Et geni, men ikke angående kvinner

En oppegående venn og oppfinner sendte meg nylig et utdrag fra et intervju med den berømte Nikola Tesla (1856-1943). Tesla var oppfinner, fysiker, ingeniør, og er betraktet som en av de smarteste menneskene som har levd. Min serbiske far mener også det, da Tesla, I likhet med ham selv er serbisk. Tesla var også en visjonær, og forestilte seg mobiltelefoner or internett allerede i forrige århundre. Etter å lese utdraget jeg ble tilsendt, fant jeg også ut at han hadde han også noen rare visjoner om hvordan kjønnsmarkedet kom til å se ut i fremtiden.

I utdraget fra intervjuet blir Tesla stilt et personlig spørsmål om hans relasjon til kvinner. Intervjueren påpeker at Tesla ikke hadde giftet seg, eller vist seg offentlig med en kvinnelig partner, men at han hadde vært en svært elegant ung mann i sin tid. Blant hans andre utlegninger om «Lyset», «Universet», «Spirituell energi», «Lynkuler» i dette intervjuet, røper han også noen av hans tanker om kvinner:

Tesla svarer: «Det er riktig at jeg aldri giftet meg (...). For noen (menn) er kvinner en kilde til styrke og vitalitet. For andre har singeltilværelsen den samme effekten. Jeg hører til i denne siste gruppen» (min oversettelse).

Det er ikke lett å helt skjønne hva han mener, utover at noen ikke er skapt for samliv, og andre ikke er det. Det var en annen tid, og kanskje selv ikke da var det helt lett å skjønne helt hva dette geniet mente. Hele intervjuet kan leses her.

Det var likevel nok til at jeg ville finne ut mer, og hva hans visjon for kjønnsmarkedet var. Det var ikke lystig lesning, for å si det slik. Han argumenterte for at samfunnet skulle bestemme hvem som skulle få lov til å få barn. Bare menn som hadde attraktive egenskaper skulle være blant disse heldige. Resten kunne steriliseres. Han mente også at menn ville måtte underkaste seg kvinner i fremtiden. Han hadde likt kvinner en gang, men dette endret seg etter at de prøvde å oppføre som menn.

Noen likestillingsforkjemper var Tesla altså ikke. Han mente at et samfunn hvor kvinner konkurrerte med menn økonomisk ville bli en katastrofe: «Denne gryende tendensen hvor kvinner søker å overskygge det maskuline, er tegn på en sivilisasjon i krise» (min oversettelse). Tesla stilte spørsmålet om hvorvidt menn hadde blitt overflødige i samfunnet. Han mente at det virket som at kvinner følte det slik, og hvis dette var tilfellet, ville det være trist for menneskeheten. Vi ville da ende opp som et samfunn ikke helt ulikt bienes, og andre insekter. En stat hvor hanner ble systematisk drept når de ikke lenger hadde noen arbeidsnytte. Dette var ifølge Tesla et matriarkat i en mulig fremtid.

Heller ikke kvinner ville bli lykkelige da, mente Tesla: «Kvinner vil også bli ofre i et slikt samfunn, ikke vinnere, slik de kanskje tror. De vil ikke være tilfredse når de er langt mer ambisiøse enn deres potensiale som kvinner, tillater dem. Ikke alle kvinner kan være filmstjerner og primadonnaer» (min oversettelse). Noen ganger hørtes Tesla ut som en sterk motstander av likestilling, og mest sannsynlig var dette også tilfellet. Andre ganger virket han mer likegyldig og distansert. Kanskje et samfunn organisert som bienes ikke ville være så dumt likevel, om dette var den beste organiseringen sett utifra vitenskapelige interesser. Sterilisering av mannlige arbeidsmaur, mens begavede menn som ham selv skulle formerer seg med dronninger, antar jeg.

Tesla hadde et anstrengt forhold til kvinner hele livet. Det var også temmelig tydelig at han ikke var særlig tiltrukket av dem. Han kunne også være stygg. En sekretær ga han sparken fordi hun var «for fet». Tesla var uten tvil et stort geni, men hans visjoner hva angikk samfunnsutviklingen bar ofte feil avsted. Han var selvsagt en mann av en annen tid, men det er likevel litt trist at han har blitt et slags forbilde i dag for folk som ikke ønsker like muligheter for kvinner.

Det ble et litt annerledes innlegg for spesielt interesserte på sukkerbloggen denne uken. Her kan de som vil lese litt mer. Ha en fin uke!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

2 mai 17 19:50Skjult ID med pseudonym: Bare en ærlig mann

2 mai 10:03
Hei, jeg er godt kjent med at dere damer er skrudd sammen veldig ulikt oss menn, både tankemessig, relasjonsverdi messig, emosjonelt og ikke minst fysisk.
Vi menn er tilsvarende skrudd sammen LIKE ULIK med hensyn til tankegang, relasjonsverdier, emosjonelt og fysisk.

Dette er veldig utfordrende for oss begge kjønn, og det gir oss alvorlige utfordringer.
I tillegg er vi skrudd sammen på en måte slik at vi er så opptatt av hverandre, er så tiltrukket av det motsatte kjønn, m.m.
I motsetning til tidligere er vi nå mere frigjorte og står for egne meninger. Sammen med våre ulikheter bidrar dette sterkt til at over 50 % av oss forlater hverandre etter 5-20 års samliv.
Men faktisk disse ulikhetene og tiltrekning til hverandre "gjemmer" løsningene til å få et spennende bærekraftig samvær. Og det være seg hvor enn man står i livets ulike faser. Løsningene lar seg ikke gå inn på i en slik debatt som her, men i hovedsak må menn lære seg som en mann å behandle kvinner som stemmer MER med hvordan kvinner er. Han må faktisk være ærlig for omværden og spesielt seg SELV at han er sterkere sexuelt drevet enn kvinner. Og dere kvinner skal selvsagt være tydelig kvinner som dere er, men dere må åpne dere opp, komme ut i inngrep med mannen og være mere opptatt av og ta del i retningen av hvordan mannen er. Mvh "Bare en ærlig mann"

Sukkerbruker

3 mai 17 17:54

Tesla var helt korrekt. Samfunnet som oppfordrer kvinner til å oppføre seg som menn er en katastrofe, fordi et slik samfunn prøver å trosse biologien. Vi har alltid hatt likestilling, eller bedre sagt LIKEVERDT. Menn er bedre egnet for noe roller, kvinner er bedre egnet for andre roller. Det er når feminismen kom og presset ideologien sin der kvinner er en "default" offer, og menn er den default skyldige, at vi fikk problemer. Dette førte til at kvinner og menn ble splittet og da ble det krig mellom kjønnene. Kvinner har samme rettigheter, får like høy lønn som menn, osv..og samfunnet har hundrevis av systemer som beskytter kvinners interesser. Som feks det at de får mer omsorg for barna ved skilsmisse, at ordet dems tas mer alvorlig enn menn sitt der konflikter oppstår, og samfunnet generelt beskytter kvinner mer enn menn. Videre er det faktisk ikke det at kvinner ønsker å behandles likt som menn, men de egentlig ønsker seg fordeler som menn antageligvis har, men uten obligasjoner, samtidig som de kan beholde sin femininitet, og da veksle mellom det maskuline og det feminine når det passer dem. Dette er kjernen av problemet.
Med andre ord, å være en mann er noe kvinner ønsker seg i dag, så ergo, en mann er det ideelle målet for hva et menneske skal kunne oppnå. Feministene lider bare av "penis envy" da alt de fokuserer på er hvordan de er offeret, hvordan det er menns skyld, istedenfor å fokusere på å jobbe med seg selv og oppnå bedre ting i livet.