De som passer oss

Når man går singel, og har et par mislykkede forhold bak seg, gjør noe spørsmål seg gjeldende. Hvorfor ble jeg sammen med disse personene? Hvorfor fungerte det ikke? Hvordan kan jeg unngå å gjøre samme feilen igjen, og finne noen som passer meg bedre? Spør man i vitenskapen, er det generelle svaret at man skal finne noen som er lik seg selv. «Matching» er ikke gjensidig utfyllende, men overlappende egenskaper, og øker sannsynligheten for stabile og lykkelige samliv. Men tror vi egentlig på dette? Og er det en person som er lik oss vi ser etter når vi leter etter en partner? Eller går vi bare for de som er attraktive, for alle mennesker?

Nederlandske forskere ville finne ut hva vi tenker om dette, og stilte en mengde spørsmål til medlemmer på to ulike dating sider. Mer spesifikt spurte de om hva de tenkte om deres egen personlighet, deres fremtidige partners ideelle personlighet, og deres forrige partners personlighet. Til slutt ble de også spurt hva de tenkte om betydningen av lik/ulik personlighet for vellykkede forhold, versus betydningen av andre egenskaper, som et universalt attraktivt utseende, bra økonomi, og så videre.

Det fleste mente at lik personlighet var viktig for at et fremtidig forhold skulle fungere. Men det var likevel ikke det viktigste. Menn hadde en tendens til å verdsette utseende på bekostning, mens kvinner likte humor, i følge dem selv. Det som kanskje var mest interessant var de ikke så noen likheter mellom seg selv og ex kjærestene sine.

Det finnes en teori: Den såkalte «attraction-similarity»- teorien. Den forfekter at vi mennesker ser, projiserer og konstruerer likheter mellom oss selv og personer vi i utgangspunktet er tiltrukket av. At denne opplevde likheten forsvinner når vi ikke lenger er tiltrukket, av en person (ex kjærester) støtter også denne teorien.

Oppsummert kan man si at, jo, mennesker tror at likhet er viktig når vi skal finne en partner som passer for oss. Men den det er ikke like viktig som andre, mer universelt attraktive egenskaper. For å gjør det enda mer vanskelig å velge fornuftig, altså på bakgrunn av likhet, og ikke bare generell attraktivitet, har vi sannsynligvis en sterk tendens til å lure oss selv til å tro at vi er like dem som besitter universelt attraktive egenskaper.

Følgelig har vi en tendens til å jage de samme, attraktive personene alle sammen, samtidig som at vi tror at vi er noen lunde fornuftige, og egentlig leter etter en person som «passer oss». Dette må sies å være en fjær i hatten for «matching» systemer som som Sukker også benytter seg av. En slik anonym matching hjelper oss til å ikke bli trollbundet av universelt attraktive egenskaper den andre personen besitter, og kan i stedet nøkternt filtrere bort de vi relasjonsmesig ikke passer så godt med, til tross for pen hud og perfekt symmetri. Kanskje har dating algoritmene bedre dømmekraft enn vi mennesker har?

Er man virkelig ute etter et langvarig og velfungerende forhold, så er det fremdeles slik at like barn leker best. Man må selvsagt bli tiltrukket av en person i utgangspunktet, om det skal være noen vits å være i forhold. Men forstå at denne tiltrekningen kan ha lite eller ingenting å gjøre med i hvilken grad du faktisk vil fungere og passe med personen. Tvert imot kan tiltrekningen tåkelegge vurderingsevnen din. Skap litt distanse, gjør en litt grundigere vurdering av hvorvidt du faktisk har noe til felles med personen du jager etter. Kanskje er det nummer to eller tre eller nummer 200 på lista di som du har mest til felles med? 

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

16 juni 16 14:25

Det gjelder å bruke tid, tørre å gi seg tid. Prate med flere, for så å plukke den man liker best, kanskje frekt synes noen. Men det er jo bare vi selv som kan gjøre valget, derfor trenger vi flere å velge mellom. Å den som kan gi oss den muligheten, er kun oss selv! : )

Sukkerbruker

15 juli 16 09:16

Synes dette med nettdating er vanskelig. For jeg er ikke veldig opptatt av utseende, men av personlighet og sjarm. Da blir et medium som bruker bilder som sitt fremste middel vanskelig. Jeg har forsøkt å sende meldinger til dem jeg ved første øyekast synes virker interessant, for å prøve se bak fasaden. Men så langt uten å få så mye som et eneste svar. Selvfølgelig skjønner jeg jo at vedkommende da ikke er interessert. Men, hvordan finne en match? Noen gode råd?

Sukkerbruker

21 aug. 16 20:13

Har opp i gjennom årene vært på flere dater med forskjellige menn.

Møtene har vært positive for begge parter, men dessverre ikke blitt til noe mer.

Akkurat nå så setter jeg mer pris på å ha gode venner.

Jeg har stor tro på at det er viktig å være seg selv og ikke fremstå som noe annet enn det man er.