Glipper hun?

Hei Preben. Ble tipset om spalten din en stund tilbake. Alltid interessant lesning. I det siste har jeg fått en del å gruble på, og jeg tenkte at det kanskje nå var min tur til å be deg om råd. Jeg møtte en jente her på Sukker for litt over 3 måneder siden. Vi har datet en stund nå, og jeg liker henne veldig godt. Jeg har nettopp avsluttet studiene mine, mens hun er ferdig neste år. Drømmen er at vi kan etablere oss på sikt. Dessverre har datingen har begynt å gå på tomgang. I stedet for at vi tar det videre, og blir et skikkelig kjærestepar, virker det som at hun har tråkket på bremsene.

Vi møtes, men det begrenser seg til et par ganger i uken. I stedet for at vi tilbringer mer og mer tid hjemme hos hverandre, blir det ofte til at vi heller møtes ute. Hun er heller ikke like tilstede i kontakten som før. Det er vel ikke et spørsmål om hun trekker seg tilbake, men snarere er spørsmål om hvordan jeg kan snu det. Det føles nesten som om jeg har gjort noe galt, eller kommet til kort på en eller annen måte. Jeg liker denne jenta veldig godt, og er redd for at det stopper helt opp. Hva kan jeg gjøre for å få tilbake gnisten? Hilsen F.

Hei F. Takk for e-post. Det er vel to ting å ta stilling til her. Det ene er spørsmålet ditt: Går det and å få tilbake gnisten i datingen når den forsvinner såpass fort etter at man har startet. Eller er det bedre å ta det som et naturlig tegn på at man ikke er helt kompatibel, eller har tilstrekkelig kjemi?

Det andre å ta stilling til, er om det hun som tråkker på bremsen, eller trekker seg tilbake, eller er det du som har hastverk, og presser, og har for høye forventinger? Kanskje er det du som skubber henne unna? Men fortvil ikke. Selv om det er noe som får henne til å tråkke på bremsene, så må det også være noe som gjør at hun fortsatt vil møte deg. Ellers ville hun vel ha forsvunnet allerede.

Det finnes et annet alternativ, og det er at hun har bestemt seg for at du ikke er kjærestemateriale, men hun liker fortsatt å tilbringe tid sammen med deg. Disse situasjonene oppstår, og innebærer en særegen lidelse for dem som rammes. Men la oss ta utgangspunkt i det som også virker å være din oppfatning: At hun har begynt å trekke seg tilbake på grunn av noe som har skjedd, eller som hun mener å ha observert hos deg, etter at dere har datet en stund.

Det greieste er å ta for seg «the usual suspects», som man sier. Den første fella å gå i når man har begynt å date en person man virkelig liker, er å bli klengete og «needy». Det kan skje når den ene har begynt å nøle litt, og så begynner man å stresse og søke bekreftelser. Stort sett så liker kvinner menn som viser emosjonell styrke. Jo mer en mann søker bekreftelse hos en kvinne, jo mindre tiltrukket vil hun (som oftest) være.

Det går også an å være needy fra første stund. Man kan for eksempel begynne å legge fremtidsplaner for begge to, på egenhånd. Hele tiden forsøke å gjøre forholdet mer etablert enn det egentlig er. Invitere seg selv inn i den andres hverdag for tidlig, og for ofte.

Å blir et etablert kjærestepar er en slags pardans, hvor man lytter til signalene og tar tempoet til hverandre. Føler den ene parten at han eller hun ikke blir hørt, eller tatt hensyn til, oppstår det fort negative følelser som konkurrerer med de positive følelsene. I starten går man kanskje med på å møtes, også de gangene hvor det ikke passet helt, eller hvor man egentlig hadde lyst til å gjøre noe annet med venner, men fortsetter det, oppstår et behov for å sette grenser. Når dette skjer, går det nedover. Kanskje reagerer den «needy» personen dårlig på grensesettingen, og da er det som oftest også helt slutt. Du sier at drømmen er at dere skal etablere dere på sikt. Jeg kan tolke teksten din som at du venter på at hun skal bli ferdig med å studere, slik at dere kan flytte inn sammen. Kanskje er dette tanker som du har holdt for deg selv? Jeg vet ikke. Eller kanskje er det noe du har ymtet frempå flere ganger, og som har gitt henne litt panikk?

Det er en glidende overgang fra å være needy på denne måten, til å være direkte kontrollerende. Ønsker du å bi invitert sammen med vennene hennes, eller misliker du at hun møter venner hele tiden, og synes at hun heller burde tilbringe tid sammen med deg? Irriterer du deg når hun sender meldinger på telefonen når hun er sammen med deg? Menn kan være både sjalu og eiesyke, fordi de føler at det er deres rett å bestemme, eller fordi de mangler selvsikkerhet. Noen kvinner tolererer det første, de færreste er tiltrukket av det siste. På samme måte som needy oppførsel, vil kontrollerende oppførsel skape negative følelser.

Den siste kandidaten jeg nevner, er tilfeller hvor man rett og slett ikke viser nok følelser og gir nok oppmerksomhet til den andre. Kvinner vil være med menn som er selvsikre, selvstendige, ambisiøse, og som dyrker interesser utover forholdet de er i. Men hvis hun ikke føler seg verdsatt og respektert, vil dette skape skape distanse. Nå vil jeg anta at dette er lite sannsynlig i ditt tilfelle, da du virker å være veldig fokusert på å få det til å fungere.

Det kan være greit å nevne at tilbaketrekningen hennes kan være forårsaket av noe du verken er årsak til, eller har kontroll over. Kanskje liker hun en annen fyr også, som gjør det vanskelig for henne å bestemme seg? Jeg vil si at i alle tilfeller er veien fremover den samme: Med mindre problemet er at du ikke har gitt henne nok oppmerksomhet (som jeg tviler på) er det på tide for deg å trekke deg litt tilbake i kontakten, og gi henne både tid og armsving til å kjenne etter hva hun selv føler. Om du synes dette er vanskelig, kan du starte med å føre regnskap. Hvis du sender en melding, må hun svare på meldingen før du sender en ny. Det samme gjelder hvis du ringer henne. Ja, det krever selvdisiplin. Men noen ganger er vi rett og slett nødt til å manne oss opp litt. Vær vennlig og støttende, samme hva som skjer. Trekker hun seg helt ut, vil den siste tiden skape et positivt inntrykk som kanskje gir uttelling ved neste korsvei. Livet er snålt på den måten. Lykke til :)

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer