Kjemisk romantikk

Vi vet at vi passer bedre eller dårligere med noe typer av mennesker. Noen av oss er også i stand til å vurdere hva slags typer vi passer med, mens andre gjør ikke det, og satser feil, igjen og igjen. Hva vil tiltrekkes av og hva slags personlighet vi har, ser ikke ut til å alltid være helt overlappende.

At vi skal være en bestemt kategori av mennesketype kan man også være uenig i, og det finnes mange ulike inndelinger. Første gang jeg kom borti dette var i psykologi studiene mine ved Blindern i Oslo. Nå sist i en studie som deler vår personlighet inn etter hva salgs hjernekjemi som dominerer oss.
Ikke nok med det. Denne hjernekjemien er også hva som bestemmer hva slags typer kjærester vi passer sammen med.

Det påstår de to forskerne Dr. Lucy Brown og Dr. Helen Fisher. De hevder videre at det er hovedsakelig 4 kjemikalier vi har mer eller mindre av, som er avgjørende: Dopamin, serotonin, testosteron og østrogen. Ut ifra disse kjemikaliene korresponderer 4 typer personligheter:

«Utforskerne» er typer som preges av dopamin. De liker å ta sjanser og er impulsive.

«Byggerne» er typer som preges av serotonin. De er rolige og sosiale, og fokuserer på det lille samfunnet de har rundt seg.

«Sjefene» er preget av testosteron. De er tøffe, insisterende og analytiske.

«Forhandlerne» er preget av Østrogen. Som merkelappen indikerer er de mer empatiske og positive.

I følge Dr. Lucy Brown så passer «Utforskere» bra med med andre utforskere fordi de er nysgjerrige på verden og liker å gjøre ting. Det samme gjelder «Byggere». De har også de samme målene i livet, som for eksempel å hjelpe andre mennesker. Men en «Sjef» med mye testosteron passer dårlig med en annen "Sjef". De trenger en «Forhandler», skal vi tro Dr. Lucy Brown.

I tillegg til å tilhøre en av disse fire gruppene, så har vi også vår unike sammensetning av disse kjemikaliene, og som gir oss vår unike signatur. Og som de fleste av oss har sikkert skjønt, så er det ikke så enkelt å finne den rette. Kjemi er ikke alt. Verken den i vårt eget eller den andres hode. Men hvis vi tenker litt etter så er vi sikkert i stand til å noen lunde vurdere hvor vi selv hører hjemme. Kanskje en forholdsvis stor andel av gutta mener de hører hjemme i «Sjef»-kategorien, uten at det trenger å stemme så veldig bra.

Hvis du ikke har en spesiell person å dele fellesferien din med, eller har noe bedre å gjøre, så kan du jo ta testen til Dr. Helen Fisher, som forteller deg hvilken av de fire gruppene du tilhører. Kanskje du både lærer noe om deg selv, og blir bedre i stand til å velge riktig partner i fremtiden? Ha en fin ferie så lenge den varer. God Sommer!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

3 aug. 16 19:16

jaja...kanskje ikke så rart datingen går dårlig. Kvinnelige sjefer er jo generelt ikke så populære og jeg ble sjef (director)..tett fulgt av bygger (builder) En blanding av dronning Elisabeth og Hillary Clinton, altså - ifølge denne testen..Da burde jeg kanskje lete etter en blanding av Bill (Clinton) og prins Phillip:)

Sukkerbruker

4 aug. 16 14:04

Jeg trodde jeg ville bli "sjef", men så feil kan man ta! Forhandler/Utforsker i likelig fordeling, og veldig lite sjefete, i følge testen. Konfliktsky av natur, og spennende som person. (Og ikke redd for å si det heller!) Utforskeren i meg dro meg med ut på byen igår, men forhandleren i meg fikk meg til å dra tidlig hjem... ;)