Min skallede far

Noen menn slipper å bli skallet. Min far var ikke en av dem. Jeg tror han opplevde hårtapet som svært ubehagelig, og han utviklet et slags kompleks. Jeg var vitne til hvordan dette utartet seg under oppveksten min. For cirka ti år siden, tvang jeg ham ned på en stol på badet og tvangsklippet av ham hentesveisen med en hårtrimmer, mens han akket og bar seg. Han var nå blitt en gammel mann. I hodebunnen så jeg radene av arr etter de slurvete hårpluggene han fikk transplantert fra nakkehåret, kanskje tretti år tidligere, da metoden ikke var like raffinert som i dag. Nå lå håret som hadde forårsaket alle anstrengelsene og følelsene, og den vanvittige frisyren, plutselig der på baderomsgulvet. Verden hadde ikke gått under likevel.

Det tok ikke mange dagene før han fortalte meg hvor befriende dette var. Det var enormt. Og han så naturligvis også mye bedre ut, uten at det spilte noen rolle lenger. Det var bare synd han ikke hadde klippet av seg dette gjenværende håret tidligere. Det var nok vanskeligere før. Man hadde ikke tøffe skallede menn som Vin Diesel, Bruce Willis og Jason Statham da. Man hadde vampyren, Nosferatu og en og annen film skurk.

Når dette er sagt, så har film skurkene fremdeles ofte krypende viker. Bare se etter neste gang du er på kino. Ondskapen er oftere skallet, eller holder på å bli skallet. Film skurker skal fremstå som mindre attraktive, og bevisst eller ubevisst, så velges tynnhårede og skallede menn som min far, oftere til disse rollene. Få eller ingen snakker om denne formen for diskriminering. Hårtap blir assosiert med grusomhet, egoisme, psykopati, igjen og igjen, år etter år i populærkulturen. Er det rart panikken setter seg i hjertet til den tyve år gamle gutten som plutselig skjønner at han er en av dem som har trukket det korte (hår)strået? Hadde man hatt en overvekt av kvinner, overvektige mennesker, eller etniske minoriteter i rollene som film skurker, hadde det blitt ramaskrik for mange, mange år siden.

Til tross for denne asossieringen i populærkulturen, så finnes det som tidligere nevnt, skallede helter. De viser oss kanskje at det handler mer om hvordan man tar det, enn hvordan man har det. Et symmetrisk ansikt, OK formet kranium, definerte kjever, og selvsikkerhet nok til å drite i håret som ikke er der, kan gjøre at «mangelen» forsvinner.

Det finnes også studier som viser at kvinner kan synes at skallede menn er mer attraktive, sexy, selvsikre og dominante enn menn med intakt hårmanke. En av disse ble gjennomført i Pennsylvania i USA, hvor studenter ble bedt om å rangere bilder av menn med og uten hår. Det var både bilder av menn som var naturlig skallede, og som hadde fått fjernet håret ved hjelp av data manipulasjon. Begge typer av hårløse menn ble rangert som mer attraktive. De ble også antatt å være høyere enn menn med full hårmanke. Denne såkalte «attribusjonsfeilen» er et tegn på at de også ble tildelt høyere sosial status. Det hårløse mannehodet førte til at kvinner oppfattet disse mennene i gjennomsnitt som 13% sterkere og 2,5 cm høyere enn andre menn.

For noen er finasterid et legemiddel som stopper håravfallet. I mange land kan man kjøpe dette over disken uten resept. Ikke i Norge. Forståelig nok velger de fleste å bare bestille dette fra utlandet, uten å styre med obligatorisk legebesøk. Er man blant dem som ikke kan stoppe håravfall ved hjelp av finasterid, er det bare å stålsette seg, og ikke utsette barberingen like lenge som min far gjorde. Viser man at man ikke bryr seg, så smitter dette over på andres virkelighetsoppfattelse. Ikke la det tære på selvfølelsen. Det finnes nok at damer som vil date skallede menn som ellers sørger for å bli den beste versjonen av seg selv. Ha en fin uke, all menn med eller uten hår.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

19 sep. 17 09:07

Finasterid (Proscar) er vel et legemiddel som brukes for å bremse veksten av prostata? Med bivirkninger som impotens og nedsatt libido.

Sukkerbruker

6 nov. 17 19:07

Selvsikre skallede menn er de kjekkeste:))

Sukkerbruker

25 feb. 18 10:07

Ja, skallede menn er ofte barske, med 3-dagers skjegg... det liker jeg :-)