Variasjoner av "vennefella"

Hei Preben. Skriver til deg i håp om om gode råd. Om meg selv: Jeg er en mann i slutten av tyveårene, nettopp ferdig med studier, og singel i snart 4 år. Denne siste lille informasjonen om meg selv, røper kanskje at jeg ikke er så veldig erfaren. Jeg har 2 tidligere forhold bak meg. Begge varte cirka ett år. Det siste året av studiene førte meg inn i en forelskelse. Hun er like gammel som meg, vi har studert sammen, og kjenner hverandre sånn noen lunde. Vi lunsjet sammen, både mens vi studerte og etterpå, og for meg så har dette vært dating. Jeg antok at det var temmelig åpenbart at jeg liker henne. Men nå nylig fikk jeg nettopp en melding av henne hvor hun lurer på om jeg vil date en venninne av henne. Jeg ble veldig overrasket og trist, da hun åpenbart ikke føler det samme for meg som jeg føler for henne. Jeg takket selvsagt nei til å møte venninnen hennes, men lurer på hva jeg nå skal gjøre. Har du noen gode råd til meg? Hilsen H.

Hei H. Takk for åpenhjertig e-post. Dette høres ut som et klassisk tilfelle av «vennefella». Enkelt beskrevet som en situasjon hvor en mann eller kvinne blir satt i bås som venn, og ikke potensiell kjæreste av en person de selv er tiltrukket av. Det skjer altså både kvinner og menn, men det virker som at menn har lettere for å havne i «vennefella» enn kvinner. Kanskje fordi kvinner er mer vant til å omgås menn som «vil noe mer», og derfor har lært å overse og redefinere slike situasjoner alt etter hva som passer dem. Samtidig som at menn har lettere for å innfinne seg med situasjoner hvor de skal bruke tid og krefter på å vinne en kvinnes hjerte. Det kan dessuten være vanskelig å skille mellom situasjoner hvor en kvinne holder tilbake og fortsatt vurderer en fyr, og situasjoner hvor hun allerede har bestemt seg for at fyren bare duger som venn. For det er slik det føles. At man ikke er bra nok. Samme hvordan man vrir og vender på det, så er det vel også det som skjer. Sjelden har vel Ryan Gosling eller Brad Pitt opplevd å havne i vennefella.

Det finnes derimot ulike grunner til at en mann diskvalifiserer som kjæreste, og havner i vennefella. Noen kvinner liker å omgi seg meg vennlige beilere fordi dette gir dem en følelse av trygghet, mens de venter på at fyren de er forelsket i skal forplikte seg. I slike tilfeller finnes det håp. Man kan redefineres som den neste i køen om hennes nåværende forelskelse ikke fører frem.Andre ganger er hun rett og slett ikke tiltrukket av fyren, og dette er nok det klassiske tilfellet. Menn som ofte ender opp her, er gjerne menn som er veldig flinke til å gi emosjonell støtte og bekreftelse, uten å kreve noe tilbake. Snille menn som som i utgangspunktet passer veldig godt i monogame forhold. Likevel kommer de ikke like lett i kvinners fokus. En strategi for å kompensere for dette blir da å være enda hyggeligere, og være enda mer på tilbudssiden. De blir dermed både ufarlige og nyttige for kvinner som setter pris på samværet, uten at dette forstyrrer datingen med andre menn. Her er det ikke mye håp med mindre fyren går gjennom en slags endring av personligheten, og river henne ned fra pidestallen.

Så finnes det tilfeller hvor gutter havner i vennefella uten å være snille og ettergivende. Hun setter pris på vennskapet fordi hun synes han er interessant og spennende. Samtidig lar hun ham ikke lure henne til sengs. Han havner i vennefella fordi hun ikke tror han vil, eller klarer å være seriøs. Hun har fått det for seg at de ikke passer sammen, og er urokkelig på dette. Selv er hun tilsynelatende selvsikker og utadvendt. Som jenter flest, liker hun å være sammen med selvsikre og utadvendte gutter. Men det er er ikke en slik en hun ønsker å være sammen med. Det finnes nok av seksuell spenning, for han er ikke redd for å være tydelig. Men selv om hun setter pris på oppmerksomheten er ikke bare et spill for henne. Det kan være frustrerende å bli definert som en «badboy» av en jente man vet man hadde gjort alt for, uten å få en kjangs til å bevise det.

Dette er noen nokså generelle situasjonsbeskrivelser. Siden dere har kjent hverandre en stund, og du beskriver seg selv om litt uerfaren, kan det kanskje være et klassisk tilfelle av vennefella. I så tilfelle vil jeg råde deg til å trekke deg ut av relasjonen på en høflig og bestemt måte. Hvis hun stiller seg uforstående til dette, vil jeg likevel gjette at hun forstår greia. Forblir du høflig og bestemt i måten du avviser relasjonen slik hun ønsker å definere den, er dette din første mulighet til å redefineres i hennes øyne. Men ikke regn med at dette skjer over natten. Vær innforstått med at du nå går videre. This is the end.

Et annet alternativ er at hun selv er veldig usikker på hva du vil, og et spørsmål om du vil date venninnen hennes vil røpe om du er interessert i henne eller ikke. Har du havnet i vennefella eller er det du som går for mye rundt grøten? Er du sjenert og tilbakeholden? Chatter dere i timesvis på kveldene som to bestevenner? Hva slags person er hun? Ta en vurdering på de ulike scenarioene jeg har skissert og din egen situasjon. Forhåpentligvis vil den riktige veien videre da bli tydeligere for deg. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

7 sep. 17 11:50

Samtidig som du takket nei, skulle du sagt i fra hvorfor: At det er budbringeren du vil ha. Det er framoverlent, og attraktivt i en grad som kunne utløst dem dominoeffekten du ville ha. Og ganske ufarlig. Du ville overlevd et nei, og neste møte i vennerelasjonen også. Det går fint. Folk forstår. Dette er livet, og ikke et teater.