljer på bildet som symboliserte «utdannelse» og «ressurser», kunne man til en viss grad til og med oppheve rasebarrierer. En afroamerikaner i middelklassens gevanter, var på mange måter ikke lenger en afroamerikaner, eller «black». Det er derfor interessant å merke seg at når vi snakker om «rasisme», også i dating verden, så er det faktisk snakk om «klassisisme» og kulturforskjeller.

Det spilte også mindre rolle om den som vurderte profilbildet var «arbeiderklasse» eller «middelklasse». Hvis man ser «arbeiderklasse» ut på bildet, straffer det seg. Verdt å merke seg så er det ikke nok å bare kline på med fete bilder og golfutstyr. Å fremstå som privilegert «vestkant» var ikke heller ikke særlig smart. Det handlet om mer subtile symboler. Smake og detaljer i klær, frisyre og billedkomposisjon som symboliserer hvor personen befinner seg på den sosiale rangstigen. Om vi mestrer, eller ikke mestrer dette «dannede» billedspråket.

Nå er det ikke slik at man trenger å få panikk. Det er lett å se at de fleste av oss har forbedringspotensiale når det kommer til bildene av oss selv. Jeg tror lærdommen å hente er at vi ikke bare skal tenke på at vi ser bra ut på bildet, men også hvilke omgivelser vi er i. Klærne vi har på oss, og hvor velstelte vi er på håret og andre steder. Vær klar over at folk vil bedømme deg ut ifra den minste ting. Selv vet jeg at jeg har en avslappet stil. Kanskje så avslappet at den faktisk kan ødelegge for meg, i den forstand at den vekker feil fordommer.

Det er også lett å se at noen er mye mer kritiske til hvilke bilder de legger ut, ja til og med selvhøytidelige. Generelt synes jeg vel også at kvinner er flinkere enn menn. Jeg skal også innrømme at jeg liker et bilde av en kvinne som samtidig viser at hun har estetisk sans utover å være trent i kroppen. Det får meg til å tro at vi noe å prate om, og at hun kan være tilstede i livet mitt på en helt annen måte. Sånn sett er online datingen litt snobbete.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

2 feb. 16 23:45

Interessant...Lurer på hva som gjør at jeg oftest tiltrekker meg håndverkere og ingeniører..?

Sukkerbruker

22 okt. 16 17:47

Forkaster umiddelbart menn med bilder av fancy biler, det sier meg at CI har ulike idealer