De penga

Penger påvirker livene våre på nær sagt alle måter. Likevel sier man at penger ikke kan kjøpe lykke. Kanskje er dette riktig. Det finnes nok av rike, ulykkelige mennesker. Men det kan likevel ut som at penger kan påvirke i hvilken grad vi erfarer både lykke og kjærlighet. At de å ha nok penger reduserer stress i hverdagen, er ingen overraskelse. Slik tilrettelegger god økonomi for et harmonisk samliv. Penger er faktisk det man oftest krangler om i parforhold. Pengeproblemer ser ut til å gå hånd i hånd med kjærlighetsproblemer.

Penger og makt er åpenbart tiltrekkende når vi skal vurdere en potensiell partner, og påvirker også senere kvaliteten på samlivet. I en studie fra Case Western University fant man ut at i parforhold hvor økonomien var god, opplevde individene mer emosjonell tilfredstillelse enn andre mennesker. Det var også en årsakssammenheng mellom den gode økonomien og den emosjonelle tilfredstillelsen.

Det finnes også en del forskning som peker på sammenhenger mellom penger og lykkelige samliv, uten at man påviser direkte årsakssammenhenger. For eksempel: Jo mer penger man har, jo mindre er sannsynligheten for at man blir skilt. I Danmark har forskning vist at risikoen for å bli skilt øker sterkt for menn som blir arbeidsledige. For kvinner finnes ikke denne sammenhengen.

Penger former også vår personlighet, som igjen har konsekvenser for samlivet. Vi vokser opp innenfor en gitt kultur vi deler med andre. Men det er vår økonomiske posisjon blant disse andre menneskene som i stor grad avgjør hvordan vi erfarer denne kulturen. Vår «klassetilhørighet» påvirker verdisystemet. Kjærestepar som komme fra noen lunde samme sosioøkonomiske sjikt, er likere hverandre, hverandres venner og familiemedlemmer. Dette øker igjen sannsynligheten for et harmonisk samllv.

Forsking antyder at økonomi også kan virke inn på folks romantiske preferanser. Ved å analysere og sammenligne spesialiserte nisjer av datingtjenester fant man interessante forskjeller mellom rike menn og økonomisk gjennomsnittlige menn. Vanligvis foretrekker menn "slanke" og "sporty" kvinner. Rike menn hadde derimot en tendens til å foretrekke kvinner med rundere former. Hele 56% av de velstående mennene på en såkalt «elite» dating app foretrakk damer som var «curvy».

En annen interessant forskjell mellom grupper av velstående menn versus gjennomsnittlige menn, var at de gjennomsnittlige mennene i større grad la vekt på bilder alene, enn hva de velstående mennene gjorde. 50% av mennene i den «velstående» gruppen rapporterte at de i like stor grad vurderte profilteksten. Kanskje fordi disse mennene er ekstra skarpe, og ønsker en skarp partner. Eller kanskje fordi de har så god tilgang på billedskjønne kvinner allerede, at de gjerne krever litt ekstra.

Dette er noen litt annerledes og uforutsigelige måter penger virker inn på kjærlighetslivet. Lærdommen virker å være at man skal ta økonomi på alvor, og for mennenes del, at man skal unngå arbeidsledighet. Er du en kvinne som leter etter en velstående mann, kan du derimot ta deg et ekstra kakestykke mens du finpusser på profilteksten. Ha en fin uke.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

5 aug. 17 10:47

En god venn er d beste en kan ha ,faktisk bedre enn en kjæreste ,men skulle en være så heldig å oppleve begge deler er d bare fantastisk
Jeg venter å ser hva dette kan bli til

Sukkerbruker

8 aug. 17 09:51

Wow, Preben. Er dette ment som en oppsummering av litt morsomme observasjoner med en viss ironisk distanse? Eller oppfordrer du rett og slett single menn til å fokusere så mye de kan på å skaffe seg penger, og single damer til å legge på seg litt? Slik at de vil stå bedre rustet til å finne en partner?