Hennes ville fortid

Hei Preben. Takk for interessant spalte. Jeg møtte en jente på sukker for cirka 3 månder siden og vi har vært siden da. Men forholdet skranter om dagen. Vi er begge i tyveårene. For cirka en måned siden deltok vi i en tåpelig drikkelek på fest hvor vi ble stilt masse personlige spørsmål. Jeg fant da ut at hun hadde hatt en trekant ikke lenge før hun møtte meg. Jeg merker at det plager meg. Hvis vi er ute på byen og begynner å krangle, hender det at jeg kommer meg noen nokså kjipe bemerkninger. Jeg sier ting som jeg angrer på, og jeg forstår at jeg sakte men sikkert skyver henne unna hvis jeg fortsetter, men jeg klarer bare ikke å komme helt over det. Hva skal jeg gjøre? Hilsen K.

Hei K. Synd å høre at forholdet holder på å gå i stykker. Det virker unødvendig. La meg se om jeg kan komme med noen tanker som gjør det lettere for deg å legge dette bak deg. La meg først si at jeg vet jeg at det kan være vanskelig. Menn er forskjellige, men generelt så har vi problemer med å se for oss kvinnen vi elsker, være intime med andre menn, samme hvor langt tilbake i tid. Huleboeren i oss klikker.

Ubehaget antas å komme fra en iboende frykt for at kvinnen skal få et barn som ikke er vårt eget. At vi skal fostre opp en “gjøkunge”, for å si det litt tåpelig. Dette instinktive ubehaget og frykten hos menn har gjort at vi har forsøkt å kontrollere kvinners seksualitet på ulike måter, opp gjennom historien. Man kan argumentere for at all kvinneundertrykking dypest sett springer ut fra dette ønsket hos menn.

Tidene forandrer seg, men evolusjonspsykologisk sett, er vi stort sett de samme var for mer enn hundre tusen år siden. Kvinner frykter selvsagt også utroskap, men studier har vist at for dem er det ikke den fysiske biten som slår inn hardest. De frykter mer et emosjonelt utroskap. At han innerst inne skal elske en annen kvinne. Derimot er det første spørsmålet fra enn mann som frykter utroskap gjerne: “Har du hatt sex med ham?”.

Det er ubehagelig for de fleste menn å se for seg kjæresten sin med to andre menn samtidig. Men jeg tror det kan være fordelaktig for deg å også gjøre regning med sex ikke alltid har samme betydning for kvinner som for oss. En mann kan for eksempel synes det er urettferdig hvor lett tilgang til sex en kvinne har, men han glemmer da at selv om en kvinne kan finne en sexpartner enklere enn det han kan, betyr ikke det at hun nødvendigvis vil ha lettere for å finne en trofast kjæreste. Og det vet hun, selv om vi menn ofte ikke klarer å huske denne viktige forskjellen. Og hvis tilfeldig sex ikke er like viktig for kvinner som det er for oss menn, så er denne “urettferdigheten” heller ikke så stor, om den i det hele tatt eksisterer da.

Her er en annen viktig forskjell: Hvis en kvinne vil ha sex med en mann, så er det også stor sannsynlighet for at hun liker ham på alle måter. Kanskje til og med som en potensiell partner. At vi blir likt av kvinnene som vi ha sex med oss, er en triviell mannlig erfaring. Men for kvinner, som er stilt overfor menns promiskuøse seksualitet, er erfaringen annerledes. De kan oppleve at en mann som egentlig ikke liker eller respekterer dem i det hele tatt, like full kan ta dem til sengs. Neste dag møter de ikke annet enn forakt og avvisning. Kobler man denne kyniske erfaringen sammen med kvinners følsomhet, sammenlignet med menn, kan man lett forestille seg at sex får en annen betydning for kvinner enn for menn. Slett ikke alltid, men ofte, vil jeg tro.

Noen kvinner liker å eksperimentere, akkurat som menn. Jeg tror også at en god del norske kvinner tar for seg av sextilbudet fra norske menn. Men jeg tror også at en god del kvinner går lenger enn de er komfortable med, mange ganger, og at det blir med det ene eksperimentet. Det er rett og slett ikke like viktig for dem. Så la oss si at kjæresten din gikk med på denne trekanten, den ene gangen. Fordi hun ville prøve det. Fordi disse to karene overtalte henne. Fordi en venninne hadde gjort det. Fordi hun har vokst opp med en sexkultur som sier at jenter er kjedelige om de ikke går med på ditt eller datt. En sexkultur som både du og jeg er ansvarlige for. Fordi vi både vil ha trofaste og dydige kjærester, og sexgale elskerinner alt etter som det passer oss. Og så legger du det bak deg.

Jeg foreslår at du setter deg ned og tar en prat med henne om dette, i stedet for å kjefte på henne i fylla som en tenåring. Sannsynligvis legger du mye mer betydning i de seksuelle erfaringene hun har hatt enn det hun selv gjør. “Vill sex” ikke er det fremste målet for de fleste kvinner. De kan ordne seg dette 7 dager i uken om de vil, og anser ikke dette et “overtak” de har på kjæresten sin. De vil stort sett ha menn som elsker dem, og som er villige til å investere i et forhold. Du kan være den mannen. Lykke til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

12 nov. 16 17:15

Hva er grunnen til at du Preben, svarer på mange av spørsmålene i magasinet her, fra et utviklingpsykologisk -og kjønnsnormativt perspektiv? Jeg er 50 år og må si at jeg synes din tilnærming er litt gammeldags og overforenklet..? :) Dessuten opplever jeg da at det blir få muligheter for løsninger,,, "slik er vår biologi, slik er menn, slik er kvinner"... ok, så da er det ikke noe vi kan gjøre i vanskelige relasjonelle spm?? :=

Sukkerbruker

17 nov. 16 04:18

Hvis dette er noe som seriøst plager mannfolk, ville du seriøst ha takket nei til en trekant hvis du fikk sjansen som singel? Sett deg selv i hennes sko og ikke gjør henne til offeret i denne saken. Hvis ikke du klarer å legge sjalusien fra deg så er det noen andre der ute som kan gi henne den oppmerksomheten hun fortjener.