Kjærlighet rundt neste sving

Hei Preben. Det er fint å kunne skrive til deg, da jeg lurer på noe. Jeg har vært nysingel på Sukker i tre måneder nå. I denne tiden har jeg blitt oppmerksom på en trend hos mennene som tar kontakt, både på Sukker og andre steder. Kanskje er det fordi jeg nettopp valgte å avslutte det siste forholdet fordi fyren ikke ville forplikte seg, at jeg nå merker at mange karer er ute etter diverse uforpliktende relasjoner, enten fordi er ikke «har tid» eller fordi de «nettopp er kommet ut av et forhold», og så videre. Kanskje er det tilfeldig at jeg har møtt så mange slike, eller kanskje jeg bare har ignorert det tidligere. Nå har jeg derimot begynt å lure å om disse mennene virkelig mener alvor. Er ingen interessert i å være seriøse lenger? Hvis disse mennene bare er ute etter noe uforpliktende, hvorfor bruker de tid på online dating?
Siri

Hei Siri. Det er tydeligvis mange virkeligheter på kjønnsmarkedet. Jeg tror jeg hørte den absolutt motsatte problemformuleringen fra et annet kvinnelig sukkermedlem for ikke veldig lenge siden. Hun ville ha noe uforpliktende, men absolutt alle karene var opptatt av å vise hvor dønn seriøse de var. Jeg tror heller ikke at det er manko på menn som søker kjærligheten her på Sukker. I nyttårsmailen jeg fikk, leste jeg at hele 44% finner kjæreste på Sukker, før eller siden. I motsetning til «lavterskel» online dating plattformer av typen Tinder (7,4% suksessrate), ser det ut til å være en høy andel av single på Sukker som er godt motiverte i jakten på kjærlighet, og villige til å investere.

Derfor vil jeg først si at jo, jeg tror det må være en snål tilfeldighet at du har møtt så mange menn som vegrer seg for et seriøst forhold. Nå vet jeg selvsagt ikke hva du mener med «mange», eller hvor du har møtt dem. Tre måneder er jo heller ikke så veldig lenge?

Så er til spørsmålet om disse mennene faktisk ikke er interessert i noe seriøst (og samtidig reelt single) Selv tenker jeg at det finnes få deler av livet hvor tilfeldighetene er større enn på kjønnsmarkedet. Samtidig opptar denne delen av livet gjerne en stor del av oppmerksomheten og tankene våre. Naturligvis bærer vi på mange oppfatninger om hvordan vi har det, og hvordan vi vil ha det. Jo, jeg tror gjerne at disse mennene mener det de skriver, eller sier, der og da. Men jeg tror også at det neste øyeblikket kan kan endre på alt. Man kan ha det flott som singel, og likevel bli hodestups forelsket.

Som du selv antyder, er kanskje kilden til disse tankene fyren som ikke ville forplikte seg til deg, og som du gjorde det slutt med for tre måneder siden. For meg så virker nesten som en dårlig unnskyldning av type, «It's not you, It's me». Kanskje det kan være like greit å ta det han sa med en klype salt? Du ender opp forvirret, fordi han var for feig til til å si hvorfor han ikke ville være seriøs med deg. Han ville være skånsom, og sa noe generelt, av typen, «Jeg er ikke klar for forhold enda», eller «Jeg er redd for å blir såret/såre noen», eller, «Akkurat nå krever jobben/studiene for mye av tiden min», et cetera. Det er vel heller ikke slik at man alltid er mest opptatt av å skåne den andre. Like ofte vil man glatte over en ubehagelig situasjon så best man kan, med minst mulig emosjonell slitasje for begge parter. Tenk litt over om dette kan være den egentlige grunnen.

Jeg leste en gang at menn visstnok leter etter sex, og finner kjærlighet, mens kvinner leter etter kjærlighet og finner sex. Det er en håpløst generaliserende klisjé, som dessuten er direkte selvmotsigende, med mindre disse mennene finner kjærligheten seg imellom. La oss likevel si at frasen bærer i seg et lite frø av sannhet. Kanskje det finnes menn der ute som føler at de har det flott som single akkurat nå. De er ikke interessert i et vanlig forhold og er åpne på det. Kanskje de ikke vil ha familie, eller de føler seg ferdige med familieliv. Men betyr dette at de har blitt immune mot forelskelse? Eller at de ikke ønsker å bli forelsket? Selvsagt ikke.

Kan det i stedet være at når menn (eller kvinner for den saks skyld) sier at de ikke er interessert i et seriøst forhold, egentlig mener at de er ferdige med det typiske monogame, etablerte forholdet som skal lede til barn og familieliv? Ikke at de er ute etter flere partnere, men at de har lyst på et samliv, kall det gjerne en kjæreste, men på en annen måte. Jeg kommer til å tenke på en venn av meg som fikk barn i nokså ung alder. Han føler seg veldig ferdig med hele den «borgerlige pardansen» - som han kaller det. Han sikter til det konvensjonelle forholdet, hvor man skal finne en person som egner seg som far eller mor. Så skal man skape trygge rammer for familieliv sammen, og selvsagt være monogam for å ikke ødelegge disse trygge rammene. Så kommer man ut som mor eller far i andre enden. For noen mennesker, både menn og kvinner vil jeg tro, så er denne formen for samliv mindre interessant etterpå. De søker noe annet, noe friere. Er dette relevant?

Jeg håper noe av det jeg har skrevet hjelper deg til å sortere noen av tankene dine, selv om det blir litt vagt og synsete. Det er vanskelig å svare interessant og konkret, synes jeg. Det ville blitt noe sånt som, jo, det finnes mange menn der ute som er ute etter noe seriøst. Og du vil garantert finne dem, om ikke de finner deg først. La det bare gå litt lenger enn tre måneder. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer