Er han psykopat?

Hei Preben. Takk for fin spalte. Jeg lurer på om du kan hjelpe meg med noe jeg lurer på. Jeg har snakket en del med venninnen min om hvordan er fyr jeg datet behandlet meg, og hun sier at han er psykopat. Han gjorde meg aldri noe vondt, men han løy om utrolig mye, fant jeg senere ut, og han kunne være veldig kald overfor meg. Han brøt avtaler alt etter som det passet ham. Samtidig kunne han være den snilleste og mest omtenksomme personen du kan forestille deg. Han ga også masse komplimenter, og var alltid raus av seg. En del av meg liker ham veldig godt, og jeg er også tiltrukket av ham. Likevel så var det umulig for meg å stole på ham, og å vurdere et seriøst forhold etter alle løgnene. Hva tenker du om dette? Hilsen Vilde.

Hei Vilde. Takk for e-post. Jeg har fått et lignende spørsmål før, men det var veldig lenge siden. Det hender at man hører om tilfeller hvor en person mener å ha datet en psykopat. Det sies at rundt 1% av befolkningen klassifiserer til denne kategorien. Samtidig er «psykopat» et begrep vi kan slenge rundt oss litt for lett. Jeg har hørt det før, fra kvinner som har møtt menn som har behandlet dem veldig følelsesløst. Men kanskje har du rett. Dette med lyvingen kan tyde på det. Og har du rett, skal du være glad for at dere allerede har gått hver deres vei.

For å beskrive psykopater, la meg starte med å si at vi alle har psykopatiske trekk i oss i varierende grad. Vi har alle mer eller mindre empati. Vi er alle mer eller mindre manipulative, voldelige og egoistiske. Relasjonen man har med en annen person vil påvirke hvor «psykopatisk» oppførselen hans eller hennes er, overfor oss. Liker, eller misliker han meg? En mann som lyver overfor en kvinne han bare vil ha sex med, vil, overfor denne kvinnen, kunne fremstå som «psykopatisk». I tillegg så er menn som gruppe mindre empatiske enn kvinner, så det er forståelig at vi relativt enkelt kan bli karakterisert som psykopater av kvinner vi behandler dårlig.

La meg så si at det likevel er en god vei fra det å ha psykopatiske trekk, til det å faktisk være en psykopat. De er rett og slett annerledes enn vanlige folk. De kan være mer eller mindre fungerende i et samfunn, men har null empati for folk. Denne manglende evnen til å føle med andre mennesker, trenger ikke gi større utslag enn at personen er egoistisk, og ute av stand til å forme varige bånd til andre mennesker. De er rett og slett likegyldige, og tenker på seg selv. Men når en slik person har sadistiske trekk, kan det være direkte farlig.

Noe annet som kjennetegner psykopater er lyvingen du snakker om. Ute av stand til å føle skam eller skyld, møter negative personlighetstrekk som arroganse, stormannsgalskap og skadefryd, liten eller ingen motstand innenfra. Å lyve og manipulere andre, kan oppleves som tilfredsstillende. Som at man er overlegen. Dermed kan lyvingen bli et mål i seg selv.

Psykopater er flinke til å etterligne vanlige folk. De kan fremstå som sjarmerende, tillitsfulle og morsomme for en liten stund. Selvsikkerheten de utstråler kan være tiltrekkende. Men deres sanne selv vil alltid vise seg til slutt. Dette gjør psykopater til sosiale nomader. Psykopater kan ikke vise til langvarige og nære vennskapsbånd. Dette er faktisk en av de beste måtene å finne ut hvordan en person virkelig er. De er nødt til å forflytte seg, og de trives best i større byer. De er hele tiden nødt til å flykte fra et dårlig sosialt rykte. På små steder vil rykte innhente dem, og gjøre dem ute av stand til å fungere. De bruker andre mennesker, til de blir avslørt. Det er ikke mulig for meg å vurdere hvorvidt denne personen var psykopatisk, men jeg håper denne informasjonen har gitt deg litt bedre forståelse. Husk likevel at siden vi alle har psykopatiske trekk i oss, er det en vanlig feil å «diagnostisere» vanlige mennesker. Bruk begrepet med varsomhet.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

7 des. 17 07:21

Godt skrevet og forklart
Dette med manglende skam, en stor porsjon egoisme og lite empati med andres følelser)/opplevelse av en situasjon, er varseltegn, mener jeg.

Sukkerbruker

22 aug. 18 21:15

Du burde ikke

Sukkerbruker

22 aug. 18 21:16

Du burde ikke gi råd om dating.