Mannen på bildene

Hei Preben. Takk for fin spalte. Jeg lurte på om du kunne gi meg noen råd når det kommer til bruk av bilder. Jeg vet at bilder er veldig viktig, og jeg har prøvd å variere litt frem og tilbake for å se om det er noe forskjell i responsen. Klarer ikke se noe spesielt mønster og føler at jeg er veldig dårlig til dette. Har du noen ledetråder for en 45 år ung mann? Takk.

Hei unge mann. Jo, bilder er viktig. Og jeg tipper det kan være en utfordring for enkelte å være tilstrekkelig forseggjort og oppdatert. Heldigvis er mobiltelefonene blitt såpass gode fotoapparater i dag, at med litt hjelp fra venner så bør det være mulig å få tatt noen naturlige bilder av seg selv i attraktive situasjoner.

Siden du allerede er fokusert på hvordan du fremstår på bilder så antar jeg at helt åpenbare brølere av typen: halvfull med kompiser på puben med halvliteren i ene hånden og sneipen i den andre, ikke er problemet ditt. Du lurer sikkert mer på hvordan du skal skape et slags attraktivt helhetsinntrykk gjennom et sett av varierte bilder.

Det er vel ingen fasit, men noen generelle tips bør være mulig å gi. Det første jeg ville gjort var å ta en titt på teksten du har skrevet, og sjekke om det du skriver om deg selv er konsistent med hvor du viser deg frem. Kanskje er det noe med bildene som mangler, eller som undergraver det du skriver? Bilder hvor du fremstår som vennlig og smilende er bra. Bilder som viser deg i sosialt lag med gode venner er også alltid en vinner. Deretter gjerne også bilder som viser noen av interessene dine. Driver du med sport, så er det fint å se hvordan, for eksempel. Men bar overkropp er det få som slipper unna med, har jeg hørt.

Det finnes også en balansegang i hvor skrytende bildene skal være. Jeg vet at det finnes menn som liker å ta bilder av seg selv foran den nye bilen, eller båten, og at det finnes norske damer som synes slikt er ulekkert. En nylig studie har dessuten vist at for mye åpenbart selvskryt gjennom bilder og tekst er en vanligere felle å gå i, enn å legge ut «stygge» bilder av seg selv.

Forskerne som gjennomførte denne studien lagde fire typer datingprofiler, hvor man varierte hvor selektivt ensidig positiv profilen var. En svært ensidig fremstilling innebar at man utelukkende vektla positive egenskaper. Deretter varierte man også hvor godt «underbygd» profilen var. Altså, om det var greit å skryte gjennom bilder og tekst om man også la ut spesifikke detaljer som kunne sjekkes, og dermed underbygge «skrytet».

Forskerne tok utgangspunkt i en antagelse om at vi har blitt så vant med online dating, og hvordan folk fremstiller seg gjennom datingprofiler, at vi har blitt skeptiske og tar profilene med «en klype salt». Slik sett kan en veldig ensidig og svært positiv profil virke både arrogant og uærlig.

Forskerne spurte deretter et representativt utvalg av forsøkspersoner om å vurdere hvor attraktive profilene var. Mer eller mindre ensidig positive, og mer eller mindre underbygde.

Profiler som var selektivt ensidig positive ble sett på som både mindre attraktive og troverdige enn moderate profiler hvor man viste måtehold og var mer beskjeden både i teksten og billedbruken. For noen av de mer skrytende profilene hjalp det å legge ved detaljer som kunne sjekkes, og dermed underbygge skrytet. Men for de fleste så hjalp dette ikke noe særlig. Det kunne også fremstå som superarrogant å legge ved «bevis» på denne måten, og slå tilbake på profilen.

En kombinasjon av bilder og tekst som ikke var særlig skrytende, og samtidig en tekst som var spesifikk nok til at det man skrev var troverdig, var den beste kombinasjonen. Forsøkspersonene likte profiler som hintet til at personen var ydmyk. Forskerene mente også at noe av effekten nok kunne tilskrives at vi har blitt skeptiske til profiler som «lover for mye». Annen forskning har vist at det er svært vanlig å pynte på datingprofilene våre. På samme måte har vi kanskje lært å sette ekstra godt pris på mennesker som fremstår ærlige og troverdige.

Når alt dette er sagt, så er det greit å påpeke at studer som dette ofte er gjennomført i USA, hvor kjønnsmarkedet virker både mer konservativt og materialistisk en her hjemme i Norge. Jeg tror at nordmenn er nokså måteholdne generelt. Ta dette som noen generelle tips du kan reflektere litt rundt, og vurderer profilen din utifra. Man skal være vennlig, ryddig og jordnær. Ikke prøve for hardt, og ikke være for skrytende. For all del, vektlegg dine positive egenskaper både gjennom bilder og tekst. Men ikke få det til å virke som at du sensurerer for hardt. Du trenger ikke ha «stålblikket» på alle bildene. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer