Fin uten sminke?

Hei Preben. Jeg har alltid hatt sminke på meg på bilder, men ENDELIG turte jeg å bruke et bilde uten sminke som profilbilde her inne ? Er det slik at mannfolk flest foretrekker et sminket ansikt, eller foretrekker de et naturlig et ? Jeg kommer jo ikke til å våkne opp med sminke lissom …. Hilsen Inger Elise

Hei Inger Elise. Et enkelt og greit spørsmål jeg skal prøve å svare på. Jeg har møtt, og vært sammen med kvinner som deg, som føler seg naken uten sminke, og som ikke forlater huset uten. Også når vi våknet opp, var gjerne sminke det første som kom på. Helst skulle heller ikke jeg eksponeres for mye for det naturlige ansiktet hennes. Først vil jeg bare si, jeg jeg tror at kilden til mange kvinners usikkerhet når det kommer til å gå uten sminke, ikke kommer fra menns ønsker. Jeg tror det kommer fra kommersielle krefter.

Allerede i ung alder utsettes jenter for bilder og tekst som skal skape behov for skjønnhetsprodukter. Det handler ikke om at kvinner må leve opp til skjønnhetsidealer menn trer ned over dem, tror jeg. Derimot tror jeg at markedet utnytter kvinners noe lavere selvsikkerhet (som gruppe). Retorikken i reklamen forsøker - og lykkes i - å skape et behov ved å lage problemer som egentlig ikke finnes. Budskapet er: «Du har et problem (med utseendet ditt), ikke sant? Her er løsningen». Og jo mer komplekser man får av markedsføringen jo mer kjøper kvinner.

Så til spørsmålet om hva menn foretrekker. Selv kan jeg si at jo, jeg foretrekker et pent ansikt. Alle gjør vel det. Et annet spørsmål er i hvilken grad skjønnhetsindustrien leverer løsninger til problemene de skaper. Jeg tror at til en viss grad så finnes det en slags hemmelig kvinneverden hvor de har sine sminketriks som gjør dem vakrere i menns øyne. Dette legger nok lista høyere generelt og skaper kanskje et slags press. Men samtidig tror jeg også at mye av sminken og skjønnhetsproduktene generelt har liten eller ingen effekt på menns vurderinger.

Menn ser sminken, og de fleste klarer å se gjennom mye av den tror jeg. Ja, man kan dekke over urenheter og skader i huden. Men man kan ikke gjøre ansiktet mer symmetrisk, eller endre formen på det. Selv ikke med «contour», eller hva det nå heter. La meg trekke en parallell til kvinner og shopping generelt. Man har lagt til rette for en konsum kultur, hvor utseende og skjønnhet først og fremst er noe man kjøper seg til. Feit rompe? Ja, da må man gå og kjøpe den riktige kjølen eller dongeribuksa. Jeg tror at den mentale dressuren har gått så langt at hvis et ubehag oppstår, så har det blitt mer nærliggende å tenke «hva skal man kjøpe for å løse problemet», snarere enn «hva skal man gjøre». Og så har det også med latskap å gjøre. Det er letter å trøste seg selv med litt shopping enn timer på tredemølla.

Menn ser rompa på en mils avstand, selv om hun har kjøpt den rette dongeri buksa, eller om hun sånn «tilfeldig» har knytta en topp rundt livet, som henger som dekke foran rumpa. Nå skriver jeg ikke dette for å ta motet fra kvinner som har litt komplekser for utseende. Tvert imot prøver jeg å si at man skal være mindre redd for å tro at man har lurt en fyr til å tro at man er penere enn man egentlig er. Han liker deg sannsynligvis for den du er. Så slapp av. Det er faktisk ikke slik, for meg hvert fall, at en kvinne vil klare å gjøre en avgjørende forskjell ved hjelp av sminke og klær. Ja, jeg setter pris på en kvinne som tar vare på seg selv. Som har smak. Som kan kle seg for ulike anledninger, og virkelig kliner til og gjør seg vidunderlig og elegant med alle triksene hun kan i ny og ne. Jeg ser likevel hele tiden jenta under alt dette.

De kan også være fantastisk å se hvordan en kvinne kan transformere seg selv, fra det ordinære og naturlige, til en påfugl. Det er fascinerende for mange menn tror jeg. Selv har jeg lenge prøvd å få se på mens hun sminker seg. Men det gis sjelden tillatelse. Det forblir på mange måter, deres hemmelige verden. Og det er vel greit.

Da kommer det vel som ingen hemmelighet at jeg synes at det er flott, både for menns del og din egen, at du tør å vise seg uten sminke. Det gjør at du fremstår som selvsikker. Samtidig er det fint at du viser deg sminket. Begge deler tror jeg et det absolutt beste, skal jeg være ærlig. Som mann liker jeg å se en kvinne som er selvsikker nok til å gi faen, og som mener hun ser fin ut, au naturelle. Samtidig er det fint å se at en kvinne mestrer dette som har med sminke, stil, høye heler, hele den pakken der. Kvinnelig mystikk, om du vil. For det er litt kjipt om hun er en av de der jentene som aldri gidder å sminke og dolle seg opp heller. Håper dette var svar nok for deg. Er sikker på at du ser fin ut uten sminke også.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

22 juli 16 17:28

Ja,ganske enig..Sminke kan jo selvsagt være fint ,men med måte.. Og ikke i bøtter og spann slik man enkelte ganger kan se noen damer gjør,når de har et ganske tykt lag på ansiktet...Bedre å framheve litt her og der..'Less Is More'...!!!.Og billigere blir det og...

Sukkerbruker

22 juli 16 22:12

Litt skader ikke, men ikke tonnevis...

Sukkerbruker

19 sep. 16 15:32

Jeg tror, og min erfaring sier at de fleste menn setter naturlig skjønnhet og utstråling høyere enn et påmalt lerret.Og så kan man jo heller pynte seg litt med noe make up til spessielle anledninger.Så sparer man huden,den får luft og bedre blodsirkulasjon.

Sukkerbruker

28 sep. 16 19:12

Jeg bruker sjelden mer sminke enn litt mascara, og kanskje litt rouge i kinnene på vinteren - og har i alle år fått høre at jeg er så naturlig pen. Har prøvd tyngre sminke iblant, men syns jeg da ser ut som et troll. Nå er jeg over 50 år, og har knapt en rynke i ansiktet - og jeg er sikker på at det kommer av moderat sminkebruk. Så jenter: dropp all unødvendig sminke, og la huden få puste.

Sukkerbruker

21 nov. 16 16:46

Det som er litt synd med ganske mange damer der ute, en ting er å sminke seg, men å bruke 10 år gamle bilder eller retusjerte bilder for å stå fram som mye vakrere enn de egentlig er, det skjønner jeg ikke. Vi gutta får jo sjokk når vi oppdager dette på første møte. Nei vær ærlige med utseende.