De vakre er værst

Noen få mennesker vet hva det innebærer å være vakker. De fleste andre jakter på dem. Begrepet «beauty premium» sikter til de mange fordelene ved å være pen over gjennomsnittet. Man får mer oppmerksomhet på skolen og arbeidsplassen, og tjener mer penger enn mindre vakre mennesker med samme jobb. Nå har ny forskning vist hvordan  utseende har innvirkninger på en persons evne til å være i et langvarig og stabilt forhold.

Sosialpsykologen Christine Ma-Kellams fra Harvard University, ledet et forskningsprosjekt som ville finne ut hvordan fysisk utseendet virket inn på et menneskes «samlivsmuligheter». Har vakre mennesker som gruppe, flere kortvarige forhold og flere skilsmisser enn gjennomsnittet? Ma-Kellams og gruppen hennes gjennomførte fire studier for å se om det fantes en sammenheng, og om så var, hva som var de utslagsgivende faktorene.

I de første to studiene fant de en sammenheng mellom skjønnhet og samlivsbrudd. I den første av disse to, rangerte man skolebilder av forhenværende studenter etter utseende. Man sporet dem deretter opp for å sjekke hvordan det sto til, flere år senere. Det viste seg at mennene som ble vurdert som attraktive, ut ifra gamle skolebilder, hadde større kjangs for å ha vært gjennom en skilsmisse. I det andre av disse to studiene rangerte man mannlige og kvinnelige kjendiser etter utseendet. Det viste seg at ekteskapene til de mest attraktive kjendisene varte mye kortere enn andres.

Tidligere forskning har vist at mennesker som er i stabile forhold over tid mister noe av interessen for andre potensielle partnere. Forskerne lurte derfor på om svært attraktive mennesker, i motsetning til andre, opprettholdt interessen for andre potensielle partnere på ubestemt tid. Hadde de en tendens til å være mindre fornøyde med forholdene de var i?

En tredje studie, hvor mennesker i mer eller mindre etablerte forhold, ble bedt om å vurdere hvor attraktive andre potensielle partnere var, viste at attraktive mennesker var mer interesserte i andre en "vanlige" mennesker. Dette fikk forskerne til å konkludere at vakre mennesker befinner seg i en slags «risikogruppe» når det kommer til å søke seg til andre potensielle partnere.

Et siste eksperiment forsøkte å manipulere hvor attraktive forsøkspersonene følte, seg ved å studere enn rekke bilder av mennesker med samme kjønn. En gruppe studerte mennesker som var vakrere enn dem, for slik å redusere selvbildet deres, mens en annen gruppe ble bedt om å studere mennesker som var mindre vakre enn dem selv, for slik å styrke selvbildet deres. Resultatet var at de mennesker som hadde fått hevet selvbildet, deretter vurderte bilder av mennesker av motsatt kjønn som mer attraktive enn den andre gruppen. Spesielt hvis de i tillegg ga uttrykk for at de ikke var helt fornøyd med forholdet de var i.

Forskerne mente at resultatet var bemerkelsesverdig, i den forstand at fysisk utseende ser ut til å kunne forutsi hvor sannsynlig det er at et forhold vil ryke, som følge av manglende tilfredstillelse i forholdet. Sosialpsykolog Ma-Kellams mener at de fire studiene sett under ett, også antyder at vakre mennesker er i mindre stabile forhold fordi de er mindre villige til å kompromisse og legge arbeid ned i forholdet de er i. Dette gjør disse forholdene deres mer sårbare for ytre påvirkning i form av andre, potensielle partnere. Implisitt antyder også resultatene at det å ha mange valgmuligheter på kjønnsmarkedet ikke er bra hvis man ønsker å være i et stabilt forhold. Kanskje er denne kunnskapen av det mer trivielle slaget.

Sosialpsykolog Ma-Kellams ble interessert i dette etter at hun hadde lest noe av den tidligere forskningslitteraturen på feltet. Ofte impliserte denne at fysisk skjønnhet var noe utelukkende positivt. Hun lurte derimot på om skjønnhet kunne ha en bakside. Det ser ut til å være riktig at fysisk skjønnhet kan ha en negativ innvirkning på hvor fornøyde og lykkelige vi er i gitt forhold.

Vi andre kan kanskje også trøste oss med at den deilige dama eller flotte typen som glapp, sannsynligvis hadde forsvunnet før eller siden uansett. For alle de vakre menneskene virker budskapet å være (gitt at målet er å ankomme et etablert og langvarig forhold) at man risikerer å være for lat i forholdet, og at man ikke skal satse for mye på at utseende alene gjør susen. Ha en fin uke!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

13 juli 17 23:52

Dette trengte man å forske på?

JIMMY SOUL
"If You Wanna Be Happy"

If you wanna be happy for the rest of your life
Never make a pretty woman your wife
So for my personal point of view
Get an ugly girl to marry you

If you wanna be happy for the rest of your life
Never make a pretty woman your wife
So for my personal point of view
Get an ugly girl to marry you

A pretty woman makes her husband look small
And very often causes his downfall
As soon as he married her and then she starts
To do the things that will break his heart

But if you make an ugly woman your wife
A-you'll be happy for the rest of your life
An ug-a-ly woman cooks meals on time
And she'll always give you peace of mind

If you wanna be happy for the rest of your life
Never make a pretty woman your wife
So for my personal point of view
Get an ugly girl to marry you
[Sax solo]
Don't let your friends say you have no taste
Go ahead and marry anyway
Though her face is ugly, her eyes don't match
Take it from me, she's a better catch
If you wanna be happy for the rest of your life
Never make a pretty woman your wife
So for my personal point of view
Get an ugly girl to marry you

[Spoken:]
Say man!
Hey baby!
I saw your wife the other day!
Yeah?
Yeah, an' she's ug-leeee!
Yeah, she's ugly, but she sure can cook, baby!
Yeah, alright!

If you wanna be happy for the rest of your life
Never make a pretty woman your wife
So for my personal point of view
Get an ugly girl to marry you

Sukkerbruker

17 juli 17 09:36

Sukkerbruker

17 juli 17 09:41

:laughing: Zorro: Of courze if you are ugly yourzelf thiz goez without zaying. Otherwize likewize funkz perfectly.


Hvorfor zkriver vi engelzk forrezten?

Sukkerbruker

13 aug. 17 00:56

Ja ondskapen finnes overalt! Hunn-Demonen Lillith var Adams hemmelige elskerinne før Eva var skapt!

Sukkerbruker

28 sep. 17 15:43

Problemet er bare at all skjønnhet falmer, før eller siden. Hva da ? ;)

Sukkerbruker

9 okt. 17 09:21

Vi kan ikke fordømme all , det varierer personlighet fra person til person.