Ufrivillig forelsket

Hei Preben. Takk for knallbra spalte. Jeg skriver til i håp om at du kan hjelpe meg litt. Jeg er så fryktelig lei av å bli hekta på menn som jeg overhodet ikke passer sammen med. Jeg vet ikke hva som er galt med meg, det er som om jeg ikke klarer å styre meg selv. Jeg kan bli forelsket nesten av ingen ting. Selv når jeg ser at personen ikke passer meg, og har så og si ingen egenskaper jeg beundrer. Hva er galt med meg? Jeg kaster bort så utrolig mye tid på dette, og vil så gjerne komme meg videre. Deretter lurer jeg på hvordan jeg kan være litt mer strategisk i fremtiden. Jeg føler at det er som om jeg bare dulter borti tilfeldige menn og klistres til dem. Jeg er i andre halvdel av tyveårene og vil gjerne komme dit hen at jeg etablerer meg med en mann jeg passer sammen med. Hilsen Frustrert.

Hei. Takk for ros og frustrert e-post. La meg begynne med å si at jeg har truffet noen få jenter som kan ha strevd med det samme som deg. Hittil har det også bare vært jenter, uten at jeg vet helt hvorfor. Nokså følsomme og temperamentsfulle unge voksne på din alder som ellers vet hva de vil. De hadde ikke vært i så veldig mange forhold, og var nok heller ikke er så seksuelt erfarne. Det er selvsagt ikke grunnlag for meg å si noe om forskjeller eller likheter mellom grupper ut ifra disse personlige erfaringene, men jeg kan vel driste meg til å si at det du opplever ikke gjør deg unormal.

«Tilknytningsteori» forfekter at vår evne til å knytte oss til andre mennesker som voksne, er påvirket av vår tilknytning til omsorgspersoner som småbarn, og da gjerne våre foreldre. Jeg skal ikke psykologisere så mye, men gruppen du kanskje kommer nærmest, kan kreve mye intimitet, bekreftelse og respons i et parforhold. De kan fort bli avhengig av partneren, selv om de ikke stoler fullt ut på ham eller henne. Disse menneskene kan også ha et nokså negativt selvbilde og syn på partneren, og kan i parforholdet ellers fremstå som både emosjonelle, bekymrede og impulsive. Jeg vet ikke om dette passer for deg. De andre kvinnene som beskrev et lignende atferdsmønster overfor meg, kan derimot ha hatt visse likehetstrekk. Så kan man spørre hva det hjelper å vite, eller ikke vite dette?

Selv om vi påvirkes av våre omgivelser, så har menneskelig atferd også en biologisk komponent. Omgivelser påvirker vår biologi og kjemi i varierende grad. Noen ganger ikke i det hele tatt. Når det kommer til romantisk tilknytning så reguleres dette av et stoff som heter oxytocin. Når vi har sex, så utløses oxytocin i hjernen. Dette sørger for at vi ikke bare blir stimulert, men også emosjonelt knyttet til mennesket vi har sex med. Derfor er det ikke særlig lurt å ha tilfeldig sex med personer vi ellers ikke passer sammen med. Har du sex med disse mennene? Eller sitter du i klisteret før dere har hoppet til sengs?

Den gradvise responsreduksjonen til oxytocin etter hvert som vi blir mer seksuelt erfarne gjennom leveårene, gjør det også vanskeligere for oss å bli emosjonelt tilknyttet. Dette kan være svar til kynikere som tror at det ikke har noen konsekvenser å være «seksuelt frigjort», og hvorfor det ikke trenger å være en dårlig idé å ikke ville ha sex før ekteskapet. Responsreduksjon er menneskelig tilpasning på nevrologisk nivå, på godt og vondt.

Det finnes mange mulige forklaringer på hvorfor du blir emosjonelt knyttet til menn du hverken beundrer eller føler at du passer særlig med. Det er heller ikke godt å si hva du kan gjøre for å endre dette. Hvis du har tilfeldig sex sex med disse mennene, så vil jeg anbefale deg å la være med det, da dette i seg selv kan forårsake emosjonell tilknytning. Er du derimot biologisk predisponert for å bli lett knyttet til andre mennesker, så vil sannsynligvis denne tendensen svekkes med årene.

Det kan også være helt andre ting, for eksempel et ønske om bekreftelse, eller kanskje du genuint tiltrekkes av menn som du ellers ikke ser verdien av. Altså, det er ikke så tilfeldig som du tror, men en systematisk dragning til «feil» menn. Siden problemstillingen er så sammensatt, og kan være forårsaket av så mange ulike faktorer, blir det vanskelig for meg å gi deg noe entydig svar eller konkret råd, annet enn dette: Det kan være greit å ta en vurdering på hva slags type menneske man ønsker å dele livet sammen med, og så oppsøke miljøer hvor man vil kunne møte et slikt menneske. Hvis man føler at man blir styrt av omgivelser og tilfeldigheter, går det an å ta litt styring på omgivelsene og menneskene man omgås, tenker jeg. Lykke til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

27 sep. 17 21:39

Prøve å elasker deg selv

Sukkerbruker

6 okt. 17 05:14

Synes det virker som du har ett veldig spennende liv . Har sikkert noe e kan fylle inn i dine savn.

Sukkerbruker

6 okt. 17 05:16

Du trenger en stor fet kuk i begge hullene det hjelper det vet jeg

Sukkerbruker

26 okt. 17 17:13

Hello

Sukkerbruker

16 nov. 17 00:00

Hvor glemme er du

Sukkerbruker

16 nov. 17 00:01

jeg vil snakke med deg hvordan jeg får take

Sukkerbruker

2 des. 17 14:02

Så pen