Slark i svarene

Hei, tusen takk for kjapp respons. På min liste har jeg match med en del menn på 40-50 år (naturlig kanskje, siden jeg er i begynnelsen av 40-årene selv. Det jeg ser er, at en del menn har ønske om kort varighet på forhold, samtidig som de ønsker seg barn. Jeg føler meg litt ferdig med egenproduksjon (tanken på flere år med lite søvn og mindre frihet frister ikke) og ønsker et stabilt/varig forhold. Bladene på match-treet lyser følgelig knall rødt. Det jeg lurer på, er om du mener at disse mennene egentlig ønsker å etablere seg, slik du vel skrev noe om sist(?) om jeg ikke husker helt feil? Eller mener du at kort varighet på forhold er normalt og at jeg rett og slett ikke helt henger med i tiden? :P :) Jeg tror forøvrig ikke at det er noe galt med disse mennene, jeg syns ikke det er noe galt i at menn får barn i 50 års alderen. Selv syns jeg menn i denne alderen er ganske attraktive, (så lenge de har tatt litt vare på seg selv), fordi de ofte har en modenhet, ro og en trygghet på hvem de er, som yngre menn ikke har. Pseudonym: Undrende

Hei Undrende. Takk for både oppklaring og oppfølging. Nå forstår jeg bedre hva du mener, og jeg må si at også jeg undrer litt. Om dette er riktig så finnes det altså menn der ute som er ute etter å få barn, men da helst med kvinner de separerer seg fra etter relativt kort tid. Eller finnes det en annen måte å tolke dette på?

En ting jeg lærte gjennom samfunnsvitenskaplige studier, var at undersøkelser, statistikk, samfunnsforskning generelt, ofte koker ned til hvordan en rekke spørsmål blir stilt, og hvordan disse blir forstått og besvart av ulike mennesker, gjerne med ulik bakgrunn, og ulik forutsetning for å forstå spørsmålene som ble stilt på den måten som forskeren, eller forskerne ønsket.

Noen ganger har forskerne vært flinke, og brukt et språk som ligger nært opp til hvordan målgruppen formulerer seg. Følgelig vil studien være mer «gyldig». Noen ganger fristes forskere til å være ledende, eller de er ufrivillig ledende, ved å være tvetydige i forskningspørsmålene, slik at svarene (resultatene) kan tolkes (bevisst eller ubevisst) i tråd med politiske preferanser og behov. Når svarene senere blir presentert i tall og grafer, er det få som gidder sjekke spørsmålene dette er basert på.

Andre ganger finnes det begrensinger i selve språket vi bruker, som gjør det umulig å være hundre prosent treffsikker og presis, selv om forskerne har designet og jobbet med spørsmålene så godt det er mulig. Ønsker man barn? Er man åpen for å få flere barn? Er barn det man først og fremst er ute etter? Er man åpen for at den andre har barn? Har man selv barn og er derfor «OK» med barn?

Så kan man problematisere ytterligere, og stille spørsmål ved svarenes integritet. Er det moralsk belastende å svære ærlig på spørsmålet, slik at man fristes å lyve? Hvis målet først og fremst er å fremstå som tiltrekkende for kvinner, hvordan bør man best svare? Eller, har den som svarer vært lat, og lite omtenksom i spørreundersøkelsen?

Jeg vet at spørsmålene og algoritmene som Sukker bruker er særdeles gode. Og jeg har dekonstruert og revet i stykker undersøkelser som har fått passere på norske forskningsinstitusjoner. Likevel så er det mulig at det kan være en viss slark man bør ta høyde for. Kanskje rett og slett fordi spørsmål kan ha blitt besvart inkonsistent eller uomtenksomt.

Det er mulig at det finnes menn der ute som først og fremst er interessert i å få barn, og ikke ønsker å stifte familie. Jeg har minst en venn som ble værende i et forhold fordi han ønsket seg barn. Kvinnen han var sammen med, ville i følge ham selv, være en bra mor for barnet. Selv var han pessimistisk med tanke på et langvarig forhold med henne, mens barnet vokste opp. Han tok på seg skylden for dette, og mente at han var konstruert på en måte som gjorde ham lite egnet som en langvarig livsledsager. Han kjedet seg for lett, og hang seg for mye opp i småting, og irriterte seg for ingenting. Om dette er et «tegn i tiden» vet jeg ikke. Ei heller om det finnes mange nok av dem, som at på til er ærlige nok til å gjøre seg bemerkelsesverdige som gruppe på Sukker.

Personlig synes jeg det er rart at man på forhånd bestemmer seg for at man vil ha et kortvarig forhold. Med mindre man allerede er lykkelig gift, og bare ønsker seg en elsker, skjønner jeg ikke motivasjonen. Ønsker vi ikke alle sammen å finne den perfekte kjærligheten? Jeg tror det. Derfor tenker jeg også at det kan være greit å ikke følge matchtallene helt slavisk, spesielt om det virker å være inkonsistens i svarene.

Helt til slutt vil jeg også be menn som passer beskrivelsen om å kommentere. Det vil være den beste måten å forstå fenomenet på. Ha en fin uke alle sammen!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

18 okt. 17 20:59

Sukkerbruker

30 okt. 17 21:46

Det enkleste er nok å spørre.

Jeg tror kanskje menn med barn er ganske så fleksible vedrørende dette og funger nok fint med både bonusbarn og om hun ønsker barn -eller har fått nok av egenproduksjonen.