Konservativ jente

Hei Preben. Bra spalte du har, og takk for det. I skrivende stund har jeg det både fint og forferdelig. Jeg har nemlig møtt en jente jeg har blitt hodestups forelsket i. Men jeg har store problemer med å helt skjønne hva hun tenker eller føler. Foreldrene er fra Vietnam, og selv om hun har vokst opp i Norge, merker jeg at hun tenker veldig forskjellig fra de norske jentene jeg har hatt kontakt med. For det første så klarer jeg ikke vurdere i hvilken grad hun er interessert i meg. Vi har møtt hverandre flere ganger, jeg vil tippe nesten 20 ganger. Hun insisterer på å møtes ute som oftest, og de to gangene jeg har har hatt henne hjemme hos meg, har det vært helg, og bare innom et par timer, på vei et sted. Å se en film hjemme en kveld, er helt uaktuelt.

Greit, hun er konservativ, og foreldrene har sikkert gjort sitt for å vokte henne gjennom hele oppveksten. Men så er det noen ganger hvor det virker som at hun ikke bryr seg. Vi kan ha avtalt å gjøre noe, men så svarer hun ikke på meldinger når tiden er inne for å møtes. Jeg tenker automatisk at hun har andre karer for hånden (hun er svært vakker), men når vi omsider møtes igjen, så virker alt å være OK. Jeg forventet derimot at hun skulle bryte kontakten, all den tid hun oppfører seg som om at hun ikke bryr seg i det hele tatt. Og hvem er borte fra mobiltelefonen eller går tom for strøm i disse dager?

For å toppe det hele er hun 28 år gammel. Altså voksen nok til både det ene og det andre. Men det blir lite av det ene, og absolutt ikke noe av det andre, om du skjønner. Jeg har stoppet meg selv i å sende frustrerte meldinger flere ganger, og bare holdt hodet kaldt. Men jeg vet faktisk ikke hvor lenger jeg skal fortsette. Har du noen tips eller råd som gan gi meg litt forståelse og ro i denne berg-og-dalbane situasjonen.

Steinar.

Hei Steinar. Så fint at du bringer det multikulturelle Norge inn i Sukkerbloggen. Det var sannelig på tide. Det ser ut som litt kulturkollisjon her ja, men du har vært klok nok til å holde hodet kaldt. Enn så lenge. Jeg skal ikke si at jeg er sikker på hva denne unge kvinnen gjør eller hvorfor, men du har nok rett i at en svært konservativ oppvekst, i kombinasjon med strenge foreldre kan forklare mye. Jeg vil gå så langt at det kanskje kan forklare det hele. Jeg tror også at du blander kortene når du frykter at det er andre menn involvert, eller ikke er interessert nok fordi hun ikke er umiddelbart responsiv, eller ikke respekterer avtaler. Med norske menn og kvinner er nok det en mer sannsynlig forklaring.

Når vi tenker «konservative kulturer» sniker ofte religion seg inn i det konservative vi forestiller oss. Gjerne islam. Og når vi tenker på jenter som vokser opp i svært konservative kulturer, er det gjerne tilslørte jenter. Det «konservative» består gjerne av å måtte følge strenge religiøse regler.

Men så har du kommet borti en vietnamesisk jente. Og her blir det hele kanskje litt mindre stereotypisk. Vietnam, handler ikke det mest om hvite strender, god mat, og små tunneler i bakken?

Det er ikke bare religiøse påbud som begrunner konservativ kultur. De kan rett og slett være regler som skal beskytte familier og individer. Og hvis vi ikke argumenterer normativt, altså hvordan livet burde være for en vietnamesisk jente, så kan man sikkert også si at vietnamesiske foreldre har hatt gode grunner til å vokte strengt over datteren sin, ut ifra den verden de kjenner til. Selv om de har flyttet til Norge så kan den fremdeles ha vesentlige likhetstrekk med hjemlandet, all den tid minoritetsmiljøer har en tendens til å isolere seg.

Det finnes mange virkeligheter i Vietnam, selvsagt. Men livet der kan være svært brutalt, og fattigdommen de-humaniserende. Side om side med den økonomisk boomen vi ser i dag, lever folk uten sikkerhets nett. Mye av traffickingen i regionen kommer fra Vietnam. I slummen utenfor Phnom Pehn i Kambodsja finner man Vietnamesere. Barneprostitusjonen som forgikk der når jeg var der, var på vietnameseres bekostning. Bordeller i Laos er fulle a vietnamesiske jenter.

Det er ikke meningen å tegne opp et bekmørkt bilde her, men forstå bare at noe så enkelt som en uønsket graviditet i et samfunn uten sikkerhetnett, gratis helsetjenester, eller et ekteskap med feil mann, kan få katastrofale følger, ikke bare for den aktuelle jenta, men også for foreldrene. Det er ofte slik at barna er sikkerhetsnettet til foreldrene når de blir gamle og ute av stand til å ta vare på seg. Rettere sagt er barna sikkerhetsnettet.

Derfor er det ikke bare fordi foreldrene er «strenge» at datteren skal følge regler som reduserer risikoen for at hun skal komme på avveie i livet sitt. Hun skal også, og har sannsynligvis for lenge siden, internalisert forventinger om at hun har en plikt til å ta vare på dem, også økonomisk, når hun når en viss alder. Og ikke sjelden er den sikreste veien til litt økonomisk trygghet, både for henne og foreldrene, gjennom ektemannen og familien hun gifter seg inn i.

At hun blir borte og ikke svarer på meldinger, kan være fordi foreldrene hennes legger beslag på tiden hennes. Det ber henne om å gjøre noe, og selvfølgelig prioriterer hun dem. Hun kan sitte rundt middagsbordet og ikke svare deg når du ringer. Det kan hende at foreldrene ikke engang liker tanken på at hun skal finne seg en norsk kjæreste. OK, det kan være å trekke det litt langt, men vi vet ikke. Det at hun skal ha sex med deg for moro skyld, slik norske kjærestepar har sex fordi «nytelse er naturlig», kan for henne virke som snål hippiekultur overbrakt fra et syttitall hun eller hennes foreldre aldri vær en del av. Heller ikke kvinnefrigjøring eller velferdsstat eller barnetrygd har vært med på å forme hennes oppvekst.

Det er ofte slik at når foreldrene blir litt eldre, blir det lettere for døtrene å frigjøre seg litt fra grepet de har over dem. Men det kan også være brødre og fettere involvert som opprettholder et press. Og selv om de unge mennene kan sette pris på frigjort norsk kvinnelighet, er ikke dette noe de nødvendigvis ser for seg hos søstrene og kusinene sine.

Så hva er mitt konkrete råd til deg? Vel, om vi treffer spikeren på hodet her, så er du nødt til å justere litt på forventninger om hvor raskt dette skal gå. Ikke bare regn med at hun vil forsikre seg om hva slags person du er, men også om hva motivene dine er. Det kan også hende at hun sliter med å tilfredstille både hennes og foreldres ønsker om fremtiden, og det kan hende at søsken forsterker dette. Familien hennes sannsynligvis en stor del av hvem hun er, og hvis du ønsker å være en del av hennes liv, så er de en del av pakken. Jeg tror også at veien til «filmkveld hos deg» går gjennom dem, om du skjønner hva jeg mener.

Kanskje setter jeg ting veldig på spissen nå, men kanskje du også vil se ting fra et radikalt annerledes ståsted. Ja, noe så sinnsykt som ekteskap før sex. Foreldres velsignelse. Barn som adlyder. Lykke til. Jeg håper det går veien. Det høres jo ut som at hun er verdt alt «bryet».

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

3 aug. 16 10:03

hei ,jeg er selv fra Vietnam og er veldig nøytral.er mer Norsk en Vietnameser og får veldig mye kommentarer om å klipper håret ,kledd stilen min og mye mer.jeg er fri til å gjør det jeg selv ønsker og står for det,mitt liv og man lever kun en gang nok om meg.det er mye lettere for meg å forklare for deg å gi deg det svare du lurer på ved å ringer meg på det nr her 93000090 min privat .har hjulpet mange med å håper jeg kan hjelpe deg også