Ferskingen

Hei Preben! Siden oktober har jeg datet to jenter ganske lenge. Ikke samtidig, men det var en forholdsvis kort pause fra den første jenta til jeg møtte den andre. Problemet er at jeg aldri har vært i noe seriøst forhold tidligere (det gjelder også begge jentene), og at jeg sånn sett ikke vet helt når de store følelsene skal komme. Felles for de begge er at det er jenter hvor vi har kunnet snakket om alt og ingenting og at vi har hatt det utrolig hyggelig sammen. Men jeg føler ikke at jeg blir forelsket eller får de store følelsene. Er det da lurt å gå inn i et forhold hvor man ikke er forelsket og satse på at det kommer etter hvert, eller kommer det forholdet bare til ryke før eller siden på det grunnlaget?

Magefølelsen min sier at jeg ikke bør utvikle det til et forhold til tross for at det er veldig hyggelig nå. Den første jenta vraket jeg etter at jeg hadde bestemt meg for at det ikke ble noe forhold. Gjorde det så pent som overhodet mulig, men satt igjen med en følelse av at jeg omtrent hadde ødelagt livet hennes de første dagene etter dumpingen, noe som er en fæl følelse. Vil gjerne falle skikkelig for ei jente og kjenne at det ikke er noen tvil om at hun er den rette, men er usikker på om det er forbeholdt Hollywood eller ikke. Noen tips?

Martin

Hei Martin, hyggelig å høre fra deg igjen, og at ting har falt på plass. La meg med glede forsøke å gi noen råd og tips, hvis jeg kan. Siden ble aktiv i dating verden i midten av tyveårene, har du mange ideer, forventinger og oppfatninger av hvordan ting skal foregå, og oppleves. Nå har du ankommet med et tordenskrall, og har måttet håndtere to relasjoner til to jenter tett etter hverandre. De to første jentene du har utviklet et slags forhold til, noen sinne.

Når den første forelskelsen kommer, så vil du merke den. Jeg husker min første forelskelse og det er det nærmeste jeg har kommet fullstendig kontrolltap i naturlig tilstand. Du lurer på når disse følelsene kommer. Svaret er ganske enkelt, når du møter jenta som vekker disse følelsene i deg. Kanskje er det heller blir den neste jenta? Ikke dermed sagt at det vil skje øyeblikkelig og automatisk da heller. For all del, hvis du har det fint med jenta du dater nå, fortsett med det. Men vær åpen for andre som kommer din vei. Selvsagt mens du samtidig respekterer og ivaretar din nåværende date. Ikke bruk henne hvis eneste grunn er at du ikke vil være alene. Slikt gjør ikke menn.

Like fantastisk som første forelskelse, er første kjærestebrudd jævlig. Samme hvilken ende man står i, vil jeg nesten påstå. Det er tøffe følelser, og man gruer seg hvis man må gjøre det igjen. Du fikk en liten smakebit. Det er på godt og vondt at man nummes med årene, og antall partnere man deler biter a livet sitt med. Man tåler mer etter hvert, men det kan også bli vanskeligere å få de sterke følelsene.

Du har måttet ventet veldig lenge på å få nær kontakt med en jente. Kanskje ønsket har vært så sterkt at du har kjent mindre etter hva slags type jenter du virkelig liker, og faller for. Og det er helt OK. Kanskje du derfor nå vegrer deg for å gå videre, i frykt for at du kan ende opp som før. Det er dessverre også slik at selv om man kan har mange fine samtaler og har det hyggelig sammen, så er ikke forelskelsen og tiltrekningen like fornuftig.

Vi mennesker varierer i hvor objektivert og empatisk vår lystfølelse er. Generelt så er menns seksualitet mer overfladisk enn kvinners. Jo mer overfladisk, og jo mindre koblet ens seksualitet er koblet til den andre personens følelser, jo mer rom for «ufornuftig» tiltrekning og ustabile forhold er det lagt til rette for. Noen blir tent av nærhet, mens utseende blir mindre viktig. Andre klarer ikke å tenne uten at visse fysiske preferanser. Atter andre er ute av stand til å se om personligheten er kompatibel i det hele tatt, og navigerer nesten utelukkende etter utseende.

Du snakker om forelskelse, mens jeg har plutselig hoppet over på lyst og tenning. Grunnen til at jeg gjør det, er fordi jeg tror at tenningsbiten må være til stede for at forelskelse skal oppstå. Man kan med tiden elske noen uavhengig av seksuell tenning, men ikke den forelskelsen du snakker om. Den er heftig og altoppslukende, og full av begjær. Derfor lurer jeg på om du synes jenta du dater, og som du håper å forelske deg i, er sexy? Når du ser henne gå der, synes du at hun er deilig som et objekt foran deg? Hvis du både har den personlige koblingen med henne, hvor dere klarer å underholde hverandre med ikke annet enn eget selskap, samtidig som at du begjærer henne som et seksuelt objekt. Pose og sekk altså. Da oppstår forelskelse, tror jeg. Men la meg understreke at folk er forskjellige. Til tider svært forskjellige. Så ikke la meg fremmedgjøre en leser som opplever seg annerledes.

Du spør om du skal utvikle dette til et forhold, når du ikke er sikker på om det er det rette. For meg så virker det ikke som at dette er den helt store greia. Kanskje du har et veldig sterkt ønske om en kjæreste. Jeg tror at du skal puste med nesen. Ikke tenk for seriøst hverken den ene eller andre veien. La heller henne diktere tempoet litt. Du er ikke en kjip fyr om du er med henne uten å helt vite hva slags relasjon du ser for deg med henne. Du kan også være temmelig sikker på at du vil falle skikkelig for en jente en gang. Akkurat som i Hollywood. Men det er ingen garanti for at hun er den riktige jenta. Eller om hun i det hele tatt faller for deg. I såfall blir det gråting og tenners gnissel, og om jeg ikke tar helt feil, en ny epost fra deg til meg. Lykke til Martin, og kos deg med livet.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer