Hva slags mann skal man bli?

Hei Preben. Etter å ha blitt tipset om spalten din har jeg lest en god del, og jeg må si at du har mye interessant å komme med. Kanskje du kan gi meg noen råd også? Jeg er nokså uerfaren når det kommer til dating. Kanskje jeg til og med er litt «nerdete». Jeg har ingen problemer med å snakke med jenter, men jeg føler vel ofte at jeg ikke har så veldig mye interessant å bidra med. Jeg fester heller ikke så mye, så jeg er vel en streiting. Jeg har mine interesser, og har gode venner. Men jeg lurer på hva det er som gjør en mann tiltrekkende for kvinner. Jeg tenker ikke på utseende, men mer hva som går på personlighet og slikt. Greit, sixpack og penger vet vi jo alle om. Men hva med andre langsiktige mål for en ung mann som har lyst til å fange drømmedama en vakker dag?

Hei unge mann. Alltid hyggelig å få litt åpne og filosoferende spørsmål fra unge, undrende menn. Så hva skal en mann gjøre for å fremstå som attraktiv for kvinner? Du leter etter langsiktige mål. Hva slags mann skal man bli? Det finnes hundre måter å svare deg på. Og la meg også legge til at jeg ikke påstår at jeg har det uomtvistelig rette svaret her. Men la meg forsøke, og starte med orangutanger.

Hvorfor orangutanger? Vel, dette gjelder ikke bare orangutanger, det finnes også andre eksempler fra dyreriket som kan illustrere kommende poenger. Men det finnes en studie som har ligget og mørnet i hodet mitt en god stund. Jeg kom over undersøkelsen i forarbeidet til en bok om voldtekt jeg skrev i årene 2010-2013 (Kampen om voldtekt, 2013). I kort så deler studien opp orangutangene i to grupper. Små hanner og store hanner. Atferdsmønsteret er veldig enkelt: De store hannene sitter stille, og tar imot hunnene som kommer til dem, mens de små orangutangene løper rundt og jager hunnene og tidvis voldtar dem.

Hva hvis man prøver å overføre dette primitive eksempelet på menneskelig atferd? Ved første øyekast blir svaret på spørsmålet ditt enkelt: Vær en stor hann. Men det er lite vi kan gjøre med vår egen fysiske størrelse, så svaret blir både håpløst og meningsløst. Men det finnes noe mer her. For hva er det som skiller de små og store hannene? Jo, de store hannene har noe som hunnene synes er attraktivt. De små hannene må jobbe og jage for å lykkes, og ikke engang alltid da. Og er det ikke også slik med oss mennesker? Noen menn sitter stille, og holder på med sitt. Mens andre menn jager rundt og prøver å gjøre inntrykk. Gjerne ved å selge seg som noe de egentlig ikke er. De har ofte kortsiktige mål med «sjekkingen», frivillig eller ufrivillig, for man blir sett for hvem man er til slutt.

Jeg liker eksempelet med orangutangene fordi aggresjonen tas ut av det å være alfa. Ofte er det nettopp aggresjon og styrke som kommer i fokus når man bruker eksempler fra dyreriket. Alfa hannen dominerer og pryler de andre hannene. Og slik får han tilgang til damene. Men dette har liten overføringsverdi slik jeg ser det. Voldelige og dominante menn havner ofte på bunnen i vårt samfunn. Fra treningsstudio til fengsel. Dagens alfa hanner ligner mer på orangutangene.

Menn som minner meg om store orangutanger, og som kvinner tiltrekkes av, sitter også «stille» på en måte. De tiltrekker seg også andre menn, gjerne omkring aktiviteter eller verdier som han representerer. Han kan interessere seg for friluft, sport, mekanikk, koding, kunst, hva som helst. Det som kjennetegner ham aller mest er at han skaper et lite miljø rundt seg. En liten sosial gruppe som tar glede i å være en del av den. Han kan være den som er «flinkest» i gruppen, og «dominerer» på den måten, eller ikke. Det som kjennetegner ham aller mest er at han tar ansvar for miljøet han har skapt.

Når jeg så sier at han «sitter stille», så betyr det at tilværelsen hans først og fremst kretser rundt aktiviteten of verdiene som er fokus for miljøet han har skapt rundt seg. Det er dette han interesserer seg for, og brenner for. Vennskapsbåndene i dette miljøet er sterke og permanente. I motsetning til beta hanner og små orangutanger lever han ikke et sosialt nomadisk liv. Han hopper ikke opportunistisk rundt fra gren til gren. Mennesker som entrer livet hans, kommer til ham. Gjerne gjennom nettverket til vennene hans. Han er som en liten planet med et eget gravitasjonsfelt. Miljøet hans kan ofte ligne en liten stamme. Ofte vil også grupper av venninner søke om medlemskap i denne stammen. Det kan være fordi de liker samme aktivitet og deler de samme verdiene, det kan være fordi de begynner med samme aktivitet for for å kunne bli en del av denne stammen, eller det kan være fordi en venninne er en del av stammen, og så søker hennes venninner seg inn i stammen fordi de ser at attraktive menn er en del av denne stammen.

Når du ser en gruppe av venner, med både kvinner og menn, gjerne samlet rundt en aktivitet, så er ofte en slik liten stamme. Det kan være et band med «groupies», det kan være et lite fjellklatrekollektiv, et miljø rundt et kunstgalleri, nærmest hva som helst. Jo yngre menneskene er, jo mer åpenbare er eksemplene. I midten sitter den store orangutangen stille og driver med sitt, sammen med vennene sine. Kvinner svinser innom nysgjerrig og prøver å sjekke ham opp på subtile måter. Noen lykkes, andre mislykkes. Å dra ut på byen og sjekke opp damer har han verken lyst eller tid til. Han er for god til det.

Er det et råd jeg kan gi til en ung mann så er det å nettopp være en slik stor orangutang. Ikke bry deg om å jage etter jenter. Ikke hopp rundt fra gren til gren. Finn ut hva som inspirerer deg. Finn ut hva du er flink til, og hva som gjør deg glad. Og så gjør du dette, hundre prosent. Andre som deler din lidenskap vil søke seg til deg. Både kvinner og menn. Bygg nære og varige vennskapsbånd med disse menneskene. Vær ærlig og direkte. Bry deg om dem. Hvis noen av dem har det vanskelig, vær der for dem. Vær et skikkelig menneske. Vær seriøs med det du holder på med. Du trenger ikke være unik eller kreativ. Men ta deg selv seriøst. Poenget er ikke at du skal være noens sjef. Poenget er at du gjør det du liker, og at du gjør det skikkelig. Du vil oppdage at du da lett kan inspirere og være en støtte for andre mennesker. Og det er det som er alfa. Alle liker det. Også drømmedama.

Du må være logget inn for å kunne melde deg på dette arrangementet.

Kommentarer

Sukkerbruker

25 mars 15:53

Kvinner er tiltrukket ofte av noe som heter "The Dark Triade" av egenskaper. Og det er Machiavellisme, narcissisme og psykopati...essensielt det som kalles en slem kar.
Kvinner kommer til å nekte det for all evighet, mun vi har altfor mange bevis på at dette er sannhet at det er skammelig. Se hvor mange kvinner er betatt av menn som sitter i fengselet, er narko bosser, mordere, kriminelle og andre disfunksjonelle. De tror at de kan rehabilitere disse menn med sin kjærlighet, men det de oftest opplever er at de blir pumpet og dumpet. De også løper ofte tilbake til menn som har mishandlet dem.
Det hjelper ikke å være snill og god rundt kvinner fordi slik oppførsel triggerer ikke den seksuelle lysten og spenning hos dem. Det er det moderne samfunnet som har ljugget til menn i hundrevis av år at kvinner vil ha "gode, snille" menn og menn må slutte å tro på bullshiten.