Blindt begjær

Hei Preben. Takk for tankevekkende innspill på bloggen din her på Sukker. Selv har jeg hatt problemer med å finne det jeg er ute etter i online dating verden. Jeg er en 56 år gammel mann med en god jobb og godt utseende, som leter etter en litt yngre kvinne i midten eller slutten av trettiårene som kunne tenke seg å slå seg til ro og få barn (med meg). De fleste dating sider jeg har prøvd kobler meg med 50 årige kvinner, og de fleste 35+ årige kvinnene synes jeg er for gammel. Jeg er fra Italia men har bodd og jobbet mange år i Norge. Motviljen mot en litt eldre mann er en kulturforskjell som har overrasket meg. Jeg vet at det må finnes dating arenaer som vil passe meg, men hvor er de? Vennlig hilsen Rafael.

Takk for e-post Rafael. Ja, her kommer du både med hjertesukk og håndgranater. Alder er alltid et veldig vanskelig tema, fordi vi ofte har sterke meninger, som er psykologisk koblet til vårt selvbilde, håp og drømmer. Sårhet kommer ofte til uttrykk i form av negative slengbemerkninger, som for eksempel fra en singel kompis av meg: «Single alenemødre over tretti som vil ha en ung og kjekk 28 årig fyr. De drømmer». Selvsagt kan det være vanskelig å holde på de gode, varme følelsene overfor de andre kjønn, hvis man føler seg devaluert. For de skal gjerne være fornuftige og realistiske sine ambisjoner. Jeg skal få lov til å ønske meg det jeg vil.

Det er et kjent at menn foretrekker yngre partnere enn kvinner gjør. Det finnes flere studier som bekrefter dette. Men for kvinner stopper det også opp ved en viss alder. Dette ser ut til å være helt i begynnelsen av førtiårene. Årene etter synker menns attraktivitet betraktelig i kvinners øyne, selv om damene selv blir eldre, godt over førti. Riktig nok er dette svar som har fremkommet i spørreundersøkelser. Virkeligheten er mer komplisert. Hva vi gjør i en gitt situasjon er påvirket av mange faktorer.

Både menn og kvinner langt over femtiårene finner kjærligheten til hverandre hver dag, og «seksuell tiltrekning» er heller ikke den eneste faktoren som avgjør. Uten å lage en stor greie ut av spørreundersøkelser, la oss likevel si at i prinsippet så er mennesker, verken kvinner eller menn, særlig «rasjonelle» og «fornuftige» når det kommer til alder og tiltrekning.

Altså er både kvinner og menn i stand til å verdsette ungdommelighet i en partner, og å aldersdiskriminere. Jo mer sosialt og økonomisk fristilte vi er, jo mer vil slike preferanser få lov til å avgjøre reelle valg. I ditt tilfelle vil du også ha barn, og her finnes det noen biologiske føringer. Jeg forstår at du foretrekker en yngre, vital og fruktbar kvinne. Vi har lov til å ønske oss det vi vil på kjønnsmarkedet. Og jammen legger vi ikke bånd på oss heller.

Hvis du blir overrasket at du blir ansett som gammel, prøv å se det fra en kvinnens synspunkt. Hun er i midten av trettiårene, har sannsynligvis etablert en slags karriere, eller står trygt i arbeidslivet, og er klar for å finne en partner hun kan dele livet sitt med. Kanskje til og med starte familie, om hun ikke har barn allerede. Hun lager en profil og forventer å møte noen, kanskje mellom 33 og 45 år. Selv føler hun at hun går høyt opp i aldersforskjell allerede.

Så hva skjer? Jo, hun opplever at hun får mange meldinger fra menn godt over femti som sier at de er unge for alderen, kanskje også at de vil ha barn, og de har alt som skal til for å skape et komfortabelt liv. Eneste de mangler er henne. Men skulle dere få et barn sammen, vil du være oppi syttiårene når barnet begynner på videregående skole. Det er ingenting galt i det, men det er forståelig at hun betenker seg?

Vi er blinde i vårt begjær, og vet så alt for godt hva vi vil ha. Og det skal man få lov til å jage etter. Men forstå at en kvinne i trettiårene har en del valg på kjønnsmarkedet. Og det hun mest sannsynlig er ute etter, er en partner som står i samme generasjon, hvert fall. Det finnes unntak, men det nok nettopp det. Unntak.

Du spør meg også om råd, og det vil jeg jo også gjerne gi. Som jeg sa tidligere, så er det noe annet å ta avgjørelser i en spesifikk situasjon, enn på prinsipielt grunnlag. Som for eksempel i spørreundersøkelser, eller ved utfylling av dating profiler. Er du så ung som du føler deg, foreslår jeg at du heller leter etter disse 35+ årige kvinnene på steder hvor de kan få direkte erfaring med deg, ansikt til ansikt. Kafeer, arrangementer, og så videre. Da får du bedre mulighet til å overskygge 56 tallet med hva det skulle være av sjarm, interessant samtale, varme, trygghet, humor, vitalitet, og så videre. Online dating kan være tøft nok for menn som det er, med tanke på all pågangen kvinner opplever.

Så vil jeg også be deg revurdere aldersbegrensningen du har satt. Kanskje det blir vanskeligere å få barn da, men jeg er sikker på at de finnes mange flotte kvinner der ute som kunne trengt og verdsatt en stabil og tilstedeværende farsfigur for barna de har. Du vil kunne bli viktig for dem. Det er ikke min plass å mene noe om dette, selvsagt. Det var bare en tanke. Lykke til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

5 april 16 20:58

Skjønner ikke at dette skal være så vanskelig å forstå. Hvem vil ha en mann som er 20 år eldre hvis man kan få en som er jevnaldrende? Det handler om hvor man er i livet og hvilken fremtid man ønsker seg og ikke om hvor kjekk og hyggelig han er. Det skal en veldig fet lommebok til for at det skal være mer attraktivt å leve med en som kunne være faren din. Så enkelt er det for de fleste av oss.

Sukkerbruker

5 april 16 23:34

Velkommen til et land med likestilling, også på datingfronten!
Ville du selv vurdert en dame på 56 da du var i midten av 30-årene? Her er det like sannsynlig at damene vil ha en mann som er 20 år yngre enn en som er 20 år eldre. Din beste sjanse til å finne en dame som ser forbi aldersforskjellen, er som Preben allerede har sagt: Kom deg ut og sjarmer dem i senk i det virkelige livet.

Sukkerbruker

14 april 16 01:38

Jeg har vært enke i 13 år, jeg har det egentlig veldig bra, men savner en mannlig sjelefrende i mitt liv. Statistikken forteller meg at en manns levealder er noe kortere enn en kvinnes, derfor tenker jeg at jeg gjerne vil ha en jevnaldrende mann, optimalt sett en mann som er 2,5 år yngre enn meg, så kan vi dø i kor når den dagen kommer, hehe.

Hvorfor skulle jeg lete etter en mann jeg ville måtte følge til graven etter forholdsvis kort tid?

Hallo, reflekterte, intelligente og empatiske jevnaldring med humor og humør, hvorfor ikke kontakte meg?