Hva musikksmaken sier om deg

Ute på date, har samtalen noen gang kretset rundt hva slags musikk dere liker? Helt sikkert. Selv misliker jeg det spørsmålet, fordi jeg med årene ikke lenger føler at jeg har en spesifikk smak. Det varierer veldig, og ofte synes jeg spørsmålet er vanskelig å svare på. Men enkelte velger selv å oppgi hva slags musikk de liker. Både i samtaler og i interessefeltet på diverse online profiler. Som om det kommuniserer noe viktig om oss. Skal vi tro professor Adrian North ved Heriot-Watt University, Edinburgh, så er musikksmaken vår langt fra triviell for den som leter etter en kjæreste. Han har gjennomført den største undersøkelsen av personlighet og musikksmak noen sinne.

Professor North er ekspert i noe som kalles «musikk psykologi», og har tidligere forsket på noe så spennende som ungdomskriminalitet og musikksmak. Det er derimot den nyere forskningen, som tar for seg ulike personlighetstrekk som er mest anvendelig for de som er på date, og samtidig leter etter relevante samtale emner som røper noe om den andre parten. Det virker nesten som at vi har en slags intuitiv forståelse musikksmakens betydning.

Det er ikke første gang at forskning avdekker at musikk spiller en rolle når det kommer til tiltrekning. Vi dømmer andre ut ifra musikksmak, faktisk i større grad enn ut ifra litteratur preferanser, klesstil, matvaner, eller film favoritter.

Gjennom en tre års periode undersøkte professor North musikksmaken og personligheten til mer enn 36.000 mennesker fra 60 ulike land. Hva var resultatet?

Hold dere fast, her er noen utdrag:

  • Blues, Soul og Jazz fans er selvsikre, kreative, sosiale, hensynsfulle og avslappede.
  • Country musikk fans er hardtarbeidende og og selvsikre.
  • Klassisk musikk fans er også selvsikre, kreative og avslappede. Men de er også mer introverte.
  • Rap/Hip Hop fans er både selvsikre og sosiale, men de er ikke veldig miljøvennlige.
  • Opera fans er selvsikre, kreative og hensynsfulle.
  • Indie musikk fans er lite selvsikre, kreative, late og ikke særlig hensynsfulle.
  • Rock og heavy metal fans er lite selvsikre, kreative, late, ikke særlig sosiale, men likevel hensynsfulle og avslappede.
  • «Liste pop»-fans er selvsikre, hardtarbeidende, sosiale og hensynsfulle, men ikke kreative eller avslappede.

Professor North sier at selv om mennesker langt på vei er villige til å definere både seg selv og andre ut ifra musikksmak, vet vi ikke hvordan denne musikksmaken kobles til menneskers identitet. Dette er likevel første gang man har klart å påvise at koblingen er signifikant (eksisterer).

Professor North mener også at koblingen kan forklare hvorfor jeg synes det er vanskelig å svare på spørsmål om hva slags musikk jeg liker, nettopp fordi det røper noe om meg. Hvordan jeg ser på livet, kanskje. Og fordi jeg aner at jeg vil bli vurdert som person ut ifra svaret jeg gir. Å bare gi et umiddelbart og spontant svar på noe som resulterer i en personlig oppsummering er ikke lett.

Nå var det ikke meningen å gjøre det enda vanskeligere for dem som synes at det er vanskelig nok å finne lette samtale emner på første date. Kanskje kan det likevel være greit å reflektere litt rundt hva musikk man faktisk liker. Det verste svaret man kan gi, er vel at man kan høre på hva som helst. For dem som trenger et musikk tips, sjekk ut Prince om du ikke allerede har gjort det, etter hans tragiske dødsfall forrige uke. Han var både genial og kommersiell, og slik sett helt uangripelig sånn jeg ser det. Ha en fin uke.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

29 juni 16 09:20

Det er jo mange som liker mer en en type musikk ? Hvordan personer er de ?