Kresen eller trangsynt?

Hei Preben. Jeg synes du kommer med mange gode råd og betrakninger, og kanskje du har noen til meg. For å være helt ærlig så sliter jeg med å finne kvinner jeg synes er interessante. Av og til angrer jeg på at jeg ikke etablerte meg tidligere i livet, for jeg tenker stadig at oppi åra så er de beste damene allerede «av markedet», om jeg kan si det slik. Men så er det andre ganger jeg lurer på om det er meg det er noe galt med. En kompis har gitt meg økenavnet «Seinfeld». Visstnok så sitter jeg på samme måte og beskriver feil med en kvinne jeg har vært på date med. Når jeg tenker på kompiser som er godt etablerte, blir jeg også bekymret. For jeg lurer på hvordan de holder ut konene de har, år etter år. Jeg misunner dem, men jeg føler at jeg er så langt unna fra hvor de er, følelsesmessig. Bekymringen er at jeg aldri skal finne noen. Er jeg for kravstor? Har veldig lyst til å bli forelsket igjen. Hilsen Anonym.

Hei Anonym. Jeg tror det er en nokså vanlig problemstilling dette, og noe som mange føler de sliter med. Spesielt hvis man har gått singel en stund. Da kommer panikken. Men jeg tror også det finnes flere årsaker til at man ikke finner noen som «er bra nok», og ting man kan gjøre for å komme seg ut av «Seinfeld» -mønsteret.

Latskap kan være en grunn. Dette kan kanskje komme som en overraskelse, men det er ikke uvanlig at vi unngår stresset det innebærer å strekke oss etter dem vi virkelig liker. Det føles tryggere å være den som sitter med valget, enn å hive seg uti et sjekkeløp hvor kjangsen er stor for at man blir avvist.

Å forsyne folk med dating har blitt en del av næringslivet, og enkel tilgang er gjerne hovedproduktet. Den konstante strømmen av nye potensielle partnere man møter online, både på Sukker og andre steder, kan for noen virke passiviserende. Spesielt hvis man er lat i utgangspunktet og ikke har investert i å lage en skikkelig bra profil. Man kan sitte der og føle seg som et helt og flott menneske. Og så glemmer man at det den andre ser, er de lite forseggjorte profilbildene, den vage teksten, og slappe grammatikken. Profil-latskap rammer sikkert begge kjønn, men jeg tipper at kvinner er mer sensitive for dette. De har ofte stor pågang fra menn, og helhetsinntrykket blir viktig.

Er det slik at du aldri møter noen du virkelig liker, eller møter dem, uten å få oppmerksomhet fordi du ikke imponerer? Ta en vurdering på hvordan du fremstår. Ikke bare online. Gjør du en innsats «der ute»? Jeg er en av dem som mener at online dating er et verdifullt supplement til sjekking i hverdagen. Ikke noe som automatisk skal være en totalløsning. Når det er sagt, er man en av dem som mestrer og er fornøyd med å utelukkende date folk man møter på nett, så er det fint. Man trenger da ikke noe mer. Men er man en av dem som kommer til kort, og som ikke passer helt in i «malen», som ofte kan bli enda smalere på nett, så for all del, møt mennesker ute også. Slik får man mulighet til å presentere seg på flere måter. Å sitte og sture foran tastaturet, uke etter uke, og sende deprimerte meldinger, er ikke bra, tenker jeg.

At man ikke møter noen, eller ikke får respons, trenger ikke være problemet. Det kan også være trangsynthet. Jeg tror nemlig det er mulig å forveksle disse to. Og jeg skal forklare forskjellen.

En kravstor person er vanskelig, men stiller likevel med en viss åpenhet i møte med den andre. Man har ting man ser etter og verdsetter. Men man har ikke skylappene på, slik at man er blind for andre egenskaper som kan imponere og kompensere. Seinfeld er kresen for han klager over feil egenskaper som er tilstede, stort sett. Ikke mangler. Men det er så ekstremt at vi kanskje heller kan kalle det en aversjon mot forelskelse. Han har ikke lyst på kjæreste. Og finner på all slags unnskyldinger.

Folk som er trangsynte er også «kresne». Men for meg så fungerer det på en litt annen måte. Jeg kommer til å tenke på en kompis av meg. For ham så var foreldrene idealet. En typisk borgerlig kjernefamilie. Moren hans må være en fantastisk kvinne, for hun satte standarden, og jeg har sett få kvinner leve opp den. Ofte var det bekymringen om dama ville fikse samlivet med et smil om munnen når ting ble vanskelig, med småbarn og det hele. Hvis en potensiell kjæreste utviste humørsvingninger eller var negativ, gikk det ikke lang tid før det var kroken på døren.

Kanskje du kan ta en vurdering på hvor åpen du er for variasjon når du drar på date. Har du et veldig snevert sett av kategorier du måler den andre på, eller er du genuint åpen og nysgjerrig? Er du kresen eller trangsynt? Man kan ende opp som både negativ og fordomsfull, og mest av alt irritere seg over tiden man føler man har «kastet bort» på meningsløse dates. Irritasjonen kan feste seg som en negativ forventning og lav toleranse og aksept for de minste avvik. I kort, klarer du å date med et smil om munnen? Gjør du ikke det, er det bedre å ta en liten pause, og gjøre noe annet som du liker. Jeg håper disse forslagene kan være til hjelp og at det går veien, Anonym. Opp med hodet. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

28 aug. 16 11:54

Ja man er kresen og det bør man også være til en hvis grad. Samtidig bør man gi folk en sjanse og bli kjent med folk.

For meg handler det om å finne frem til mennesker som jeg trives sammen med og som jeg omgås mye med.

Jeg er en person som trives med å omgås en kjerne mennesker og har gjerne de samme vennene i flere år. Slik ser jeg også for meg en fremtidig partner i er forhold at det blir en jeg holder sammen med.