Kvinner om mannekropper

Det har blitt skrevet mye om krav til kvinnekropper. I senere tid så har man også begynt fokusere litt på kroppspresset gutter er stilt overfor. Det er “krav” og “press” gjennom reklame eller diverse kulturprodukter vil helst skulle vært forruten. Sjelden går man videre i å definere hvem det er som bestemmer at vi skal utsettes for alt dette presset og disse kravene. Hva som svaret hadde vært så enkelt som at vi prøver å gjøre oss så attraktive vi bare orker, overfor det motsatte kjønn, slik at vi kan få det vi tiltrekkes av tilbake? Kampen for tilværelsen, intet mindre.

Vel, svaret er nok ikke så enkelt. Men det er artig å stoppe opp når noen forsøker å studere hva kvinner mener er den ideelle mannskroppen, og hva mennene mener selv, uten at man nødvendigvis skal begrunne sosialt endringsarbeid. I dette tilfellet brukte man toppløse bilder av mannlige kjendiser hvor man hadde fjernet hodet. Filmstjerner, idrettmenn og musikere i skjønn forening. Brad Pitt som Tyler Durden i Fight Club husker vi kanskje. Kroppsbygger og Mr. Olympia vinner, Frank Zane er nok mindre kjent for de fleste av oss. Men i kort så varierte mannekroppene i forhold til fettprosent og muskelmasse. Fra den radmagre Christian Bale i filmen The Machinist, til den mer normalt velfødde Gerard Butler, fra et paparazzi bilde tatt på en strand.

Og hva fant de ut?

Menn ville ha en mannekropp som er mer muskuløs enn det kvinner ville ha. Hele 50% av mennene ville ha kroppen til kroppsbyggeren Frank Zane, mens cirka 40% ville ha kroppen til Brad Pitt fra filmen Fight Club. Derimot likte bare 1% av kvinnene kroppen til kroppsbyggeren, mens hele 72,5% av digget kroppen til Brad Pitt i Fight Club. Resten av kvinnene foretrakk mannekropper som enten, eller både var mindre muskuløse eller definerte. Vi kan kanskje si, mer "naturlige".

Muligens er det slik at vi er mer humane når det kommer til forventinger overfor motsatt kjønn, enn vårt eget. Vi menn foretrekker gjerne mer kjøtt på beina til kvinner enn det kvinner selv vil ha. På samme vis ser det ut til at kvinner vil ha mindre muskler på oss menn enn det vi selv anser som idealet, statistisk sett. Handler da ikke våre egne kroppidealer om å score mest mulig poeng på kjønnsmarkedet likevel? Eller feilvurderer vi bare hva det motsatte kjønn vil ha? Det er verdt å merke seg at mennene som deltok i denne studien i utgangpunktet var interesserte i trening og fysikk, så dette kan ha forskjøvet kroppsidealet til mennene i retning av økt muskelmasse. Likevel så er kjønnsforskjellen, 50% for mennene og 1 % for kvinnene, bemerkelsesverdig.

Man undersøkte også variasjonen mellom ulike kvinner. For eksempel, hvis man isolerte kvinner som definerte seg selv som sportsinteresserte, sank Brad Pitt ned til 53,8% mens Mr. Olympia gikk opp til 15%. Mer muskelmasse, med andre ord.

Islolerte man kvinner som definerte seg som moteinteresserte, sank Brad Pitt ned til 66,7%, til fordel for tynnere menn. Selv en mager mannekropp økte til 11%.

Kvinner som identifiserte seg som "kreative", artister eller musikere, likte også Brad Pitt sin kropp i Fight Club mest (73,3%). Deretter kom mer naturlige kropper.

Kvinner vil ha menn som er sterke, sunne og med atletiske kropper med lav fettprosent. Naturligvis vil de ikke ha en svak og lubben fyr som slaver overfor egen matlyst eller latskap. Men det virket likevel som at det det finnes en klar grense for kvinner. Hvertfall utifra hvordan de formulerer idealet. Mannen skal ikke har egen kropp som hobby og besettelse, men en kropp som kommuniserer helse og aktivitet. Tanken på en fyr som ser seg i speilet mens han drikker protein milkshakes virker direkte støtende.

Undersøkelsen lurte også på hva kvinner synes menn skulle føle om sin egen kropp. Hva det kroppslige selvbildet deres skulle være.

61,8% mente av menn skulle være moderat selvikker når det kom til egen kropp.
27,5% ville at han skulle "like" kroppen sin.
7% ville at han skulle "elske" kroppen sin.
3% ville at han ikke skulle bry seg
1% ville at han skulle være usikker. Et noe rart ønske, spør du meg.

Hvis du hører en kvinne si at hun ikke bryr seg om typen har litt "håndtak", bare han elsker henne, så er det sannsynligvis usant. 78,4% av de spurte kvinnene ville at en lubben kjæreste skulle slanke seg, samme hvor mye han elsket henne. Det samme gjelder kvinner med magre menn. 82,4 % av dem ville helst ha litt muskler på kroppen.

De som gjennomførte undersøkelsen poengterte at det var interessant hvordan mange av kvinnene snakket om mannekroppen de ville ha, versus mannekroppene de faktisk valgte ut. Det var det viktig å understreke at han ikke skal ha "for mye" (mage)muskler, være "for definert", eller "for opptatt av trening". Mannekroppen de valgte blant et utvalg av vaskebrett, var derimot åpenbart kroppen til en mann som lever av å se bra ut, eller i det minste bruker mye tid på trening og kosthold. Men selv om kvinners ideelle mannekropp krever mye tid, fokus og svette, så er det feil for menn å fremstå som at det er veldig opptatt av kroppen sin. Helst skal vaskebrettet komme fra vedhugging med øks, eller en annen nyttig og naturlig aktivitet.

Når det kommer til den mest muskuløse mannekroppen som bare 1% av kvinnene ville ha, så påpeker undersøkelsen at om du er en kar som like kroppsbygging, så trenger du ikke være redd for å ikke finne damer. For selv om det kanskje bare er 1% av damene some liker veldig muskuløse karer, så er det enda færre av disse mennene. Og er du større enn 99,9% av mennene så har du disse kvinnene etter deg.

Generelt så virker tendensen å være at i forhold til våre egne kroppsidealer i møte med det motsatte kjønn, så kan menn trene mindre, men ikke spise mer, mens kvinner både kan trene og spise mer. Selv så har jeg alltid synes det er vanskeligere å holde meg borte fra kjøleskapet enn fra gymmen, så dette er ikke gode nyheter for meg. Og jeg tror desverre dette gjelder for mange av oss gutta. Ta seg en pils i ny og ne? Glem det.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

21 okt. 16 16:33

Jeg trener en del selv, og er greit slank. Det er ikke ok, med en mann med pondus feks. Hvorfor skal ikke vi kvinner bry oss om hvordan en manns kropp ser ut. Jeg er helt enig i vurderingen ovenfor. Jeg likte alle bildene bortsett fra den med 1%. God helg.

Sukkerbruker

14 feb. 17 08:11

Hei hel my her utrolig fin profil du har luter på hvor gammel du er å om du kunne tenkes å møtes