Energier og sånt

Hei Preben. Veldig merkelig at man avfeier at energier er tilstede. Hvordan kan man ha nettkjemi Preben, når det kun er ord? Og samme ord med annen person betyr null og nix? Hvis energi og kjemi og disse tingene ikkje var utløsende fakta på hvem vi faller for og ikkje -om man ser bort fra bilder, så hva er da x faktoren som gjør at det er nett den og den man liker og ikkje den og den? På papiret opplever eg at mange menn er flotte kandidater, men etter å ha chattet med dem litt føler eg at nei her er det noe feil. Hva er det da? Energi, intuisjon magefølelse eller whatever du kaller det. Vi faller for folk emosjonelt fysiologisk og psykologisk.....men når man møtes via en skjerm må man bli kjent på andre måter og man får ikkje lest kroppsspråk mm......allikevel er det mulig å føle energien til folk annet enn kun basert på hva de faktisk sier - så eg er helt uenig med deg Preben i nett det, ellers en flott artikkel og gode svar :) Mvh Fendi.

Hei Fendi. Interessant at du tok tak i nettopp dette med «energi» og begrepene vi bruker. Jeg ville gjøre et innlegg ut av det. Ulik begrepsbruk, hvordan vi velger å ordlegge oss på ulike måter når samtidig prøver å beskrive de samme tingene, har jeg ikke gått inn i tidligere. Men er er på sin plass. Selv synes jeg at dette er både spennende og interessant, for ordene er ikke alltid tilfeldige. Begrepene kommuniserer både det vi prøver å formidle og mer til. Begreper er tvetydige, og de bærer på konnotasjoner som binder dem til en spesiell tid og et spesielt sted. Vi tenker med begrepene i oss, og på mange måter kan du si at de utgjør hvem vi er, for oss selv og for andre.

Det finnes begreper, og så finnes verden der ute. Den objektive verden, så og si. Det vi prøver å beskrive og formidle med begrepene. Det første som skjer når man tar en vitenskapelig utdannelse, er at man forstår at forholdet mellom begrepene og verden, ikke er uproblematisk. At bare fordi den andre personen nikker, så betyr ikke det at den andre personen er enig. For ham eller hun, så kan begrepene bety noe annet. Og på akkurat samme måte, bare fordi den andre personen rister på hodet, så trenger ikke det bety at den andre er uenig. Begrepene tolkes annerledes. Når begge egentlig er enige, men dårlig begrepsavklaring skaper uenighet, kalles det «skinnuenighet». I det fleste tilfeller fører det til en ytterligere presisering.

I vitenskapene, hvor man prøver å fange og formidle virkeligheten, er det naturligvis svært viktig med begrepsavklaring. Språkbruken må være like presis som måleinstrumentene. Jo mer slark i begrepene, jo mer meningsløs blir teksten eller talen. Et rom kan være fullt av mennesker som både rister og nikker på hodet, og alle kan være enige eller uenige, uten å egentlig vite hva som sies.

Så til dette med energi og kjemi. For meg, når jeg hører folk bruke ordet «energi» for å beskrive annet enn fysikk, så tenker jeg på spiritisme, alternativ medisin, healing, chakra, et cetera. Det er et begrep som blir brukt i mangel på både evne eller vilje til å forstå eller beskrive fenomenet man mener å kunne observere og føle presist nok. Du mener noe veldig konkret når du snakker om denne «energien», men for meg så er begrepet så upresist at det er umulig for meg å skjønne hva du mener. Selv mennesker man tror seg enig med, trenger ikke være det. Kanskje de opplever det samme. Eller noe helt annet?

Når du snakker om kjemi, er dette derimot annerledes for meg. Hjernen fungerer ved hjelp av nevrotransmittere og andre kjemikalier, som skaper følelser i oss, blant annet. Når man får «kjemi» på nett, er dette det samme som når man får kjemi i samme rom. Og hva er det som får kjemien i hjernen til å bevege seg på «den gode måten»? Vel, det er hva den andre personen foran deg er og gjør, eller hva du tror den andre personen er og gjør, inntil du erfarer annerledes, og eventuelt blir skuffet. Det kan være så enkelt som håp og forventinger du projiserer over på en person som du egentlig ikke kjenner enda. I såfall er det du selv som får hjernen til å boble. Eller det kan være en presis reaksjon på en person du har reell erfaring med. Da er den den andre som får kjemien til å boble.

Når man dater så er det en blanding mellom våre egne projiseringer og genuine erfaringer som gir oss de gode elle dårlige følelsene. Eller «kjemi». Når kjemien er god er det grønt lys. Den andre personen lever opp til eller overgår forventningene våre. «Dårlig kjemi» blir en pyntet måte å si at den andre ikke kvalifiserer, på bakgrunn av ofte små signaler vi plukker opp, eller projiserer på daten vår.

Selv bruker jeg ikke begrepet «energi», med mindre man snakker om reell fysisk energi. Det vil alltid finnes bedre begreper, om det man forsøker å beskrive i det hele tatt finnes da. Koblingen til alternativ bevegelsen gjør det enda mindre attraktivt for meg, sannsynligvis på grunn av min akademiske bakgrunn. Når begrepet dukker opp, blir jeg automatisk skeptisk til resten. I mine psykologi studier tok man for seg parapsykologien, hvor man lenge forsøkte å påvise parapsykologiske fenomener alternativbevegelsen fremdeles forfekter. Psykologene som drev med denne alternative grenen av psykologien, var ofte sympatiske. De brukte sine karrierer på det. De ville ganske enkelt forsøke å påvise eksistensen av parapsykologiske fenomener ved hjelp av vanlige vitenskapelige metoder. Men etter flere tiår med mislykkede forsøk, la man til slutt ned institutt for parapsykologi ved Berkeley University i California.

Nå skal ikke jeg si hva som finnes eller ikke finnes under solen. Mye vet vi ikke enda selvsagt. Personlig møter jeg også på utfordringer når jeg skal ordlegge meg her på bloggen. Det skal være forståelig, hverdagslig, men likevel presist slik at det ikke bare blir pludring. Begrepene skal også være nøytrale, slik at man ikke er kjønnsdiskriminerende eller støtende. Dessuten, Fendi, mange av disse er vanskelige å beskrive i utgangspunktet, osm du slev er klar over. Derfor er det lett å ty til slike sekkebegreper som kan bety masse rart.

Kanskje er det støtende nok at jeg er negativ til «energier», men jeg synes det er vanskelig nok uten å introdusere slike begreper. Du spør hva det da er, når du føler deg tiltrukket eller frastøtt noen bare via internett, uten å ha møtt personen. Du sier at kan føle «energien» til personen utover hva den andre skriver. Altså, at du føler den andre, uten at dere begge er i samme rom. Men ord kan fremkalle sterke følelser i oss. En samtale enda mer. Vi mennesker er så sosiale at vi gjerne fyller i blindflekkene selv, i de tilfellene vi mangler informasjon. Det skjer helt automatisk, både som positive og negative fordommer. Så erstattes de gradvis av reell erfaring. Når du chatter med en person som potensielt kan leve opp til dine forventinger om en kjæreste, klart det er spennende. Klart det kan sitre i kroppen. I min verden er dette kjemi. Ikke «energi». Jeg er selvsagt ikke sikker på hva du mener med «energi», da, men ikke la det stoppe deg i jakten på kjærligheten. Stå på, energier eller ei :)

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

12 mai 16 22:41

Fantastisk flott tilbakemelding:)

Nå støtter faktisk forskning også at tanker kan endre hjernen din sin struktur samme med føler og man kan død av et knust hjerte -ting man ikkje ante før. Så eg tror at etterhvert vil energier bli mer allemanns eie begrep. Nett som DNA er i dag,men man ikkje ante hva var før i tiden eller hvertfall ikkje kunne se eller bevise det :)

Ord kan fremkalle følelser, helt klart,men hvordan kan samme ord fremkalle ulike følelser fra en person til en annen?

Og fex her inne er det ofte jakten på mannen uten bilde.....som eg noen ganger kjenner wææææ feil fyr og andre ganger er ikkje så viktigk om han har bildet før senere. Hvordan henger det da sammen?

For meg er ALT energi-ulike varianter av det.
Eg flagrer ikkje rundt med batikkfargete klær og bærer krystaller i lærsnor og bruker røkelse og spår i kaffegrut -selvom det er folk som er flink til det også :) Eg bare tror at al materie i Universet er ulike grader av energier -inni og utenpå oss. Noen av disse energien har ulike navn...som du selv beskriver det og ulike ting fungerer i ulike settinger.

Vi kunnde diskutert dette lenge kjenner eg for eg liker at du har satt deg godt inn i stoffet du skriver om...men eg kunne fortalt deg at det fins mer enn du aner :) Veldig spennende er det uansett og igjen Tusen takk for en flott artikkel :)