Hva ringen skal koste

For cirka 3 år siden fikk jeg en idé til en bok som omhandlet forlovelsesringer. Jeg satt på en kafé med venner og noen skulle gifte seg. Litt sånn mikset gruppe, med både borgerlige og folkelige typer. Etter ha diskutert forlovelsesringer litt frem og tilbake, stilte jeg spørsmålet: Hvor mye skal ringen koste? Det ble liv i damene rundt bordet. Jeg kom nylig over en artikkel som har studert hvordan menn forholder seg til pris, damer og forlovelsesringer, og ble minnet på denne søndags ettermiddagen.

Selv lurte jeg ikke mest på hva prisen, eller snarere hva kostnaden skulle være, men det underliggende premisset. Hva er det den variable kostnaden egentlig uttrykker. Er det mengden følelser? Er det en investering? Jeg har pratet med menn som tenker at det å bruker penger på dama er det samme som å investere i forholdet. Denne logikken forstår jeg ikke, men mange gjør nok det.

Men tilbake til kaffeen den søndags ettermiddagen hvor vi satt og snakket om forlovelsesringer, og damene som tok ordet. Fra borgerlig hold, vil jeg spøkefullt si, ble det raskt konstatert at ringen skal koste mannen 3 månedslønner, eller en kvart årslønn. Er det ikke slik at middelklassen både liker å følge regler og å være strenge med seg selv, tenkte jeg. Fra mer folkelig hold, men like velutdannet, ble jeg fortalt at det hørtes mye ut. At en månedslønn burde være nok.

At det skal være en prosentandel av månedslønnen er vel et signal om at det ikke er verdien av ringen, men kanskje kostnaden (for mannen) som er det viktigste. Og det høres i bunn og grunn både fornuftig og rettferdig ut. Ringen skal koste mye, og være et slags økonomisk ubehag eller offer. En prosentandel av lønnen sørger for at gutta med mye spenn ikke slipper lett unna.

Det er ikke penger som forsvinner. Det syltes ned i diamanter. OK, dette er trivielt. Det finnes gode forklaringer på hvorfor tradisjonen har oppstått, og historiske beskrivelser av praksisen. Men det er ikke en uttalt enighet om verken hva kostnaden betyr, eller hvor stor prosentandel av månedslønnen ringen skal koste, selv om 3 månedslønner ser ut til å ha blitt en norm.

At kvinner er uenige i hvor mye ringen skal koste, innebærer nødvendigvis at det også finnes uenighet blant menn. Dette gjør det jo både morsomt og spennende når kvinner og menn møtes, og mannen på et eller annet tidspunkt hopper i det, med lommeboka i hånden. Mange kliner sikkert også gladelig til, men jeg er nokså sikker på at det finnes flere norske kvinner som mener det ringen skal koste tre månedslønner, enn norske menn. Og hva menn faktisk bruker på forlovelsesringer er uvisst. Det foregår garantert en forhandling inni hodet. Kan man bli ferska hvis hun går og sjekker verdien? Mest sannsynlig. Så det innebærer risiko å være gjerrig.

For min søsters ektemann var det viktig å gjøre et godt kjøp når han skulle gå til anskaffelse av forlovelsesring. Kanskje er det noe jærsk over denne tilnærmingen (både vår og hans familie er jærbuer). Mer diamant for penga er ikke gjerrighet, men fornuftig. Og en romantisk tur til Amsterdam sammen for å kjøpe diamantring høres hyggelig ut.

Så har jeg også fått høre fra en bitter bekjent hvordan hun ble lurt av en eks som både hadde en del penger og var veldig gjerrig. Hennes diamant var stor. Jeg husker ikke karaten, men vi snakker nesten halve størrelsen av en sukkerert, eller noe sånt. Da hun skulle bytte ringen inn i penger, etter at skilsmissen var et faktum, fikk hun seg et lite sjokk. Hun hadde aldri sjekket ringen før. Venninner hadde bare gitt henne noen estimater basert på størrelsen. Og det skal ha vært mye. Så hun slo seg til ro med det.

Hos diamantforhandleren ble hun derimot informert om at denne ringen ikke kan ha vært kjøpt i Norge, for «vi importerer ikke diamanter av en slik kvalitet». Det er derfor rapperen Jay Z ikke bare skryter av hvor mye penger han har, men også et det er «no clouds in my stones». Diamanten var tåkete, eller uklar, og følgelig ikke verdt en tiendedel av det hun trodde. Hvor drar man for å kjøpe slike diamanter, lurte jeg på.

Men så til det store spørsmålet: Hvor mye bruker menn på forlovlesesringene de kjøper? En amerikansk studie gjennomført av Lee Cronk & Bria Dunham i 2007 tok sikte på å finne svar. Studien slår fast at 3 månedslønner er en norm også over Atlanteren. Men også at menn som går alene for å kjøpe en forlovelsesring de skal overraske sin elskede med, ikke er i nærheten av å bruke så mye penger. Mennene brukte likevel ikke mer en 8.44% av årslønnen sin på forlovelsesringen. Siden vi kan anta at man er mer konservativ i USA enn i Norge, er det også rimelig å anta at norske menn ikke bruker mer penger, og heller kanskje mindre enn amerikanske menn.

Forskerne ville også finne ut hvilke faktorer som gjorde seg gjeldene når menn vurderte hvor mye de ville bruke på forlovelsesringen. Her var to ting avgjørende. Damer som tjente mer penger selv, fikk dyrere forlovelsesringer. Det samme gjorde yngre kvinner. I tillegg hadde selvsagt menn som tjente mer penger også en tendens til å bruke mer. Forskerne konkluderer med at tradisjonen vi har med å gi forlovelsesringer fungerer på lignende måte som andre «medgift»-ritualer. Hvor verdien bestemmes av «kvaliteten» både på den kvinnelige og mannlige maken.

For å avslutte det hele, tilføyer jeg også at man har målt diamantstørrelse opp mot lykkefølelse hos kvinner. I en gruppe av gifte kvinner, er det kvinnen med størst diamant som er mest lykkelig. Lykkefølelsen kommer fra den relative størrelsen målt opp mot hennes venninners diamanter. Ikke absolutt størrelse. En gruppe rikere kvinner er derfor ikke lykkeligere enn andre grupper av kvinner. Som vanlig er det viktigst å ha noe som e dyrere og finere enn de som er rundt deg. Som gifteklar mann bør man derfor være klar over hvor store diamanter ens elskedes venninner går med. Hvis du er gjerrig så får du en ulykkelig partner. Diamanter for kvinner er nemlig ikke å spøke med.

 

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

27 juni 16 17:42

Hehe, der sliter de fleste datingsider med å få menn til å bli mer aktive og frempå. Hjelper sikkert at sukker sin "datingguru" forespeiler den "trege mannemassen" at de må ut med ca kr 90.000,- for en ring...

Sukkerbruker

28 juni 16 00:26

3 månedslønner er "normen"!? Det skulle jeg likt å se dokumentasjon for. #giftermegaaaaaaaldriigjen:-)

Sukkerbruker

28 juni 16 15:21

Det er kanskje verdt å merke seg at både bruk av diamantringer ved forlovelse og hvor mye den skal koste er en oppfinnelse av diamantdistributørene. Kampanjene deres var så vellykkede at folk flest nå tror det er en regel eller en del av kulturen. De har også klart å få jenter til å forvente diamanter til forlovelsen. De har med andre ord vert veldig flinke! Diamanter har også en tendens til å være verdt mye mindre hvis du prøver å selge dem igjen (Med mindre de er veldig store) Kanskje fordi prisene er holdt kunstig høye...

https://youtu.be/N5kWu1ifBGU

Sukkerbruker

30 juni 16 11:04

En ring bør være et symbol på kjærlighet, og ikke verdien på en kjæreste, målt i kroner.
Å bruke flere månedslønner på en ring er i mine øyne galskap.
Om man har så mye penger at man kan kjøpe en ring verdt flere titalls tusener, hadde det ikke da vært bedre å bruke de pengene på en reise, eller investert dem i en felles bolig?

Sukkerbruker

14 juli 16 19:39

3X månedslønn før eller etter skattetrekk? Kjekt å vite...

Sukkerbruker

17 juli 16 21:47

Her vil en vil få mange meninger, personlig, (og jeg er dame), mener at verdien på ringen ikke ska ha avgjørende betydninig. Det er vel damer som mener det motsatte også.

En slik ring er jo symbolet på det man skal gå inn i sammen, nemlig kjærligheten. Og da skal ikke type material, størrelse og pris ha noe å si. Og det er vel ikke gitt at alle damer vil ha en diamantring. jeg ville ha foretrukket en plain ring uten for mye stæsj

Sukkerbruker

28 aug. 16 12:52

Jeg er søker dame