Litt eldre menn, takk.

Hei Preben. Jeg synes tekstene dine er veldig interessante. Selv er jeg en jente i begynnelsen av tyveårene, og jeg lurer på om du kunne gitt meg noen råd om det å date eldre menn? Jeg har diskutert dette med venninne mine, men de har verken særlig erfaring eller lyst å erfare det å være i forhold med menn som er mer enn syv, åtte år eldre enn dem selv. Altså får jeg ikke særlig mange eller gode råd fra den kanten. Jeg er derimot tiltrukket av menn som er rundt femten år eldre enn meg. De virker mer modne, stabile, og interessante enn yngre menn. Likevel lurer jeg om det er vanskelig å få slike forhold til å fungere, all den tid alder påvirker personligheten til folk nokså mye. Vil en godt voksen mann være i stand til å ta en jente i begynnelsen av tyveårene seriøst? Er det realistisk i det lange løpet? Håper på svar. Anine.

Hei Anine. Takk for e-post og spørsmål. Det er mange kvinner som er tiltrukket av litt eldre menn. Vi er forskjellige, og preferansene er påvirket av mange faktorer. Delvis henger dette sammen med vår unike oppvekst og utvikling, samt personlige erfaringer. Når det kommer til ulik kjønnsfordeling så er nok kvinner er mer fleksible enn menn når det kommer til foretrukket alder hos partneren. Dette forklares gjerne med at kvinners fruktbarhet i sterkere grad har formet menns preferanser, mens en manns evne til å skape trygge og stabile livsbetingelser, i sterkere grad har fått forme kvinners preferanser, gjennom vår evolusjonære utvikling.

Men det blir kjedelig å diskutere ut ifra slike perspektiver. Vi er erfarende subjekter, som ønsker å leve lykkelige, meningsfylte liv. Dessuten har jeg skrevet om dette før. Så la oss ta dette ut av fakultetet og inn i hverdagen.

Det finnes sannsynligvis både fordeler og ulemper med å date en person som er en del eldre enn deg selv, enten du er mann eller kvinne. La meg synse og spekulere denne gangen.

En eldre person vil nødvendigvis ha en god del mer livserfaring enn det du har. Hvis dette ikke plager deg, kan du dra nytte av dette på mange ulike måter. Han kan gi deg gode råd når det kommer til avgjørelser du er nødt til å ta i ditt eget liv. Han vil sannsynligvis også være mer emosjonelt stabil og etablert enn deg. Dette kan gi deg stabile og komfortable rammer.

En eldre person vil sannsynligvis være litt «sta», sammenlignet med en yngre og mer uerfaren person. Joda, han har gjort seg flere livserfaringer, men sikkert også fått fordommer bekreftet flere ganger. Ubetydelige detaljer blir nettopp det: Ubetydelige. Man kaster ikke bort tid til å nyansere om det ikke er verdt tiden eller oppmerksomheten dette tar. En spade en spade. Du kommer ikke til å endre hans personlighet.

En eldre mann vil nok være mer sikker på seg selv. Du slipper noe av dramaet og sjalusien som kan komme med yngre menn. Du kan bruke tid sammen venninner og han vil respektere og forstå at du også har et eget liv å leve. Jeg vil også tro at han vil være flinkere til å ta opp ting som kan ligge og ulme, på en saklig og rolig måte.

En eldre mann har sikkert både mindre tid og lyst til å sende masse meldinger frem og tilbake på mobiltelefonen. Om dette er noe du vil like eller mislike, kommer an på deg. Det handler igjen om å ikke kaste bort tid. «Kosechatting» dagen lang er ikke noe for godt voksne.

Han har levd et liv før dere møttes. Han har sannsynligvis vært sammen med en god del kvinner, og både gode og dårlige forhold bak seg. Kanskje har han vært gift, og kanskje har han barn. Han har mange venner og lang arbeidserfaring. Dette er noe du er nødt til å takle.

Alder kan være et sensitivt tema. Men kanskje blir det nødvendig for deg å påpeke aldersforskjellen enkelte ganger, for at du skal bli forstått. Ikke bli overrasket om du da får høre at alder ikke betyr noe. Noen gangen betyr det mindre, men andre ganger kan det bety en hel del. Kanskje han ikke helt klarer å relatere til dine hverdagsproblemer på samme måte som jevnaldrende kan. Samtidig vil han kanskje kunne støtte deg på bedre måte.

Jo eldre man blir, jo viktigere blir det å ha god økonomi. Mange av forfengelighetene man tidligere brukte tid på, som å dyrke altoppslukende musikkinteresser, eller andre populærkulturelle identitetsmarkører, faller bort. Igjen står man med det essensielle: Samliv, familie, økonomi, fritid, helse. Samtidig som at økonomi blir viktigere, blir man også flinkere og mer kunnskapsrik på dette området. Dette er noe du kan trekke fordel av i ditt eget liv. Han kan hjelpe deg til å leve smartere.

En eldre mann er sannsynligvis mer innstilt på å slå seg til ro. Om han ønsker barn i det hele tatt, så er det nå på tide å få ting på plass. Dette vil du merke. Og hvis dette er noe du også vil, så passer dere som hånd i hanske. Om han ikke ønsker seg barn, så er det meget mulig at han aldri vil ønske seg det. En eldre mann har blitt mer seg selv. Var dette en ung mann som vil lykkes i livet, har han nå allerede lykkes. Du slipper risikoen som kommer med å satse på en yngre mann du egentlig ikke helt vet hvordan kommer til å bli med årene. Håper dette var til hjelp. Lykke til.

 

 

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

7 nov. 17 21:00

Du snakker om eldre menn, og godt voksne! Høres ut som du beskriver 50-60 åringer. Denne jenta er i starten av 20-årene og ønsker seg en mann som er 15 år eldre, altså ikke særlig mer enn ca 35! Går vel ikke akkurat under kategorien "eldre menn" og "godt voksen". En 35-åring trenger ikke være særlig "voksen" engang. Men det varierer selvfølgelig.

Sukkerbruker

3 des. 17 09:12

Preben er i hvert fall ikke eldre. For noen håpløse fordommer om hva eldre er opptatt av.. Det var føritia det, P.